Αυξημένη ετοιμότητα στην Αθήνα για τυχόν προκλήσεις Ερντογάν

Αυξημένη ετοιμότητα στην Αθήνα για τυχόν προκλήσεις Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα AP

Η έλευση Χαφτάρ στη χώρα μας εκνεύρισε τον Σουλτάνο. Μετά τη Διαδικασία του Βερολίνου , τα βλέμματα στρέφονται στις πιθανότητες να υπάρξει το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο, αλλά και στο πότε και πού θα αποστείλλει η Άγκυρα τα γεωτρύπανα στην περιοχή που οριοθετούνται από αυτό.

Αυξημένη ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα -και συνεπώς και στις Ένοπλες Δυνάμεις- επικρατεί στην Αθήνα, ενόψει και των εξελίξεων με τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν από τη Διαδικασία του Βερολίνου.
Ούτως ή άλλως ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος από την πρωτοβουλία της Αθήνας  για την έλευση Χαφτάρ στη χώρα μας, πλην όμως δύσκολα θα μπορούσε να αντιδράσει με μη διπλωματικό τρόπο σε αυτή, λίγες ώρες πριν τη Διαδικασία του Βερολίνου.

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, άλλωστε, έχει δεσμευτεί προσωπικά και πολλές φορές με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι εντός του 2020 θα αποστείλει γεωτρύπανο, συνοδευόμενο προφανώς από φρεγάτες, στις περιοχές που οριοθετούνται από το Μνημόνιο της Άγκυρας με την έως τώρα κυβέρνηση της Τρίπολης. Η αρχική, μάλιστα, εκτίμηση της ελληνικής διπλωματίας είναι πως η αποστολή γεωτρύπανου θα πραγματοποιούνταν πιθανότατα μετά τον Απρίλιο, αφού το διάστημα αυτό θα είχε ολοκληρωθεί η τουρκική έρευνα στην περιοχή των οικοπέδων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ενδεχόμενο, ωστόσο, το αποτέλεσμα της Διαδικασίας του Βερολίνου να είναι αρνητικό για τον Ταγίπ Ερντογάν (πράγμα δύσκολο από τη στιγμή που η Άγκυρα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή) ή να περιπλέκει τα πράγματα, ενδέχεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τους παρατηρητές, να επιταχύνει τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Η αποστολή γεωτρύπανου, πάντως, στην περιοχή που προβλέπεται από το τούρκο-λιβυκό σύμφωνο, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη, αφού πλέον έχει μετατραπεί σχεδόν σε «υπαρξιακό» στοίχημα για τον Ταγίπ Ερντογάν, ιδίως στην περίπτωση που επισπεύσει για φέτος τις τουρκικές εκλογές. Το κύριο ερώτημα που παραμένει είναι εάν αυτό θα γίνει σε περιοχή κοντά στη Λιβύη ή κοντά στις περιοχές της Κρήτης ή των Δωδεκανήσων και πώς αυτό μπορεί να προληφθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα