Ακόμα και εντός Ιανουαρίου αναμένονται κινήσεις του Ερντογάν νοτίως της Κρήτης

Ακόμα και εντός Ιανουαρίου αναμένονται κινήσεις του Ερντογάν νοτίως της Κρήτης
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν AP

Εντείνονται οι κινήσεις της Αθήνας ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο και πολύ περισσότερο τυχόν σύγκρουση με την Τουρκία. Καθοριστική η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο

Συναγερμός επικρατεί στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των επόμενων κινήσεων του Ταγίπ Ερντογάν.

Κορυφαίες πολιτικές και διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα θεωρούν ως βεβαία την αποστολή πλοίων από τον Ταγίπ Ερντογάν νοτίως της Κρήτης, περιοχή που επιχειρείται να “γκριζαριστεί” από την Άγκυρα, στη βάση της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

“Από τη στιγμή που το ¨πήρε πάνω” του ο ίδιος ο τούρκος Πρόεδρος, με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του, δεν μπορεί να κάνει πίσω” είναι η εκτίμηση στην Αθήνα, που κινητοποιείται έντονα σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ διαμορφώνει και αποτρεπτική στρατηγική προετοιμαζόμενη για όλα τα σενάρια. Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι σε αυξημένη επιφυλακή και όλες τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, περιορίζοντας αισθητά τις καθιερωμένες άδειες αξιωματικών και οπλιτών.

Η Αθήνα, μάλιστα, δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο οι όποιες κινήσεις Ερντογάν να πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου, ενώ, ούτως ή άλλως, κοινή είναι η πεποίθηση πως ο χρόνος κυλάει πλέον αντίστροφα, στην πιο δύσκολη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον από την εποχή των Ιμίων μέχρι σήμερα. Στόχος του “Σουλτάνου”, μάλιστα, φέρεται να είναι η “εδραίωση” των διεκδικήσεων στην περιοχή, πριν επιχειρηθεί από τη διεθνή κοινότητα η τελική προσπάθεια διευθέτησης του “λιβυκού” με ειρηνικούς όρους, ώστε να μπορέσει η Άγκυρα να διεκδικήσει είτε την ισχύ της Συμφωνίας της με την Τρίπολη στην “νέα εποχή” που θα προκύψει, είτε τον απευθείας διάλογο με την Ελλάδα για … “διευθέτηση” του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, από Μητσοτάκη, Νετανιάχου και Αναστασιάδη, κυρίως όμως τα αποτελέσματα της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου και τα όσα θα δηλώσει μετά από αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κατεύθυνση αυτή η Αθήνα ετοιμάζεται πυρετωδώς, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και επιχειρώντας να αποτρέψει την παρασκηνιακή προσπάθεια προσέγγισης της Άγκυρας με το Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα