Τζίνα Λολομπρίτζιτα: 8+1 ταινίες της θρυλικής σταρ και ο “Κουασιμόδος” Άντονι Κουίν

Τζίνα Λολομπρίτζιτα: 8+1 ταινίες της θρυλικής σταρ και ο “Κουασιμόδος” Άντονι Κουίν
Η θρυλική Τζίνα Λολομπρίτζιτα Walter Attenni/AP Photo

Έφυγε από τη ζωή η Τζίνα Λολομπρίτζιτα, μια από τις πιο λαμπερές Ευρωπαίες ηθοποιούς και sex symbol της δεκαετίας του 1950 και του 1960.

Σε ηλικία 95 ετών, έφυγε από τη ζωή η Ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπρίτζιτα (Gina Lollobrigida), γνωστή με το παρατσούκλι “Lollo“. Μια από τις σημαντικότερες Ευρωπαίες ηθοποιούς και sex symbol της δεκαετίας του 1950 και του 1960, λατρεύτηκε για την αναμφισβήτητη ομορφιά, το ταλέντο και τις πλούσιες καμπύλες της.

Θεωρήθηκε από πολλούς “η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου” και την αποκαλούσαν “Μόνα Λίζα του 20ου αιώνα”, ενώ οι ευρύτερες καλλιτεχνικές ανησυχίες της εκφράστηκαν με την ενασχόλησή της με τη φωτογραφία και αργότερα με τη γλυπτική.

Η Λουϊτζίνα Λολομπρίτζιτα γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1927 στο Σουμπιάκο, ένα γραφικό χωριό στα περίχωρα της Ρώμης. Ο πατέρας της ήταν επιπλοποιός και με την οικογένειά του μετακόμισε στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο σχολείο πήρε μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής, αλλά η ενασχόλησή της με το μόντελινγκ και η συμμετοχή της σε καλλιστεία τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων του κινηματογράφου.

/ Girolamo di Majo/AP Photo

Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του πενήντα η Lollo, όπως ονομάζεται από τον Τύπο, γίνεται πρωταγωνίστρια διεθνών παραγωγών του Χόλιγουντ, όπως το “Πιο δυνατός απ’ τον Διάβολο” του Τζον Χιούστον, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Τζένιφερ Τζόουνς, τα “Διασταυρούμενα σπαθιά” με τον Έρολ Φλιν και το “Η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου“, με τον Βιτόριο Γκάσμαν, μια βιογραφική ταινία πάνω στη ζωή της σοπράνο Λίνα Καβαλιέρι. Σ ‘αυτό το ρόλο η Λολομπρίτζιτα κέρδισε το βραβείο David di Donatello Α’ Γυναικείου Ρόλου, από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ο ιταλικός και ο διεθνής Τύπος παρουσίαζε ανέκαθεν την Τζίνα Λολομπρίτζιντα, ως ανταγωνίστρια της άλλης πασίγνωστης ντίβας, της Σοφία Λόρεν.

Τζίνα Λολομπρίτζιτα Collection Christophel/AFP


Κατά τη διάρκεια της καριέρας της συνεργάστηκε με Ιταλούς σκηνοθέτες μεγάλου καλλιτεχνικού διαμετρήματος όπως οι Βιττόριο ντε Σίκα, Μάριο Μονιτσέλι, Πιέτρο Τζέρμι και Μάριο Σολντάτι. Στη Γαλλία συνεργάστηκε με σκηνοθέτες του διαμετρήματος των Ρενέ Κλαιρ και Κριστιάν-Ζακ.

Η Τζίνα Λολομπρίτζιτα ως Εσμεράλντα στην “Παναγία των Παρισίων” (1956)

Από την υπόλοιπη φιλμογραφία της αξίζει να αναφερθούν οι συμμετοχές της στις ταινίες “Βαριετέ” («Trapeze», 1956) του Κάρολ Ριντ, “Η Παναγία των Παρισίων” (Notre Dame de Paris, 1956) του Ζαν Ντελανουά – στο ρόλο της Εσμεράλντα και ο Άντονι Κουίν του Κουασιμόδου, “Οι περιπέτειες του Πινόκιο” («Le aventure di Pinocchio», 1972), του Λουίτζι Κομεντσίνι και “Δασκάλα για πρωτάρηδες” («Κönig, Dame, Bube», 1972) του Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Frank Sinatra και Gina Lollobrigida στην ταινία "Never So Few" του 1959. AP Photo

Συγκεντρώσαμε 10 ενδεικτικές ταινίες στις οποίες μοιράστηκε την οθόνη με πασίγνωστους σταρς του κινηματογράφου όπως οι: Μπαρτ Λάνκαστερ, Σον Κόνερι, Ραλφ Ρίτσαρντσον, Άντονι Κουίν, Βιτόριο Ντε Σίκα, Τόνι Κέρτις, Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ κ.αλ.

Pane, Amore e Fantasia (1953)

Beat the Devil (1953)

La donna piu bella del mondo (1955)

Notre-Dame de Paris (1956)

Trapeze (1956)

Solomon and Sheba (1959)

Come September (1961)

Woman of Straw (1964)

Buona Sera, Mrs Campbell (1968)

Το 1977 η Λολό αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο, για να αφοσιωθεί στη φωτογραφία, την οποία λάτρευε. Ασχολήθηκε και με τη γλυπτική, ενώ διετέλεσε στέλεχος σε εταιρεία καλλυντικών.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν διέκοψε την επαφή της με την κινούμενη εικόνα, με πιο αξιοσημείωτο το ρόλο της στην αμερικανική σαπουνόπερα “Falcon Crest” (1981-1990), που της απέφερε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα β’ γυναικείου ρόλου.

Το 1999 και πέρυσι, η Ιταλίδα ηθοποιός είχε θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή και το ιταλικό κοινοβούλιο, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα, ο γιός της, ο Αντρέα Σκόφιτς, είχε κατηγορήσει τον γραμματέα της καλλιτέχνιδας ότι της ασκούσε αθέμιτη επιρροή και της είχε αφαιρέσει σειρά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων. Η ίδια, σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων, επέμενε ότι ήταν απόλυτα διαυγής και η σχετική δικαστική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα