Ξαναρχίζουν τα μαθήματα για τελειόφοιτους υποκριτικής και χορού

Ξαναρχίζουν τα μαθήματα για τελειόφοιτους υποκριτικής και χορού
Πρόβα για θεατρική παράσταση ⓒ 2021 Thanassis Stavrakis/Associated Press

Στις 15 Μαΐου επανεκκινεί η δια ζώσης εκπαίδευση σε δραματικές σχολές και σχολές επαγγελματικού χορού, αλλά μόνο για τους σπουδαστές του τελευταίου έτους.

Την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων στις ανώτερες δραματικές σχολές και στις ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού της χώρας από τις 15 Μαΐου προβλέπει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πλην όμως, μόνο για τους τελειόφοιτους των σχολών αυτών, αφού «για τις υπόλοιπες βαθμίδες και σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η δια ζώσης διδασκαλία παραμένει σε αναστολή» μέχρι νεωτέρας.

Η επανεκκίνηση της ανώτερης εκπαίδευσης ηθοποιών και χορευτών, την οποία ζητούσαν μετ’ επιτάσεως οι σπουδαστές, θα γίνει προφανώς τηρώντας όλους τους απαιτούμενους υγειονομικούς κανόνες, το ακριβές πρωτόκολλο, ωστόσο, θα γίνει γνωστό «το προσεχές διάστημα από τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης» της γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου.

Αναφορικά με τις διπλωματικές εξετάσεις των τελειόφοιτων των σχολών υποκριτικής και επαγγελματικού χορού η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ προβλέπει:

  • παραπομπή των υποψηφίων των Επαναληπτικών Εξετάσεων Φεβρουαρίου 2021, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω περιοριστικών μέτρων, στις εξετάσεις του Ιουνίου
  • διεξαγωγή των Διπλωματικών Εξετάσεων σε δυο φάσεις: α) από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2021 για τις σχολές που παρείχαν πλήρη ή ικανοποιητική τηλεκπαίδευση, και β) μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2021 για τις σχολές που παρείχαν ανεπαρκή ή καθόλου τηλεκπαίδευση
  • μεταφορά των Επαναληπτικών Εξετάσεων Σεπτεμβρίου 2021 στο διάστημα 1-15 Δεκεμβρίου 2021.

Υπό το φως αυτών των έκτακτων ρυθμίσεων, και σύμφωνα με την από 30 Μαρτίου ανοιχτή επιστολή του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η έναρξη του διδακτικού έτους 2021-2022 θα γίνει την 1 η Νοεμβρίου 2021 «με αντίστοιχη μετατόπιση στις προθεσμίες εγγραφών, έναρξης μαθημάτων, διεξαγωγής των Εισαγωγικών Εξετάσεων», ενώ η διάρκειά του θα παραταθεί έως τις 31 Αυγούστου 2022. Συγχρόνως, οι Εισαγωγικές Εξετάσεις των υποψηφίων σπουδαστών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον επερχόμενο Οκτώβριο.

Ικανοποίηση αιτημάτων

Στην υπουργική ανακοίνωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του ΥΠΠΟΑ «για την παραχώρηση διαθέσιμων υπαίθριων χώρων σε ιδιωτικές δραματικές σχολές, για την πραγματοποίηση μαθημάτων». Καλούνται, συνεπώς, οι Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές Ελλάδας (Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε.) να έρθουν σε συνεννόηση με τον ΟΠΑΝΔΑ για την διευθέτηση του θέματος.

Η εν λόγω παραχώρηση δημόσιων χώρων για την πραγματοποίηση μαθημάτων ήταν ένα από τα επτά αιτήματα που διατύπωναν με σαφήνεια στις 19 ης Μαρτίου 21 καλλιτεχνικές σχολές, ιδιωτικές και κρατικές, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη σε ανοιχτή επιστολή τους προς το ΥΠΠΟΑ. Αιτήματα, όπως η επιδότηση διδάκτρων και ενοικίου (για όσους δεν σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους), ή η παροχή δωρεάν μασκών, γρήγορων τεστ και αντισηπτικών στις σχολές παραμένουν, επί του παρόντος, εκκρεμή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα