Στην υγειά μας με “τηλεμπουζούκια” – Από τον Σπύρο Παπαδόπουλο στον Αντώνη Ρέμο

Στην υγειά μας με “τηλεμπουζούκια” – Από τον Σπύρο Παπαδόπουλο στον Αντώνη Ρέμο
Οι παρουσιαστές των εκπομπών διασκέδασης του Σαββατόβραδου που έχουν προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση ως σήμερα

Τα οι εκπομπές τηλεδιασκέδασης από την εποχή της ΝΕΤ και της Σεμίνας Διγενή, αλλά και τους Κώστα Χαρδαβέλλα και Άκη Παυλόπουλο ως τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τον Αντώνη Ρέμο.

Κάποτε, πολύ πριν εμφανιστεί η εμπορική και σαρωτική ιδιωτική τηλεόραση, η δημόσια ΕΡΤ επέλεγε να ψυχαγωγήσει το τηλεοπτικό κοινό με θεάματα που κανονικά θα παρακολουθούσε σε μια έξοδό του στην πόλη. Το περίφημο «Θέατρο της Δευτέρας» ήταν μια τέτοια επιλογή προγράμματος που υπήρξε μάλιστα και ιδιαίτερα δημοφιλής.

Το κόνσεπτ της εκπομπής έχει τις ρίζες του στο 2002 και την Σεμίνα Διγενή

Τα χρόνια πέρασαν, το θέατρο θεωρήθηκε «πασέ» – εκτός κι αν επρόκειτο για παράσταση του Μάρκου Σεφερλή – και η ΝΕΤ επέστρεψε στην ψυχαγωγία μέσα από την τηλεόραση, αλλά αυτή τη φορά σε επίπεδο μουσικό και καθαρά διασκεδαστικό. Αυτή ήταν η αρχή για να δοκιμάσουν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί – κι όταν λέω όλοι το εννοώ – ένα παρόμοιο στιλ «τηλε-μπουάτ», «τηλε-μουσικής σκηνής», «τηλε-μπουζουκιού» βρε αδερφέ. Με αφορμή την είδηση πως ο Αντώνης Ρέμος ετοιμάζεται τέτοια εκπομπή για τον Alpha, ανατρέχουμε στην ιστορία της τηλεδιασκέδασης στην ελληνική τηλεόραση. Και άντε στην υγειά μας, ρε παιδιά.

Από την Διγενή στον Παπαδόπουλο

Το 2002, η ΕΤ1 τότε, έκανε πρεμιέρα με μια εκπομπή βασισμένη στο γνώριμο πια κόσνεπτ. Ένας καλλιτέχνης είναι ο βασικός καλεσμένος της Σεμίνας Διγενή. Μαζί του και με ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά, τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά, ξετυλίγουν το νήμα της ζωής του και παράλληλα ερμηνεύουν μερικά από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια. Η εκπομπή πήρε μετεγγραφή για την ΝΕΤ την επόμενη σεζόν και αποτέλεσε μια από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις της δημόσιας τηλεόρασης.

Η επιτυχία της σειράς έφερε την αντιπρόταση από την ιδιωτική τηλεόραση. Η Σεμίνα Διγενή μάζεψε τα υπάρχοντά της και έστησε το τσαρδί της, με τον ίδιο τίτλο, στον Alpha. Το «Κοίτα Τι έκανες» έκανε πρεμιέρα στις 02 Οκτωβρίου του 2004 και συνέχισε για τρεις ακόμη σεζόν στον Alpha, ενώ από το 2007, προβλήθηκαν μερικά ακόμη επεισόδια με ελαφρώς διαφοροποιημένο κόνσεπτ και τίτλο «Κοίτα τι έγινε».

Η ΕΡΤ αντεπιτίθεται

Η δημόσια τηλεόραση όμως δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της λέξη, ούτε φυσικά επρόκειτο να αφήσει την ζώνη και το ψυχαγωγικό πρόγραμμα που αυτή ανέδειξε να περάσει αμαχητί σε άλλα χέρια. Με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, βγάζει στον αέρα, μια εβδομάδα μετά την πρεμιέρα της Σεμίνας Διγενή στον Alpha, την εκπομπή «Στην Υγεία Μας».

Το «Στην Υγειά Μας» μακροημέρευσε στην ΕΡΤ για 9 ολόκληρα χρόνια και η μετάδοσή του σταμάτησε με το «μαύρο στην ΕΡΤ»

Σε ένα στούντιο που έμοιαζε με παλιό μπακάλικο και μεζεδοπωλείο και στο οποίο γενικός κουμανταδόρος ήταν ο Σπύρος Παπαδόπουλος, οι καναπέδες και τα κυκλικά στουντιακά τραπέζια έδωσαν τη θέση τους σε τραπέζια από κουτούκι, το ποτό και οι μεζέδες έρεαν άφθονα και το κέφι φούντωνε εντός και εκτός πλατό. Στις 16 Οκτωβρίου, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ψημένος στην παρουσίαση από τα διάφορα τηλεπαιχνίδια, μας καλησπέριζε πλάι στον μεγάλο συνθέτη Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος πρώτος καλεσμένος της μακροβιότερης πια ψυχαγωγικής βραδινής εκπομπής.

Η εκπομπή «Στην Υγειά Μας» ξεπέρασε την προκάτοχό της σε τηλεθέαση και δημοφιλία και έτσι εξακολούθησε να προβάλλεται, συνιστώντας την αγαπημένη συνήθεια όσων παρέμεναν σπίτι Σαββατόβραδο. Για την ακρίβεια, τα ιδιωτικά κανάλια απέτυχαν παταγωδώς να βάλουν αξιόλογο ανταγωνιστή του Σπύρου Παπαδόπουλου. Το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής προβλήθηκε στις 11 Μαΐου του 2013, ένα μήνα πριν πέσει το μαύρο στην δημόσια τηλεόραση από την κυβέρνηση ΝΔ/Πασοκ/Δημαρ.

Ο Αντώνης Ρέμους που πέρασε και αυτός από τα πλατό του «Στην Υγειά μας Ρε Παιδιά» σκοπεύει να παρουσιάσει ο ίδιος παρόμοια εκπομπή (vid)

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους, η εκπομπή ακολούθησε τον δρόμο του προκατόχου της, τη θέση της οποίας κλήθηκε να καλύψει στο μακρινό 2004. Με τίτλο «Στην Υγειάς μας ρε παιδιά», ο Σπύρος Παπαδόπουλος μας καλησπερίζει από την συχνότητα του Alpha. Εκεί θα παραμείνει πέντε χρόνια, ως το καλοκαίρι του 2017. Το κανάλι της Κάντζας αποφασίζει πως θέλει να επενδύσει σε προγράμματα που μιλούν στο νεανικό κοινό και έτσι δεν ανανεώνει τη συνεργασία του με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Ο ηθοποιός βρίσκει την τηλεοπτική θαλπωρή στη συχνότητα του ΣΚΑΙ, όπου και προβάλλεται η εκπομπή από την περασμένη σεζόν.

Ο Σπύρος και οι άλλοι

Τη δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα όμως ουδείς. Η προφανής επιτυχία του εγχειρήματος της ΕΡΤ με τον Σπύρο Παπαδόπουλο έβαλε και άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς στον πειρασμό. Πρώτο έσυρε τον χορό το ALTER, στην εκπομπή «Το Πάρτυ της ζωής σου» της οποίας την παρουσίασε ανέλαβε ο δημοσιογράφος Άκης Παυλόπουλος, το 2005.

Η εκπομπή μπορεί να μην είχε ποτέ την απήχηση της αντίστοιχης στην ΝΕΤ, όμως παρέμεινε στο πρόγραμμα του σταθμού ως και την διακοπή νέου προγράμματος από τη συχνότητα του καναλιού το Νοέμβριο του 2011. Να σημειώσουμε εδώ πως, πολύ πριν η Πάολα γίνει πρώτο όνομα στην πίστα και λάβει πρόσκληση από τον μέχρι πρότινος επιλεκτικό Σπύρο Παπαδόπουλο, είχε εμφανιστεί σε μια από τις εκπομπές με παρουσιαστή τον Άκη Παυλόπουλο.

Τον Μάρτιο του 2014, με το Epsilon να μπαίνει πλέον πιο δυναμικά στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας, εν μέρει και ως το κανάλι που ήρθε να καλύψει το κενό του Alter, επιλέγει και αυτό μια παρόμοια εκπομπή. Παρουσιαστής της ο Κώστας Χαρδαβέλλας, που αφήνει εξωγήινους, υπερφυσικά φαινόμενα και άλλα συναφή και πιάνει το τραγούδι. Το «Όλοι οι καλοί χωράνε» διέγραψε τρεις σεζόν από την τηλεόραση του Epsilon και προβλήθηκε ως και το 2015.

Στιγμιότυπο από την εκπομπή του Epsilon, «Όλοι οι καλοί χωράνε» με παρουσιαστή τον Κώστα Χαρδαβέλλα YOUTUBE

Γαργαλιστική λεπτομέρεια, το γεγονός πως τα γυρίσματα της εκπομπής (ή έστω μέρους αυτών) γίνονταν εντός super market κάτι που ήταν εμφανές σε αρκετά από τα πλάνα του «Όλοι οι καλοί χωράνε». Επιπλέον, μήνες αφότου ο Κώστας Χαρδαβέλλας διέκοψε τη συνεργασία του με τον σταθμό, το Epsilon συνέχιζε να προβάλλει σε επανάληψη τις εκπομπές του με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση ως προς το αν ο δημοσιογράφος παραμένει στο δυναμικό του ή όχι.

Στον στίβο της τηλεδιασκέδασης μπήκε την περασμένη σεζόν εκ νέου η πρώτη διδάξασα, η ΕΡΤ. Οι ηθοποιοί Παναγιώτης Μπουγιούρης και Ναταλία Δραγούμη έκαναν πρεμιέρα το Μεγάλο Σάββατο με καλεσμένους τον Γιώργο Μαργαρίτη και τον Χρήστο Μενιδιάτη σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Στα Τραγούδια Λέμε Ναι». Η εκπομπή έριξε αυλαία τον Ιούλιο και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα συνεχιστεί φέτος το φθινόπωρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα