Eurovision: Με εμπάργκο απειλεί τώρα η Μόσχα

Eurovision: Με εμπάργκο απειλεί τώρα η Μόσχα

Αντιδράσεις πυροδοτεί η απαγόρευση εισόδου στη χώρα στην τραγουδίστρια της Ρωσίας επέβαλαν οι ουκρανικές αρχές. Με εμπάργκο στο διαγωνισμό απειλεί η Μόσχα. Συμμετοχή μέσω δορυφόρου προτείνει η EBU

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ακόμη και για το διαγωνισμό της Eurovision. Μετά την ανάθεση της ρωσικής τηλεόρασης στην Γιούλια Σαμοΐλοβα, η οποία είχε τραγουδήσει σε εκδήλωση στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα, το Κίεβο απάντησε με απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Το αποτέλεσμα φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την EBU, η οποία και είχε προαναγγείλει κανονικά την υποψηφιότητα της Ρωσίας. Η απόφαση των ουκρανικών αρχών προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, η οποία και προσανατολίζεται με πλήρη αποκλεισμό του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, η δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας σκοπεύει να μην προβάλει καθόλου τον διαγωνισμό.

Με ανακοίνωσή της, η διοργάνωση ανέφερε πως σε περίπτωση που το Κίεβο επιμείνει στην απαγόρευση, θα δώσει στη Ρωσίδα συμμετέχουσα τη δυνατότητα να ερμηνεύσει ζωντανά το κομμάτι της μέσω δορυφόρου, κάτι που θα αποτελεί και “παγκόσμια πρώτη” για το μουσικό διαγωνισμό.

“Ενώ συζητάμε με τις ουκρανικές αρχές, προκειμένου να έχουμε όλους τους καλλιτέχνες παρόντες στην πόλη του Κίεβο, είναι απολύτως απαραίτητο, η Eurovision να μείνει μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις” δήλωσε ο υπεύθυνος του διαγωνισμού Τζον Όλα. “Ως εκ τούτου, μετά την απαγόρευση εισόδου της Γιούλια αισθανθήκαμε την ανάγκη να προτείνουμε μια λύση που υπερβαίνει τις όποιες διαφορές” συμπλήρωσε εξηγώντας πως προτίθεται να δώσει στη Ρωσία τη δυνατότητα να μεταδώσει ζωντανά το τραγούδι της μέσω δορυφόρου.

Η καλλιτέχνις, που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι από παιδί,  ερμηνεύει το τραγούδι “Flame Is Burning”. Η 28χρονη Γιούλια ερμήνευσε το τραγούδι Together στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, το 2014. Από την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας δηλώνουν πως “ούτε η ηλικία, ούτε οι σωματικοί περιορισμοί μπορούν να αποτρέψουν έναν άνθρωπο, αν θέλει πραγματικά να πετύχει κάτι” για τη φετινή υποψήφια της χώρας τους.

Εκπρόσωπος της Ουκρανίας αντέδρασε στην είδηση, τονίζοντας πως οι υπηρεσίες ασφαλείας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στην Ρωσίδα να εισέλθει στη χώρα. Το Κίεβο βασίζει την απειλή απαγόρευσης εισόδου σε “νόμο που αφορά τα εθνικά συμφέροντα”. Σύμφωνα με αυτόν, όσοι Ρώσοι και άλλοι πολίτες εισέλθουν στην Κριμαία από τα ρωσικά σύνορα και όχι από την πλευρά της Ουκρανίας θα απαγορεύεται να επισκεφθούν τη χώρα.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου της Eurovision Φρανκ-Ντιέτερ Φρίλινγκ εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα, η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να μην εφαρμόσει την απαγόρευση και να βρει μια λύση που να συνάδει με το φετινό μότο του διαγωνισμού που είναι “γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα