Dora Maar: Η ερωμένη του Πικάσο θέλει να ξεφύγει από τη σκιά του

Dora Maar: Η ερωμένη του Πικάσο θέλει να ξεφύγει από τη σκιά του
Η Dora Maar όπως φωτπγραφήθηκε από τον Man Ray

Η ρομαντική σχέση της Dora Maar με τον Πικάσο ήταν αυτή που την χαρακτήριζε σε όλη της τη ζωή. Τώρα μια νέα έκθεση έχει ως στόχο να βγάλει τη Maar από τη σκιά του Πικάσο.

Η Dora Maar έζησε σχεδόν 90 χρόνια και παρά το γεγονός ότι ήταν ταλαντούχα καλλιτέχνης, η φήμη της βασίστηκε κυρίως στη ρομαντική σχέση της με τον Πάμπλο Πικάσο. Τώρα μια νέα έκθεση έχει ως στόχο να βγάλει τη Maar από τη σκιά του Πικάσο.

Πριν συναντηθούν, 1935, ο Πικάσο ήταν ένας εξαιρετικά διάσημος ζωγράφος και εκείνη ήταν ήδη γνωστή στη Γαλλία για το φωτογραφικό της έργο. Η έκθεση “Tate Modern” ρίχνει φως στην “παραμελημένη” ζωή της Maar.

Το 1935 η Maar (το πατρικό της ήταν Henriette Théodora Markovitch) ήταν φωτογράφος σε μια ταινία που γυριζόταν στα στούντιο Billancourt στα περίχωρα του Παρισιού. Εκεί συστήθηκε στον Πικάσο, 26 χρόνια μεγαλύτερό της και ήδη παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης.

Η Maar έγινε η ερωμένη του και από τις πιο σημαντικές μούσες του. Για τα επόμενα οκτώ χρόνια ήταν μέρος της ζωής του- αν και ο Πικάσο συνέχισε την υπάρχουσα σχέση του με την Marie-Thérèse Walter.

Το πορτρέτο της Dora Maar, έργο του Πικάσο ASSOCIATED PRESS

Αυτά τα λίγα βασικά στοιχεία είναι συχνά αυτά που ακόμη και οι φανατικοί της τέχνης γνωρίζουν για την Maar, η οποία πέθανε το 1997.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου η φήμη της Maar μεγαλώνει.

Μια έκδοση της έκθεσής της “Tate Modern” έχει ήδη φιλοξενηθεί στο Κέντρο Pompidou στο Παρίσι και του χρόνου θα ταξιδέψει στο Λος Άντζελες.

Αξίζει πραγματικά η Maar να βγει από τη σκιά του Πικάσου και να την γνωρίαει ο κόσμος ως φωτογράφο και ζωγράφο και όχι αποκλειστικά ως ερωμένη του Πικάσο;

Η καθηγήτρια Mary Ann Caws έγραψε ένα βιβλίο για την Maar πριν από 20 χρόνια, όπου την χαρακτηρίζει ώς ένα «αξιοσημείωτο ταλέντο».

“Ένα μεγάλο μέρος της πρώιμης δουλειάς της στη Γαλλία ήταν η φωτογραφία μόδας, αλλά δεν μοιάζει με τη φωτογραφία μόδας κάποιου άλλου…οι καλύτερες των φωτογραφιών της είναι απίστευτα δραματικές.

Αν έχεις δει ένα δείγμα της δουλειάς της, θα αναγνωρίζεις πάντα το έργο της – οι εικόνες θα σου μιλούν”.

“Κάποιες από τις φωτογραφίες της μπορεί να είναι σκιώδεις και να έχουν μια αίσθηση “καταδίκης”, άλλες μπορεί να είναι αξιοσημείωτα αστείες. Οι εικόνες μόδας ήταν ένα μέρος της δουλειάς της. Σε κάποια άλλη στιγμή της ζωής της πήγε στη Βαρκελώνη και έβγαλε φωτογραφίες από ανθρώπους που λιμοκτονούσαν σε απελπιστικές συνθήκες”.

Η Emma Lewis είναι μια εκ των επιμελητών της έκθεσης “Tate Modern”, η οποία περιέχει περισσότερες από 250 φωτογραφίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “Θαυμάζει τη “σκοτεινή γοητεία” του έργου της Maar, αλλά βρίσκι ότι “υπάρχει και ένα παιχνιδιάρικο στοιχείο, ενώ τη θεωρεί ένα πραγματικά ανατρεπτικό πνεύμα για την εποχή της”.

Η Lewis λέει ότι η δεκαετία του 1930 ήταν η ακμή των εικονογραφημένων εβδομαδιαίων και μηνιαίων περιοδικών. “Αυτό ήταν για την Maar ένα βιοποριστικό μέσο αλλά και ένα μέσο για να δείχνει πόσο ταλαντούχα ήταν σε αυτό που έκανε”.

“Της επέτρεψε να παίξει με πρωτοποριακές και πειραματικές εικόνες, ασχολήθηκε με το σουρεαλισμό. Το εμπορικό έργο της Ντόρα Μάαρ εμφανίστηκε σε μεγάλα γαλλικά περιοδικά της εποχής όπως το Rester Jeune ενώ κυκλοφόρησε επίσης και σε διάφορα περιοδικά τέχνης”.

Ο καθηγητής Caws λέει ότι η Maar ήταν η πιο διανοούμενη από τις μούσες του Πικάσο. “Γνώριζε ισπανικά, πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσαν να έχουν πραγματικές συζητήσεις για τα γεγονότα της δεκαετίας του 1930. Ήταν όμορφη, αλλά νομίζω ότι τον Πικάσο τον έλκυε η δραματική σπίθα της”.

Η παθιασμένη σχέση αρχίζει να ξεθωριάζει το 1942 και η Maar κατευθύνεται νότια για να ζήσει στο Menérbes στην Προβηγκία. Ταυτόχρονα η Maar αποδέχτηκε ότι καμία γυναίκα δεν θα είχε ποτέ πραγματικά δικό της τον Πικάσο.

“Έτσι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να “αποκόψουμε” τον Pablo Picasso από τη ζωή της. Όπως και να χει υπάρχουν ακόμη πολλά να μας πει” αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Caws.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα