Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Ευθύμιος Βιδάλης, το ισχυρό δίδυμο για την περαιτέρω αναβάθμιση του ΣΕΒ

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Ευθύμιος Βιδάλης, το ισχυρό δίδυμο για την περαιτέρω αναβάθμιση του ΣΕΒ
Τα γραφεία του ΣΕΒ Eurokinissi

Η ανταπόκριση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στις σύγχρονες προκλήσεις της οικονομίας, ο βασικός λόγος επιστροφής του τιμονιού στη βαριά βιομηχανία . Η νέα ηγεσία, ωστόσο, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες στην οικονομία από τον κορονοϊό, πιθανόν και μια μεγάλη ύφεση!

Την αλλαγή ατζέντας στην οικονομία, με τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο τη βιομηχανία, σηματοδοτούσε -όταν ελήφθη- η εισήγηση να αναλάβει  το τιμόνι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αλλά και να αναλάβει πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Ευθύμιος Βιδάλης.

Με την αποδοχή της απόφασης για τη νέα ηγεσία στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στις 15 Ιουνίου, θα έχουμε επιστροφή της βαριάς βιομηχανίας στην ηγεσία, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, καθώς ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος προέρχεται από την τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν», της οποίας είναι εκ των βασικών μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος υπήρξε πρόεδρος του ΣΕΒ την περίοδο 1982-1988 και θεωρούνταν μάλιστα στον κλάδο του επιτυχημένος, σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου είχαν λάβει πολύ σημαντικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενώ  προχώρησαν και σε σημαντικά μέτρα εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου.

 Για πρώτη φορά, επίσης, μετά το 2006, επανέρχεται στην ηγεσία του ΣΕΒ το διοικητικό δίδυμο, καθώς ο Ευθύμης Βιδάλης, αναλαμβάνει πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο Ευθύμης Βιδάλης έχει υπάρξει ηγετικό στέλεχος σε πολλές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, θεωρείται στον βιομηχανικό κλάδο ιδιαίτερα αποτελεσματικός και ικανός, ενώ από το 2004 είναι μέλος του ΔΣ της «Τιτάν»  και έχει άριστη χημεία με τον νέο Πρόεδρο. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δίδυμο που υπήρξε στον ΣΕΒ ήταν την περίοδο 2000-2006, με πρόεδρο του ΔΣ τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο και πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής τον Λεωνίδα Αντωνακόπουλο- επειδή, ωστόσο, ήταν και οι δυο πολύ ισχυρές προσωπικότητες, παρατηρήθηκαν τριβές στις σχέσεις τους και αποφασίστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο να εγκαταλειφθεί.

Η εισήγηση για τις συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις στον ΣΕΒ έγιναν με στόχο την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση της επιχειρηματικής τάξης της χώρας στις μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας, όπως η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο αυτή τη φορά τη βιομηχανία, τις αλλαγές που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση κοκ. Υπενθυμίζεται ότι ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, που είχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εποχής των Μνημονίων, προέρχεται από τον κλάδο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Επειδή, όμως, «όταν οι άνθρωποι (ακόμα και αν ανήκουν στην υψηλή επιχειρηματική τάξη) ο Θεός γελάει», το νέο ισχυρό δίδυμο του ΣΕΒ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια οικονομία που θα μετράει τις πληγές της από τον κορονοΪό, πιθανότατα δε και με μια πανευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια ύφεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα