Platforms Project: Πολιτικά και ακτιβιστικά θέματα στο μικροσκόπιο των καλλιτεχνών στην ΑΣΚΤ

Platforms Project: Πολιτικά και ακτιβιστικά θέματα στο μικροσκόπιο των καλλιτεχνών στην ΑΣΚΤ

Οι διεθυντές του Platforms Project, Άρτεμις Ποταμιάνου και Μιχάλης Αργυρού, μιλούν στο NEWS 24/7 για το Platforms Project 2022 – Independent Art Fair που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2022 στον Εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το Platforms Project, το πιο ζωντανό και avant-garde εικαστικό γεγονός, γιορτάζει τα δέκα χρόνια παρουσίασης του με τη μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση στην έως τώρα ιστορία του και ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών, ημερίδων, βίντεο, προγραμμάτων για παιδιά, περφόρμανς, workshops και πάρτι.

To Platforms Project 2022 – Independent Art Fair συμπληρώνει φέτος τα 10 χρόνια σταθερής παρουσίασης του και θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2022 στον Εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ως κατεξοχήν φυτώριο νέων καλλιτεχνών, όπου ο πειραματισμός, η έρευνα αλλά και η διαμόρφωση καλλιτεχνικής ταυτότητας είναι συνεχές ζητούμενο, ο εκθεσιακός χώρος της ΑΣΚΤ αποτελεί, την ιδανική επιλογή για το Platforms Project.

To Platforms Project αποτελεί μία διεθνή έκθεση που έχει πάντα ως στόχο την παρουσίαση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής όπως αυτή εκφράζεται μέσα από ομαδικές πρωτοβουλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που δρουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. To Platforms Project συμβάλει σταθερά στην αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά και θεωρητικά ερωτήματα που τίθενται διεθνώς και την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται σήμερα στις εικαστικές ομάδες-πλατφόρμες.


Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2022 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.

Τι θα δούμε

«Φέτος έχουμε την χαρά να παρουσιάζουμε τους περισσότερες πλατφόρμες στην ιστορία του Platforms Project στη βασική έκθεση. 62 πλατφόρμες-ομάδες καλλιτεχνών, με περισσότερους από 900 καλλιτέχνες από 26 χώρες θα παρουσιάσουν έργα και πρότζεκτ. Όμως φέτος θα πραγματοποιηθεί και ένα πολύπλευρο και πλούσιο πρόγραμμα που πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει όλο το φιλότεχνο κοινό. Στον εκθεσιακό χώρο θα γίνουν 42 περφόρμανς από τις συμμετέχουσες πλατφόρμες.

Στο Platforms Project 2022 θα πραγματοποιηθούν 16 ομιλίες με συμμετέχοντες ιστορικούς, θεωρητικούς και κριτικούς τέχνης, ακαδημαϊκούς, διευθυντές μουσείων, καλλιτέχνες, επιμελητές. Στον χώρο των Ομιλιών του Platforms Project θα γίνουν δύο ημερίδες, η ημερίδα σε διοργάνωση της AICA Hellas με θέμα «Η κριτική της τέχνης στην Ελλάδα σήμερα και η αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες» και η ημερίδα που διοργανώνεται από το www.dreamideamachine.com & The Red Boat Projects με θέμα “H γυναίκα στην Τέχνη και την κοινωνία: σύνδεση και αλληλεπιδράσεις”.

Στο Open Studios που πραγματοποιείται ως παράλληλο του Platforms Project τα τελευταία πέντε χρόνια, 14 εργαστήρια της της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ανοίγουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες και οι φοιτητές της σχολής παρουσιάζουν, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, τα έργα και διάφορα πρότζεκτ» αναφέρει στο NEWS 24/7 η Άρτεμις Ποταμιάνου.


Και συνεχίζει: «Στη φετινή διοργάνωση, το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακόμη πιο διευρυμένο, με δύο παράλληλες εκθέσεις. Η ομαδική έκθεση “Boundless Borders” σε επιμέλεια της Weronika Bela στο Metaphor Athens (Δορυλαίου 10, Αθήνα, 115 21) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 14/10/22 με έργα καλλιτεχνών του αυτοδιαχειριζόμενου πειραματικού εκθεσιακού χώρου ID:Ι Galleri της Στοκχόλμης, Σουηδίας, που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του και μετέχει στο βασικό πρόγραμμα του Platforms Project. Το Σάββατο 15/10/22 θα εγκαινιαστεί η ομαδική έκθεση “The October Show” με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στο IFAC Athens (Γαλαξία 11, Αθήνα, 117 45) και την ίδια βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο χώρο το “The October Surprise Party” με Τέχνη, Dj set, μουσική και περφόρμανς.

Στο Kids Lab, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Platforms Project for All 2022 είναι σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 4 έως 16 χρονών από την ολλανδική πλατφόρμα EX-MÊKH και την εικαστικό και καθηγήτρια καλλιτεχνικών Ellen Rodenberg. Επίσης το Platforms Project είναι η μοναδική φουάρ που πραγματοποιεί πρόγραμμα ξεναγήσεων για το ευρύ κοινό».


Οι φετινές τάσεις

Η κ. Ποταμιάνου αναφέρει επίσης ποιες είναι οι τάσεις που ξεχωρίζουν φέτος λέγοντας “όλα τα χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχουν τάσεις και θέματα που ξεχωρίζουν και απασχολούν ιδιαίτερα ένα μεγάλο μέρος των πλατφορμών. Φέτος πολλές πλατφόρμες παίρνουν αφορμή για το πρότζεκτ τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι συνέπειες και η κρίση δεν θα μπορούσαν παρά να καταγραφούν στα έργα των εικαστικών. Οι διακρίσεις και η έμφυλη βία είναι κάτι που απασχολεί πολλές ελληνικές αλλά και ξένες πλατφόρμες. Η περιβαντολογική αλλαγή αποτελεί τον βασικό άξονα πολλών έργων στο Platforms Project και φέτος. Γενικά οι πλατφόρμες προτιμούν πιο πειραματική λογική. Πολιτικά και ακτιβιστικά θέματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των καλλιτεχνών σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν και να προβληματίσουν το ευρύ κοινό»”.


5 πράγματα που ξεχωρίζουν στα 10 χρόνια παρουσίασης του Platforms Project.

Ο Μιχάλης Αργυρού μάς αποκαλύπτει τα 5 πράγματα που ξεχωρίζουν στα 10 χρόνια παρουσίασης του Platforms Project. λέγοντας “Καταφέραμε να μπορέσουν πλατφόρμες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο σε έναν ανεξάρτητο χώρο στην Αθήνα, δημιουργώντας ένα δίαυλο της διεθνούς ανεξάρτητης σύγχρονης εικαστικής σκηνής, τοποθετώντας την Ελλάδα, την Αθήνα, στο διεθνές ημερολόγιο των σημαντικών εκθέσεων, ώστε να γίνει ετήσιος προορισμός του φιλότεχνου κοινού. Το κοινό αυξάνεται αριθμητικά κάθε χρόνο, παρατηρούμε ότι διαμορφώνεται και η ποικιλομορφία του. Η συμμετοχή των εργαστηρίων της ΑΣΚΤ βοήθησε, το αποτέλεσμα της μεταξύ τους ζύμωσης, να παρουσιάζεται σε μια έκθεση που διοργανώνεται και αυτή από καλλιτέχνες. Το συνολικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας με καλλιτέχνες, καλλιτέχνες φοιτητές και κοινό να γίνεται μια αυτόνομη πλατφόρμα, ένας νέος τρόπος εικαστικής έκφρασης, ένα εικαστικό έργο”.

Και τέλος μας εξηγεί γιατί επιλέχθηκε ένας χώρος της ΑΣΚΤ για την παρουσίασή του: «Επιλέγοντας η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί στην ΑΣΚΤ, σε έναν χώρο όπου η ανεξάρτητη εικαστική δημιουργία είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους ύπαρξης της, στοχεύουμε οι νέοι καλλιτέχνες να γίνουν ένα σώμα με τις ομάδες των καλλιτεχνών από όλο το κόσμο, μοιράζοντας και δημιουργώντας εμπειρίες από την σημερινή ελληνική και παγκόσμια εικαστική σκηνή. Η συμμετοχή των εργαστήριων της ΑΣΚΤ, βοήθησε τους φοιτητές με τις ανεξάρτητες ομάδες καλλιτεχνών να συσπειρώνονται δημιουργικά, με στόχο κάθε χρόνο να σχηματίζονται νέες ιδέες της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ωράριο Platforms Project 2022:
Άνοιγμα έκθεσης: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 17.30 – 22.30
Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 έως Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, 17.30 – 22.30
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου έως Κυριακή 16 Οκτωβρίου, 12.00 – 21.00

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα