Μίλτος Πασχαλίδης στο NEWS 24/7: “Η μουσική είναι πολιτική χειρονομία, ακόμα κι όταν τα τραγούδια είναι ερωτικά”

Μίλτος Πασχαλίδης στο NEWS 24/7: “Η μουσική είναι πολιτική χειρονομία, ακόμα κι όταν τα τραγούδια είναι ερωτικά”
Yiannis Margetousakis Photography

Ο Μίλτος Πασχαλίδης μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τις εμφανίσεις του στον Σταυρό του Νότου από τις 20 Νοεμβρίου.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης δε διστάζει να περπατήσει στα μονοπάτια της electronica και επανερμηνεύει με αυτήν τη διάθεση, το τραγούδι «Στον Ουρανό» σε μουσική Μιχάλη Κουμπιού και ποίηση Διονύση Καψάλη για λογαριασμό της Meditelectro. Είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός τραγουδοποιός εισχωρεί ερμηνευτικά στον κόσμο της electronica.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ψηφιακό single όπου η αγαπημένη φωνή του τραγουδοποιού Μίλτου Πασχαλίδη και η καθαρής κατεύθυνσης μελωδία, χωρίς περιττά φτιασίδια, του συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με τις ‘‘πειραγμένες’’ ηλεκτρονικές και ακουστικές γεννήτριες, τις handmade λούπες, τα vintage και τα σύγχρονα synthesizers του ThroDef, έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους dj σ’ όλη την Μεσόγειο. Η απελευθερωτική δύναμη της ποίησης του Διονύση Καψάλη, λειτουργεί και συμπορεύεται με αυτό το νέο ηχητικό τοπίο, με όλες τις γοητευτικές λεπτομέρειες μίας ποίησης που σκύβει με προσοχή πάνω από τα ανθρώπινα και τον παραλογισμό τους.

Παράλληλα, ο Μίλτος Πασχαλίδης μετά από 18 μήνες αναγκαστικής απουσίας λόγω covid και άλλων δεινών, ετοιμάζεται να ανέβει στην Κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου κάθε Σάββατο & Κυριακή από 20 Νοεμβρίου.

Εμείς μιλήσαμε μαζί του με αφορμή τις εμφανίσεις του αυτές.

Θυμάστε τι τραγούδια ακούγατε όταν ήσασταν παιδί,στα ταξίδια στο αυτοκίνητο; Αναμνήσεις; Ποια τραγουδούσατε όλοι μαζί;

Πάριο και Κανελλίδου που άρεσαν στον πατέρα μου και Λοίζο και Ξαρχάκο για τη μητέρα μου. Γενικά, πολύ μελωδία. Εικάζω ότι από εκεί προέρχεται η επιθυμία μου να γράφω μεγάλες, συμπαγείς μελωδικές γραμμές στα τραγούδια μου. Δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά αυτός είναι σχεδόν πάντα ο στόχος.

Φανατικός ΑΕΚτζης διαβάζω στο δελτίο Τύπου. Από παιδί να υποθεσω; Τι συμβολίζει η ομάδα για εσάς; Τι αναμνήσεις ξυπνα;

Παιδί ήμουν πολύ άτακτος. Ο μόνος που με άντεχε ήταν ο θείος ο Σωκράτης, ο οποίος ανεχόταν τις γκρίνιες και της παλαβομάρες μου, έπαιζε μαζί μου με τις ώρες Μονόπολη και μου έμαθε σκάκι. Ο θείος Σωκράτης ήταν ΑΕκτζής και μου έβαζε ν ακούω σε δίσκο 45 στροφών τη νίκη επί της Σλάβια το 68 στο μπάσκετ, σε περιγραφή Γεωργίου. Με Τρόντζο και Αμερικάνο μεγάλωσα, τι άλλο εκτός από ΑΕΚ να γινόμουν; Αυτό μου στοίχισε πολλούς τσαμπουκάδες στη γειτονιά, καθότι στους Αμπελοκήπους που μεγάλωσα όλοι ήταν – λογικά- Παναθηναϊκοί…

Μαθηματικά- φιλοσοφία- μουσική- συγγραφή: Πώς συνδέονται όλα αυτα;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω βρει κάποια σύνδεση πέρα απο το γεγονός ότι τα Μαθηματικά και η Φιλοσοφία ήταν το Α και το Ω των επιστημών για τους αρχαίους. Και η μουσική πολύ ψηλά στην κλίμακα της αγωγής τους. Εγώ απλώς τα σπούδασα γιατί τα αγάπησα.

Υπάρχει κάποιος συνεκτικός ιστός μεταξύ τους που οδήγησε στο σήμερα;

Όλα κατοικούν εντός μου χωρίς να τσακώνονται- μάλλον αλληλοσυμπληρώνονται.

Πώς αισθάνεστε τώρα που επιστρέφετε στις ζωντανές εμφανίσεις και ιδιαίτερα στον ΣτΝ;

Σαν να έχω να παίξω καμιά δεκαετία σε κλειστό χώρο. Αδημονία, λαχτάρα και ευχή να πάνε όλα καλά- να περάσουμε ωραία και να παραμείνουμε όλοι υγιείς.

Τι θα ακούσουμε τις βραδιές εκεί;

Τα άπαντα! Τραγούδια απ τους 14 δίσκους μου, από συμμετοχές σε εργασίες άλλων συναδέλφων και συνεργασίες μου με όλο το ελληνικό τραγούδι που αγαπώ και υπηρετώ σχεδόν 30 χρόνια.

Μιλήστε μας για το Εμπάργκο που θα επανακυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο. Γιατί πιστεύετε πως η δουλειά αυτή πρέπει να ξανακουστεί σήμερα;

Το Εμπάργκο είναι ένας απ τους πιο εμβληματικούς δίσκους της εφηβείας μου. Νομίζω ξέρω απ έξω κάθε φράση του μπάσου, κάθε ανάσα της Μαίρης, κάθε τρίλια του πιάνου του Μικρούτσικου, κάθε λέξη του Άλκη, όλα. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο 100% σύγχρονο και μουσικά και στιχουργικά. Είχα ζητήσει σε ανύποπτο χρόνο απ το Θάνο να το ξαναφτιάξω, μου είπε: «μικρέ σου έχω εμπιστοσύνη, καν το όπως σου βγαίνει».

Όταν έφυγε, αυτή η ελευθερία που μου έδωσε με τρόμαξε. Και αποφάσισα να μην το φτιάξω με μωσαϊκό φωνών όπως το πρωτότυπο, αλλά μόνο παρέα με τον Χρήστο Θηβαίο με τον οποίο μας συνδέει βαθιά πολύχρονη φιλία και ταυτόχρονα υπήρξαμε και οι δύο «παιδιά» του Θάνου. Και με προεξάρχοντα στις ορχήστρες τον Θύμιο Παπαδόπουλο, δεξί χέρι του Θάνου.

Υπό μίαν έννοια λοιπόν, το Εμπάργκο μας παρέμεινε «οικογενειακή υπόθεση», αλλά με παράθυρα ανοιχτά σε όποιον το αγαπάει εδώ και 40 χρόνια.

Με τα τραγούδια σας παίρνετε πολύ συχνά πολιτική θέση απέναντι στα πράγματα. Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής τη δύσκολη αυτή περίοδο και τι θα θέλατε να αλλάξετε στο μουσικό τοπίο γύρω σας;

Η μουσική είναι πολιτική χειρονομία από μόνη της, ακόμα κι όταν τα τραγούδια είναι ερωτικά. Ο ρόλος της μουσικής ήταν, είναι και θα είναι συντροφικός και παρηγορητικός. Στο μουσικό τοπίο- εκτός απ το να δηλώνω παρών- δεν μπορώ να αλλάξω πολλά πράγματα, μου αρέσει να ανθίζουν όλα τα λουλούδια, αλλά μου αρέσει και να ακούω τα ωραία τραγούδια στα ραδιόφωνα. Και θα ήθελα να τα ακούω σε ίδια ποσόστωση με τα …λιγότερο ωραία (ό, τι κι αν σημαίνει αυτό).

Η μεγαλύτερη απώλεια, αυτή που σας καθόρισε σαν καλλιτέχνη, ποια θα λέγατε πώς είναι;

Δε με καθορίζουν οι απώλειες, με καθόρισαν οι παρουσίες των φίλων και συνεργατών όλα αυτά τα χρόνια. Οι απώλειες του Μητροπάνου, του Αλκαίου, του Ελευθερίου, του Θάνου, του Λαυρέντη και άλλων αγαπημένων, απλώς άνοιξαν μέσα μου τρύπες που δεν θα κλείσουν ποτέ. Κατά καιρούς τις γεμίζω με τραγούδια, αλλά ξέρετε, τα τραγούδια είναι αέρας, μόλις τα πεις χάνονται. Και το κενό παραμένει.

Τέταρτο μυθιστόρημα στα σκαριά… τι θα βρούμε στις σελίδες του;

Είναι το πρώτο μου βιβλίο με διηγήματα. Περισσότερα θα πούμε όταν θα είναι η ώρα του να κυκλοφορήσει, ελπίζω μέσα στο 2022.

Μεγαλύτερος φόβος που αναδύθηκε και πώς τον ξορκίζετε;

Μην πάθουν τίποτα τα παιδιά μου. Τον ξορκίζω αγκαλιάζοντάς τα όσο πιο συχνά γίνεται.

Μελλοντικά σχέδια;

Να είμαστε εδώ, παρόντες, υγιείς και με όρεξη για νέες μουσικές περιπέτειες.

Info: Σταυρός του Νότου – Κεντρική Σκηνή/Κάθε Σάββατο & Κυριακή από 20 Νοεμβρίου/ Σάββατο: Ώρα Έναρξης: 22.30- Ώρα Προσέλευσης: 21.30/ Κυριακή: Ώρα Έναρξης: 20.30- Ώρα Προσέλευσης: 19.30/ Εισιτήριο Θέασης: 15€/ Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr/ Πώληση εισιτηρίων θέασης την ίδια μέρα στο ταμείο του καταστήματος / Για κράτηση θέσης καθημένου σε τραπέζι επικοινωνείτε στο τηλ 210 9226975/ Ο χώρος λειτουργεί αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα