Τα έντεκα επόμενα βήματα προκειμένου ο Ράμα να αποπέμψει τον Μέτα

Τα έντεκα επόμενα βήματα προκειμένου ο Ράμα να αποπέμψει τον Μέτα
Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα AP

Η διαδικασία που προβλέπεται από το αλβανικό Σύνταγμα είναι χρονοβόρα, με αποτέλεσμα η κρίση στη γειτονική χώρα να βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Χρονοβόρα είναι η διαδικασία για την καθαίρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας που επιδιώκει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος για την καθαίρεση του Μέτα από την αλβανική Βουλή την Πέμπτη, προβλέπονται τα εξής έντεκα βήματα από το Σύνταγμα της χώρας:

1-Η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή αίτημα για αποπομπή του Προέδρου που να φέρει την υπογραφή τουλάχιστον 35 βουλευτών

2-Ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν λάβει το αίτημα, ενημερώνει το Σώμα σε συνεδρίαση της Ολομέλειας για το αίτημα αυτό

3-Η Βουλή προωθεί το αίτημα στη Νομική Επιτροπή της Βουλής

4-Η Επιτροπή αυτή ξεκινά την εξέταση του αιτήματος και καλεί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση

5-Η Νομική Επιτροπή αφού το εξετάσει, καταρτίζει έκθεση και την στέλνει στη Βουλή

6-Η Βουλή συζητά την έκθεση στην Ολομέλεια

7-Η Βουλή εγκρίνει τη σύσταση εξεταστικής της Βουλή Επιτροπής για την αποπομπή του Προέδρου, η θητεία της είναι τρεις μήνες.

8-Τον Ιούλιο αναμένεται να συσταθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο

9- Η Έκθεση που συντάσσει η εξεταστική Επιτροπή, παρουσιάζεται στη Βουλή το Σεπτέμβριο ή και νωρίτερα, εάν η Βουλή κληθεί πριν το Σεπτέμβριο.

10-Η Βουλή, βάσει της έκθεσης αυτής, ψηφίζει για την αποπομπή ή όχι του Προέδρου. Για την αποπομπή απαιτούνται τουλάχιστον 93 ψήφοι.

11. Η απόφαση της Βουλής κατατίθεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο και θα κρίνει για την αποπομπή ή όχι του Προέδρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα