Αποχαιρετισμός με τραγούδια και χειροκροτήματα στον Μίκη Θεοδωράκη πριν το τελευταίο ταξίδι στον Γαλατά Χανίων

Αποχαιρετισμός με τραγούδια και χειροκροτήματα στον Μίκη Θεοδωράκη πριν το τελευταίο ταξίδι στον Γαλατά Χανίων
Αποχαιρετισμός στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη θεοδωράκη EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το δικό τους "αντίο" στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη. Ακολουθεί το ταξίδι στην Κρήτη, όπου την Πέμπτη θα αναπαυθεί στο μέρος που ο ίδιος επέλεξε.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η Αθήνα αποχαιρέτησε  το απόγευμα της Τετάρτης,τονΜίκη Θεοδωράκη, με το πλήθος που βρέθηκε έξω από τη Μητροπόλη να αποτίει ένα μεγαλοπρεπή φόρο τιμής, όπως αρμόζει στον μεγάλο δημιουργό και στην παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του.

O κόσμος αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη Χρυσούλα Πατσού

 

Μέσα σε χειροκροτήματα, με επιβλητικά πανό και “με σημαίες”, άνθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Αθήνας είπαν το “ύστατο χαίρε” στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη.  Μαζί τους η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από μερίδα του κόσμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και αρκετά ακόμη πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί, βουλευτές και Δήμαρχοι.

Στις 3μ.μ. κατέφτασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα εκφώνησαν τους επικήδειους..

Νωρίτερα, η σορός του μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι στη Μητρόπολη για την τελετή αποχαιρετισμού, πριν πάρει τον δρόμο για τον
Πειραιά και από εκεί για το τελευταίο ταξίδι του μεγάλου Έλληνα συνθέτη στην Κρήτη και τον Γαλατά Χανίων, όπου ο ίδιος επέλεξε να κηδευθεί.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας NEWS 24/7

Σακελλαροπούλου: “Πάντα εδώ, άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας”

«Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα, τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο που εκφώνησε στην τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, με σεβασμό και συγκίνηση, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι “Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας”.

Όπως ανέφερε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε «Άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

Κουτσούμπας: Είσαι “φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη”!

Επιστρατεύοντας πολλά αποσπάσματα από ποίηση και λογοτεχνία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας προκάλεσε συγκίνηση με τον επικήδειο λόγο για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κάνοντας αναφορές και στην πολιτική διαδρομή του μεγάλου μας συνθέτη, ο ΓΓ του ΚΚΕ, τόνισε ότι ακόμα και αν δεν “συμφωνούσαμε πάντα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες σου, αυτό που μένει, το υστερόγραφο της δόξας, είναι η τεράστια παρακαταθήκη του έργου σου και η πολιτική διαθήκη που μας άφησες, “σβήνοντας τις λεπτομέρειες” και κρατώντας τα “Μεγάλα Μεγέθη”.

Το αντίο που του άρμοζε

Με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «αθάνατος» είπε το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη. Την ώρα που μεταφερόταν το φέρετρο με τη σορό του κορυφαίου δημιουργού έξω από το ναό, στα σκαλοπάτια βρίσκονταν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας για να αποχαιρετήσει αυτόν που ήθελε να ενώσει όλους τους Έλληνες.

Intime

Ο κόσμος επέλεξε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο συμβολικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη για να τον αποχαιρετήσει, ενώ αρκετοί, όταν ακόμη και όταν -νωρίτερα- άρχισε να βρέχει, κάτω από τις ομπρέλες τους τραγουδούσαν “βρέχει στη φτωχογειτονιά, βρέχει και στην καρδιά μου”, σε μία ακόμη συγκινητική στιγμή.
 

Intime

Ένα τριήμερο φόρου τιμής, ένα τριήμερο λαϊκό προσκύνημα που τιμά μεγαλοπρεπώς, όπως του αρμόζει, τη μνήμη, το έργο και την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του αυτός ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, που έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.

Τρίτη και τελευταία μέρα στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θεοδωράκη Intime

Και σήμερα, όπως τη Δευτέρα και την Τρίτη, μικροί και μεγάλοι, διάσημοι και απλοί άνθρωποι που έχουν κρυμμένο τον δικό τους πολιτισμικό “θησαυρό” που τους χάρισε απλόχερα ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώθηκαν για το ύστατο “χαίρε”, σε μία τελευταία ευκαιρία να τον αποχαιρετήσουν πριν η Κρήτη τον υποδεχτεί για την εξόδιο ακολουθία.

Στεφάνι από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και πολλές ακόμη προσωπικότητες της ελληνικής μουσικήςα NEWS 24/7

Και ο Παντελής Βούλγαρης στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετήσει τον Μίκη Θεοδωράκη NEWS 24/7

Από τις 10 το πρωί της Τετάρτης και μέχρι τις 2 μ.μ., όταν και η σορός του έφτασε στη Μητρόπολη, πολίτες όλων των ηλικιών κατέφταναν στη Μητρόπολη, λέγοντας το δικό τους “αντίο”, γιατί… “Αυτό οφείλουμε να κάνουμε”, όπως είπε η νεαρή Ζωή στην κάμερα του NEWS 24/7.

Μαζί και αρκετές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου, όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, η Μαρίζα Κωχ, η Τάνια Τσανακλίδου, η αδερφή του Μάνου Ελευθερίου (Λίλη), ο γιος του Γρηγόρη Μπιθικώτση (Γρηγόρης), ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς που δήλωσε: “Είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή. Ελάχιστοι κατόρθωσαν να μείνουν τόσο δεμένοι μέχρι και με τον τελευταίο Έλληνα”.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το "παρών" στη Μητρόπολη Αθηνών για το ύστατο "χαίρε" στον Μίκη Θεοδωράκη NEWS 24/7



Ο Προκόπης Παυλόπουλος καταφτάνει στη Μητρόπολη Αθηνών NEWS 24/7

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, που επίσης έδωσε το “παρών”, είπε: “Μεγάλη απώλεια. Αποχαιρετάμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Ο ελληνισμός θρηνεί έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο Έλληνα, ο οποίος αγωνίστηκε στη ζωή του για ιδανικά, για αξίες ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές διάφορες υπάρχουν ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ενώνει τον ελληνισμό και αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση. Αιωνία του η μνήμη’.

Eurokinissi


Αντιπροσωπεία από το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα βρέθηκε στη Μητρόπολη με στεφάνι για να αποτίσει φόρο τιμής στον σπουδαίο συνθέτη. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε: “Αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας Μίκη. Είμαστε από το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου Μίκης Θεοδωράκης στη Ζάτουνα όπου για δυο χρόνια το 1968-1969 η Χούντα προσπάθησε να τον απομονώσει αλλά αυτό γύρισε ανάποδα. Κι αυτό μπορούσε να το κάνει ένας μεγάλος, ένας ακρίτας όπως ο Μίκης.

Κατάφερε τον τόπο απομόνωσης να τον μετατρέψει σε φάρο. Σε πομπό που εξέπεμπε σε όλη την οικουμένη μηνύματα αγώνα και αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Εμείς από τη Ζάτουνα τη Γορτυνία και την Αρκαδία τον ευγνωμονούμε διπλά. Γιατί μας τίμησε, μας αγάπησε, γίναμε ένα. Ο Μίκης δεν έχει τελευταία κατοικία. Περνάει σε μια ζώσα αιωνιότητα. Εξάλλου μέσα στο DNA μας όλοι έχουμε κάτι από τον Μίκη. Έχει μπολιάσει και το συλλογικό DNA του έθνους και για αυτό θα μείνει αέναα παρών”.

Κώστας Πελετίδης και Θάνασης Παφίλης στη Μητρόπολη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη Χρυσούλα Πατσού

 

Στην Μητρόπολη βρέθηκαν και αρκετά σωματεία καλλιτεχνών, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο “Θα σημάνουν οι καμπάνες”.

Ανάμεσα στο πλήθος, ξεχώρισε και το πανό των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία επί της Μητροπόλεως και των καθέτων της για ένα οικοδομικό τετράγωνο έχει διακοπεί πλήρως από τις 10 το πρωί.

Ισχυρά μέτρα και την Τετάρτη έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών NEWS 24/7

Μίκης Θεοδωράκης: Μια μεγάλη αγκαλιά, έτοιμη να τον υποδεχτεί η Κρήτη

Με την ολοκλήρωση του τριήμερου λαϊκού προσκυνήματος σήμερα, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί με πλοίο στα πατρογονικά Χανιά, το μεταφορικό μέσο και τον τόπο που ο ίδιος επέλεξε για την ταφή του, για την οποία υπενθυμίζεται πως χρειάστηκε η παρέμβαση της δικαιοσύνης για να καμφθούν οι ενστάσεις και οι διαφωνίες μελών της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημαντηράκη, το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

  • Άφιξη της σορού στο λιμάνι της Σούδας στις 07:30
  • Αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία Δημοτικής Αγοράς κι εν συνεχεία πεζή μεταφορά της σορού στην Μητρόπολη Χανίων, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τις 12:00
  • Μεταφορά της σορού με αυτοκινητοπομπή στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στον Γαλατά Χανίων, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 13:00.
  • Πεζή συνοδεία της σορού στο νεκροταφείο του Γαλατά για την ταφή.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ακτοπλοϊκή εταιρία της Κρήτης ANEK Lines, τιμώντας την μνήμη ενός πανάξιου τέκνου της Μεγαλονήσου, ανακοίνωσε πως θα προσφέρει δωρεάν μετακίνηση σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στα Χανιά για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη (Πειραιάς – Σούδα στις 08/09/2021, Σούδα – Πειραιάς στις 09/09/2021).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα