Ένα μικρό αναρχικό καλοκαίρι - Όταν η ουτοπία γίνεται πραγματικότητα

Ένα μικρό αναρχικό καλοκαίρι
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΠΑΥΛΑΚΗ

Ο Ακύλλας Καραζήσης σκηνοθετεί τη νέα παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, "Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι" που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης από τις 13 Μαϊου.

Ο Ακύλλας Καραζήσης σκηνοθετεί τη νέα παράσταση της ομάδας RMS MATAROA που καταπιάνεται με τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου, τα τρία εκείνα χρόνια πριν την απόλυτη επικράτηση του Φράνκο, τότε που ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης βασισμένο στον αναρχισμό μετέτρεψε για λίγο την Ουτοπία σε πραγματικότητα.

Από κοινού με καθαρή κριτική ματιά πάνω στην ιστορία και τις ιδεολογίες, δοκιμάζουν τα θεατρικά όρια, περνώντας από το θέατρο ντοκουμέντο στη θεατρική αφήγηση, και ακόμα σε πιο λυρικές μουσικές φόρμες.

ADVERTISING

Το σινεμά, μια συμφωνική ορχήστρα, όπως κι ένα jam session, φτιαγμένο από ήχους μαζεμένους απ’ τον δρόμο, είναι κάποια από τα υλικά της προσπάθειας, να συνθέσουν μια νέα αφήγηση της ιστορίας του ισπανικού εμφυλίου. Μιας ιστορίας που αποτελείται από πολλές θραυσματικές εικόνες. Και κάτι ακόμα: αποτελεί σήμερα το αναρχικό μοντέλο έναν πιθανό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας ή είναι μόνον μία προσωπική στάση ζωής που μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία; Η Βαρκελώνη καίει ακόμα.

Στην υπόθεση της παράστασης διαβάζουμε: Ο Τζωρτζ Όργουελ τρώει μια σφαίρα στο λαιμό. Ο Αντρές Νιν δολοφονείται. Ο Λόρκα εκτελείται. Επτά διαφορετικοί θάνατοι για τον Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, τον θρυλικό ηγέτη των αναρχικών. Ο Τρότσκι καταδικάζει το POUM. Ο Στάλιν αρπάζει τον ισπανικό χρυσό. Ο Χίτλερ ακούει Βάγκνερ στο Μπάιροϊτ. Ο Φράνκο και ο Πρίμο ντε Ριβέρα θαμμένοι δίπλα δίπλα. Ένα παιδί θυμάται τις μέρες στον αναρχικό παιδικό σταθμό. Βαρκελώνη. Το φως που καίει.

Δύο οι επιλογές θέασης

Στο πλαίσιο ενός πιο ελεύθερου θεατρικού τρόπου, η θεατρική ομάδα προτείνει δύο επιλογές για την παρουσίαση της παράστασης. Μία μικρής και μια μακράς διαρκείας, στην οποία θεατές και ερμηνευτές θα μπορούν να κινούνται με απόλυτη ελευθερία καθ’ όλη τη διάρκεια της, σε μια απόπειρα διαστολής του δραματικού χρόνου.

Η ομάδα RMS MATAROA αποτελείται από τους Μάνο Βαβαδάκη, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Πλεμμένο. Συνεργάτες και φίλοι από το 2013, αποφάσισαν να συγκροτήσουν έναν σταθερό πυρήνα, μια καλλιτεχνική συντροφιά με κοινούς στόχους, αναζητώντας ένα συλλογικό τρόπο καλλιτεχνικής δημιουργίας, για ένα αύριο ανθρωποκεντρικό κι ένα θέατρο το οποίο απολαμβάνει μεγαλύτερη ελευθερία.

Info

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36/Μια παράσταση της ομάδας RMS MATAROA/Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης/Με τους Μάνο Βαβαδάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ακύλλα Καραζήση, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Πλεμμένο/Εικαστική εγκατάσταση: Μάρω Μιχαλακάκου/Σχεδιασμός φωτισμών, φωτογραφίες: Μαριέττα Παυλάκη/Επιμέλεια κοστουμιών: Ιφιγένεια Νταουντάκη/Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου/

Από 13 έως 29 Μαΐου 2022, για 9 παραστάσεις/Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο 20:30 – 23:00 (short version)/Κυριακή 18:00 - 23:00 (long version)/Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου/Φρυνίχου 14, Πλάκα/Τηλέφωνα ταμείου: 2103222464 και 2103236732/Καθημερινά 17:00-22:00

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θεατρικές παραστάσεις
SHARE:

24Media Network