Ο Ντέιβ Σαπέλ απαντά για τα τρανσφοβικά σχόλια: “Δεν υποχωρώ στις απαιτήσεις κανενός”

Ο Ντέιβ Σαπέλ απαντά για τα τρανσφοβικά σχόλια: “Δεν υποχωρώ στις απαιτήσεις κανενός”
Ο Γουίλ Σμιθ με τον Ντέιβ Τσάπελ Isaac Brekken/AP Photo

Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο κωμικός Ντέιβ Σαπέλ τοποθετήθηκε για τις αντιδράσεις στην τρανς κοινότητα που προκάλεσαν τα σχόλιά του. Μεταξύ άλλων είπε ότι δέχεται να συναντήσει όσους τον επικρίνουν, αλλά θέλει πρώτα να θέσει τους όρους του.

Στο τελευταίο του stand up comedy  με τίτλο «The Closer» που παρουσιάστηκε από το Netflix, ο Ντέιβ Σαπέλ προκάλεσε οργή με τα ατυχή σχόλια που έκανε για την τρανς κοινότητα.

O 48χρονος κωμικός απάντησε στο πλήθος αντιδράσεων που προκάλεσε μέσα από ένα πεντάλεπτο βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, στο οποίο ωστόσο μοιάζει να μην μετανιώνει για τα όσα είπε. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με διεμφυλικούς υπαλλήλους του Netflix για να συζητήσουν, αλλά δεν προτίθεται «να υποκύψει στις απαιτήσεις κανενός».

«Προς τη διεμφυλική κοινότητα: Είμαι κάτι παραπάνω από πρόθυμος να σας “δεχθώ” για να σας ακούσω, αλλά δεν θα δεχτώ “εντολή” να έρθω εγώ. Δεν υποκύπτω στις απαιτήσεις κανενός», λέει χαρακτηριστικά. «Γράφτηκε στο Τύπο ότι με προσκάλεσαν να μιλήσω στους τρανς εργαζόμενους του Netflix και ότι αρνήθηκα. Αυτό δεν είναι αλήθεια: αν με είχαν προσκαλέσει θα είχα δεχτεί, αν και δεν είμαι σίγουρος για το τι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε… είπα αυτό που είπα, και σίγουρα άκουσα αυτό που είπατε εσείς. Θεέ και κύριε, πώς θα μπορούσα να μην το ακούσω; Είπατε ότι θέλετε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στο Netflix. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως εγώ είμαι ο μόνος που δεν μπορεί να πάει πια στο γραφείο» συνέχισε.

Ο κωμικός φρόντισε να θέσει και τους όρους του για το ενδεχόμενο αυτή της συνάντησης: «Καταρχάς, δεν θα μπορείτε να συμμετέχετε αν δεν δείτε πρώτα το σόου μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεύτερον, η συνάντηση πρέπει να γίνει σε τοποθεσία και ώρα που θα επιλέξω εγώ και, τρίτον, πρέπει να παραδεχθείτε ότι η Χάνα Γκάντσμπι δεν είναι αστεία», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ομοφυλόφιλη Αυστραλή κωμικό που του άσκησε σφοδρή κριτική για το τελευταίο σόου του, που κατηγορήθηκε ως «τρανσφοβικό».

Στο κλιπ του, ο Σαπέλ εξηγεί ακόμα ότι «τα MME παρουσιάζουν μια δήθεν κόντρα ανάμεσα σε αυτόν και την κοινότητα των διεμφυλικών, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει». «Μην κατηγορείτε τους τρανς για αυτά τα σκ@τα. Αυτό δεν έχει σχέση με την LGBTQ κοινότητα. Έχει να κάνει με τα εταιρικά συμφέρονται, με το τι μπορώ να πω και τι δεν μπορώ να πω. Θέλω να ξέρετε το εξής: Όλοι όσοι γνωρίζω από την κοινότητα ήταν υποστηρικτικοί και μου έδειξαν την αγάπη τους, οπότε δεν ξέρω τι είναι όλες αυτές οι βλακείες».

Ντέιβ Σαπέλ: Οι δηλώσεις που προκάλεσαν τις αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι το special του Σαπέλ έκανε πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου και περιείχε αρκετά αστεία εστιασμένα σε διεμφυλικά άτομα. Ο Σαπέλ ξεκίνησε σχολιάζοντας τον αποκλεισμό του ράπερ DaBaby από πολλά μουσικά φεστιβάλ επειδή προέβη το προηγούμενο διάστημα σε δημόσια παραπληροφόρηση για τον HIV:«Χτύπησε την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ ακριβώς πάνω στο θέμα του AIDS» είπε.

Στη συνέχεια, αφού είπε ότι ο DaBaby έκανε ένα «φοβερό λάθος», ο Σαπέλ σημειώνει ότι ο ράπερ συμμετείχε κάποτε σε πυροβολισμούς στο Walmart. «Τίποτα κακό δε συνέβη στην καριέρα του», λέει. «Στη χώρα μας, μπορείτε να πυροβολήσετε αλλά καλύτερα να μην πληγώσετε τα συναισθήματα ενός ομοφυλόφιλου ατόμου» συνεχίζει.

Σε άλλο σημείο λέει «εμείς οι μαύροι κοιτάμε την γκέι κοινότητα και σκεφτόμαστε “κοίτα πόσο καλά πηγαίνει αυτό το κίνημα”». «Αισθάνομαι ότι αν οι σκλάβοι είχαν βρεφικό λάδι και λεία σορτς, ίσως να ήμασταν ελεύθεροι εκατό χρόνια νωρίτερα» προσθέτει.

Έπειτα αναφέρθηκε στον εαυτό του ειρωνικά ως «τρανσφοβικό κωμικό» στρεφόμενος προς τα τρανς άτομα. Μερικά από τα αστεία του αφορούν την ανατομία αυτών των ανθρώπων παρομοιάζοντάς τους με τα χορτοφαγικά υποκατάστατα των προϊόντων κρέατος.

Τα εν λόγω σχόλια προκάλεσαν οργή τόσο σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα όσο και οργανισμούς. Η «National Black Justice Coalition» που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μαύρων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κάλεσε το Netflix να αφαιρέσει το εν λόγω πρόγραμμα. Ο Ντέιβιντ Τζονς εκτελεστικός διευθυντής του «National Black Justice Coalition», επέκρινε την απόφαση του Netflix να βάλει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην πλατφόρμα του, αποκαλώντας το μια «εχθρική τρανσφοβία και ομοφοβία του Σαπέλ».

Η Ζακλίν Μουρ, παραγωγός του «Dear White People» και η ίδια transgender, έγραψε στο Twitter ότι δε θα συνεργαστεί πλέον με την πλατφόρμα «όσο συνεχίζουν να επωφελούνται από επικίνδυνα τρανσφοβικό περιεχόμενο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα