Nightmare before Christmas 2: Η θρυλική ταινία animation αποκτά sequel

Nightmare before Christmas 2: Η θρυλική ταινία animation αποκτά sequel
Disney

Ο cult μύθος του "Nightmare before Christmas" δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί - Η συνέχεια των περιπετειών των κατοίκων της πόλης του Χάλογουιν έρχεται σε μορφή βιβλίου.

Ήταν από εκείνα τα outsider που κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει ένα διαχρονικό διαμαντάκι της έβδομης Τέχνης, ούτε καν οι παραγωγοί στην Disney. Ήξεραν ότι έχουν κάτι μοναδικό στα χέρια τους (άλλωστε υπέγραψαν για αύξηση του προϋπολογισμού της ταινίας σχεδόν στα τυφλά) αλλά η επιτυχία που έμελε να ακολουθήσει ήταν κάτι απρόσμενο. Το “Nightmare Before Christmas” (Εφιάλτης των Χριστουγέννων), είναι ένα cult αριστούργημα που ξεπήδησε από τη φαντασία του σκοτεινού παραμυθά Τιμ Μπάρτον και άφησε ιστορία τόσο γιατί αξιοποίησε όσο κανένα άλλο φιλμ μέχρι τότε τις δυνατότητες του stop motion όσο και για την γοητεία του στόρι και των εξαιρετικών τραγουδιών του Danny Elfman.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία δεν έκανε εισπρακτική επιτυχία όταν πρωτοκυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 1993. Αντίθετα, η φήμη της άρχιζε να “χτίζεται” όταν κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέτα και σιγά σιγά διαδόθηκε από στόμα σε στόμα με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα από τα πιο δυνατά frachises της Disney (με αρίθμητα προϊόντα merchandise) και ίσως η μόνη ταινία animation της που φέρει δικαίως τον χαρακτηριστμό cult. Η ιστορία του βασιλιά του Χάλογουιν, Τζακ Σκέλινγκτον, και η καταδικασμένη προσπάθειά του να επαναλανσάρει τα Χριστούγεννα με τον δικό του, ειλικρινή αλλά αναπόφευκτα φρικαλέο τρόπο, αποδείχθηκε απολαυστικά μακάβρια αλλά κι απρόσμενα συγκινητική, μια σπάνια ευτυχής συγκυρία και σύμπνοια ανάμεσα στην πρωτοποριακή αισθητική του φιλμ και το μήνυμά της για τη συμφιλίωση με τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες μας, διανθισμένων με δεκάδες αναφορές σε μύθους και horror classics του παρελθόντος.

Όπως όλα δείχνουν ωστόσο, ο cult μύθος του “Εφιάλτη των Χριστουγέννων” δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί: Σύμφωνα με το Screen Rant, η συνέχεια της ιστορίας των κατοίκων της πόλης του Χάλογουιν θα έρθει 28 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας σε μορφή βιβλίου το οποίο θα γράψει η συγγραφέας Σέι Έρνσο (“The Wicked Deep”, “Winterwood”). Τα γεγονότα στο μυθιστόρημα θα ακολουθούν χρονικά αυτά της ταινίας και κεντρικός χαρακτήρας θα είναι η Σάλι, η ατίθαση κούκλα που ερωτεύτηκε τον Τζακ Σκέλινγκτον και πρωτοστάτησε στο να σωθεί ο Άι Βασίλης και η γιορτή των Χριστουγέννων.

Disney

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως προς την υπόθεση, η Σάλι και ο Τζακ Σκέλινγκτον έχουν παντρευτεί και ζουν ευτυχισμένοι, ;;έως ότου ένα λάθος της Σάλι οδηγήσει στο να έρθει ένας νεός κακοποιός στην πόλη του Χάλογουιν. Η ηρωίδα θα περιπλανηθεί σε άλλες πόλεις γνωστών εορτών προκειμένου να βρεί τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον κακοποιό, ενώ θα έρθει αντιμέτωπη με το μυστηριώδες παρελθόν της.

Οι απόπειρες για κινηματογραφικό sequel και η άρνηση του Μπάρτον

Το στούντιο θέλησε αρκετές φορές να γυρίσει το sequel της ιστορίας του Τζακ Σκέλινγκτον, όμως ο Μπάρτον ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Η ιστορία θέλει να τον προσεγγίζουν το 2001 και να του ζητούν να γράψει το σενάριο για μια δεύτερη ταινία, η παραγωγή της οποίας θα βασιζόταν στην τεχνική του 3D animation (αντί του stop motion) αλλά ο Μπάρτον είχε αρνηθεί: «Ήμουν πάντα πολύ προστατευτικός για τον “Εφιάλτη”, δεν ήθελα να γίνει sequel με 3D animation ή ανάλογες τεχνικές. (..) Η ταινία έχει μια αγνότητα, το ίδιο και οι θαυμαστές της, και παρόλο που είναι ένα εμπορικό προϊόν, ήταν σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η αγνότητά της». Αξίζει να σημειωθεί ότι ατύπως ο “Εφιάλτης”απέκτησε το 2004 ένα sequel σε μορφή βιντεοπαιχνιδιού: Ο λόγος για το “The Nightmare Before Christmas: Oogie’s Revenge”, οι δημιουργοί του οποίου είχαν συμβουλευτεί τόσο τον Μπάρτον όσο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ταινίας, Ντιν Τέιλορ.

Disney

 

Το 2009, ο σκηνοθέτης του πρώτου Nightmare Before Christmas, Χένρι Σέλικ, είχε δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στο να σκηνοθετήσει μια δεύτερη ταινία αρκεί να επιμεληθεί το σενάριο ο Μπάρτον. Δέκα χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2019 κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Disney έχει στα σκαριά μια νέα ταινία του “Εφιάλτη”, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για sequel ή για live-action μεταφορά του πρώτου. Τον Οκτώβριο του 2019 ο Κρις Σάραντον δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει στον ρόλο του Τζακ Σκέλινγκτον. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει νεότερη ενημέρωση, εκτός από την ανακοίνωση για την κυκλοφορία του βιβλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα