Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
H ποήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ. Eurokinissi

Σε ηλικία 81 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η βραβευμένη ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Την είδηση έκανε γνωστή ο ανιψιός της και συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 81 χρόνων άφησε η ελληνίδα σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή μέσω facebook ο ανιψιός της και συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1939.

Γονείς της οι Γιάννης Αγγελάκης και Ελένη Σταμάτη.

Είναι πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της.

Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσιεύει στο περιοδικό “Καινούργια εποχή” το ποιήμα της «Μοναξιά» μετά από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος έστειλε γράμμα στον Γιάννη Γουδέλη, τον διευθυντή της Καινούργιας εποχής γράφοντας: «Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μία κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο ποίημα που διάβασα ποτέ!».

 Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόληση της με την ποίηση και τη μετάφραση. Όπως αναφέρει και η ίδια ήταν μεγάλη η είσοδος της στην ποίηση.

Άρθρα για την ποίηση και την μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες των δέκα γλωσσών και ποιήματα της εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες. Αρχή και τέλος για εκείνη η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη.

Σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, τη Γαλλία και την Ελβετία. Ήταν διπλωματούχος μεταφράστρια-διερμηνέας. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόβσκι, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κ.ά.

Η ποίησή της διακρίνεται από μια έντονη καταφυγή σε φανταστικές χώρες.

Πολλά απο τα ποιήματά της είχε μελοποιήσει ο Θάνος Ανεστόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα