Κίνδυνος φωτιάς: Κλαδιά, κουκουνάρια και σκουπίδια – Τι είδαμε στα βόρεια προάστια

Κίνδυνος φωτιάς: Κλαδιά, κουκουνάρια και σκουπίδια – Τι είδαμε στα βόρεια προάστια
Κάτοικοι των βόρειων προαστίων ζουν με βουνά κλαδιών, κομμένων δέντρων και σκουπιδιών έξω από τις πόρτες τους

Τρεις μήνες μετά το πέρασμα της Μήδειας, κάτοικοι των βόρειων προαστίων ζουν με βουνά κλαδιών, κομμένων δέντρων και σκουπιδιών έξω από τις πόρτες τους, φοβούμενοι τι θα γίνει σε περίπτωση που ανάψει μια σπίθα. Κάτοικοι και ο περιφερειάρχης Αττικής μιλούν στο NEWS 24/7 για την κατάσταση.

Εικόνα εύφλεκτων πόλεων παρουσιάζουν κάποιες από τις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Μήδεια” τον περασμένο χειμώνα όπως κατέγραψε το NEWS 24/7.

Οι τρεις μήνες που έχουν περάσει από το χιόνι και τις βροχές που προκάλεσαν αρκετές καταστροφές στη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη, πέρασαν ανεκμετάλλευτοι από τις αρμόδιες αρχές ως προς το μάζεμα των κλαδιών που βρίσκονται στους δρόμους.

Με τις θερμοκρασίες πλέον να έχουν ανεβεί κατακόρυφα όπως και ο κίνδυνος πυρκαγιών, οι δρόμοι των περιοχών αυτών του δήμου Κηφισιάς είναι σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και απροσπέλαστοι από τα βουνά κλαδιών κουκουναριών και κομμένων δέντρων που βρίσκονται πεσμένα.


Οι κάτοικοι επανειλημμένα, όπως λένε, έχουν διαμαρτυρηθεί και έχουν επιχειρήσει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να απομακρυνθούν τα κλαδιά από τους δρόμους της περιοχής, χωρίς όμως αυτό να έχει γίνει όλους αυτούς τους μήνες. Αποτέλεσμα της ολιγωρίας, είναι να υπάρχουν συνεργεία μόλις τις τελευταίες δυο ημέρες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται εφικτό να μαζευτεί ο τεράστιος όγκος σπασμένων δέντρων και κλαδιών σύντομα.

Κάτοικοι των βόρειων προαστίων ζουν με βουνά κλαδιών, κομμένων δέντρων και σκουπιδιών έξω από τις πόρτες τους


Πρόσφατα έγιναν εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ ώστε να καθαριστούν κολόνες στις οποίες υπήρχαν μπλεγμένα κλαδιά, με αποτέλεσμα να προστεθούν και αυτά στα βουνά που βρίσκονται μέσα στην κατοικημένη περιοχή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι όγκοι αυτοί είναι αναμεμειγμένοι με σκουπίδια, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Τα περισσότερα έχουν πέσει από τον Φλεβάρη και πρέπει να μαζευτούν άμεσα» λέει στο NEWS 24/7 ο Ευάγγελος Χριστόπουλος που μένει στην οδό Μαργαρίτας στη Νέα Ερυθραια. «Άλλα έχουν μείνει από τις δασικές υπηρεσίες που έχουν κάνει κάποια κλαδέματα. Εγώ, όπως και άλλοι κάτοικοι της περιοχής τα συγκεντρώνουμε σε ένα σημείο για να μπορούν οι υπηρεσίες να τα πάρουν ευκολότερα, αλλά δεν είναι δίκη μας δουλειά. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Έχουμε παρακαλέσει και στο παρελθόν να τοποθετήσουν εδώ που έχει τόσο πράσινο, πυροσβεστικούς κρουνούς αλλά δεν έχει γίνει ποτέ. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και φοβόμαστε γιατί είναι κατοικημένη περιοχή».

Λίγα μέτρα πιο μακριά, στην οδό Ήρας, ο Θόδωρος Θανόπουλος λέει πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δήμο ανεπιτυχώς εδώ και καιρό: «Δεν σηκώνουν καν το τηλέφωνο τους τελευταίους μήνες. Υπήρχε ένας ολόκληρος σωρός κλαδιών από την κακοκαιρία του Φλεβάρη. Είχαν πάρει μερικά. Στη συνέχεια ήρθε η ΔΕΔΔΗΕ και καθάρισε τις κολόνες που ήταν μπλεγμένες με σπασμένα δέντρα και κλαδιά. Από τότε, μαζεύτηκαν και άλλοι σωροί στους δρόμους και δεν έχουν μαζευτεί. Επίσης είχαν σπάσει κλαδιά και μέσα στις αυλές μας. Εγώ τα μάζεψα, τα έβγαλα έξω από το σπίτι να τα ΚΤΕΟ το συνεργείο, παίρνω τηλέφωνο εδώ και καιρό για να τους ειδοποιήσω και δεν απαντάει κανείς. Έχουν ζηλέψει προφανώς τη δόξα από το Μάτι, δεν ξέρω τι να πω».

«Η περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα» λέει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιωργος Πατούλης, στο NEWS 24/7. «Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι να μαζεύουν κλαδιά, φερτά και δέντρα και το κράτος είναι αρμόδιος όταν ένας Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα, να τον χρηματοδοτεί γιαννα ολοκληρώσει αυτή την ενέργεια. Ξέρω ότι οι δήμοι περιμένουν μια χρηματοδότηση από το κράτος για να κάνουν τη διαδικασία. Ειδικά φέτος ήταν μια δύσκολη περίοδος λόγω της Μήδειας. Η διαδικασία μεταξύ υπουργείου και δήμων είναι σε εξέλιξη. Σήμερα στις 16:00 θα συναντηθώ με τον υφυπουργό Πολιτικης Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για να συζητήσω τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε καταστάσεις στην Περιφέρεια»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα