Αλέξης και Φώφη λένε μόνο…καλημέρα – Η ψυχρότητα συνεχίζεται!

Αλέξης και Φώφη λένε μόνο…καλημέρα – Η ψυχρότητα συνεχίζεται!
Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Η πολύ κακή χημεία της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα από τα εμπόδια για τις πολιτικές διεργασίες.

Δυο ξένοι από την ίδια χώρα μαζί σε Σύνοδο Κορυφής των ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες;

Μοιάζει με αντίφαση, αλλά …συμβαίνει!

Η Φώφη Γεννηματά μόλις και μετά βίας λένε οι παριστάμενοι είπε …καλημέρα στον Αλέξη Τσίπρα, μπαίνοντας στο αεροπλάνο της πτήσης Αθήνα-Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Το ίδιο ψυχρό υπήρξε το κλίμα των δυο ηγετών και στη Σύνοδο των ηγετών, παρότι και οι δυο έθεσαν το θέμα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας για τη Συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη. Η Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, έσπευσε να διαρρεύσει- όχι προφανώς με ευθύνη της επικεφαλής της- την ψυχρότητα στις σχέσεις των δυο πολιτικών.

Είναι φανερό πως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ενοχλείται από την κορύφωση (;) της προσπάθειας διεμβολισμού του κόμματος από την Κουμουνδούρου, με τις συνεχείς προσχωρήσεις προσώπων από το χώρο της κεντροαριστεράς στην Κουμουνδούρου, αλλά και με την παγίωση πλέον του ΣΥΡΙΖΑ ως τον “άλλο πόλο” έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, να κερδίζει στρατηγικά πλέον το στοίχημα. Η Χαριλάου Τρικούπη, όμως, δείχνει να εξακολουθεί πως έχει πραγματικό αντίπαλο όχι την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας προφανώς πως το “στοίχημα” εκπροσώπησης της “προοδευτικής παράταξης” μπορεί να παραμείνει ανοιχτό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που στελέχη του χώρου-και όχι μόνο της «δεξιάς» του πτέρυγας- εκτιμούν (αντιστόρητα προφανώς) πως μια νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές με παράλληλη ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ, μπορεί να ξαναθέσει το θέμα του “δεύτερου πόλου” της πολιτικής ζωής της χώρας- και επιδιώκουν η Χαριλάου Τρικούπη να κινηθεί με αυτή τη στρατηγική, μέρος της οποίας βεβαίως είναι και οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι σε κοινωνικά κυρίως θέματα. Και έχει πράγματι το ενδιαφέρον του ότι την ώρα που η Φώφη Γεννηματά λέει …καλημέρα -και μόνο- στον Αλέξη Τσίπρα, έχει τη χημεία να συνομιλεί όποτε χρειαστεί με τον πρωθυπουργό, όπως συνέβη πχ με την υπόθεση του ασύλου. Όπως έχει το ενδιαφέρον του ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του Μαξίμου, κάτι που είναι θεμιτό από τη λειτουργία του κομματικού συστήματος, όχι όμως και με την Κουμουνδούρου.

Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου βρίσκεται ενώπιον ενός επίσης σημαντικού προβλήματος στρατηγικής. Επιδιώκοντας τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, είναι σαφές πως επιλέγει το ΚΙΝΑΛ αποτελεί τον προνομιακό του σύμμαχο- εφόσον βεβαίως και το ίδιο επιθυμεί. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πολιτική διεμβολισμού του κόμματος αυτού (κάτι που πράττει βεβαίως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά αυτό είναι θέμα άλλου ρεπορτάζ), που θέλει ως σύμμαχός του! Η τακτική αυτή δεν έχει μεγάλο μέλλον και η Κουμουνδούρου εφόσον προκρίνει τη δημιουργία αντιπολιτευτικού- αντικυβερνητικού μετώπου θα πρέπει να την εγκαταλείψει σύντομα. Στελέχη της, βεβαίως, επιμένουν πως “η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ως να μην ξέρει τι θέλει. Ας αποφασίσει πρώτα πραγματικά τι στάση θα ακολουθήσει έναντι της Νέας Δημοκρατίας, για να ξέρουμε πώς να φερθούμε”. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, οφείλει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες του που θα επηρεάσουν μικρότερα κόμματα του χώρου ως προς τη στρατηγική τους.

Και προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η δημιουργία άλλης χημείας στις προσωπικές σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα ή του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά. Να λένε και κάτι παραπάνω από …καλημέρα δηλαδή!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα