Μέσα της άνοιξης οι “Πάτριοτ” – Από τη βάση της Τανάγρας στη Σαουδική Αραβία

Μέσα της άνοιξης οι “Πάτριοτ” – Από τη βάση της Τανάγρας στη Σαουδική Αραβία
Εκτόξευση πυραύλων. Φωτό αρχείου. AP

Κυριακή και Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται Ριάντ και Αμπού Ντάμπι, δυο χώρες με σημαντικό ρόλο στο θέμα της Λιβύης.

Παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και δεν απομένουν παρά οι τελευταίες «λεπτομέρειες» για τις τελικές αποφάσεις.

Μαζί με τη συστοιχία των «Πάτριοτ», ως γνωστόν, στη Σαουδική Αραβία θα μεταβούν και 70 έως 130 στρατιωτικοί που θα προέρχονται από την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας και την εκεί Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων, με τον ακριβή αριθμό να οριστικοποιείται μετά την επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου στη Σαουδική Αραβία. Πέραν δε του εξειδικευμένου προσωπικού για τη λειτουργία που θα αποσταλεί στο Ριάντ για τη λειτουργία των πυραύλων, είναι σαφές ότι στη Σαουδική Αραβία θα σταλούν και στρατιωτικοί για την ασφάλεια του προσωπικού και του των εγκαταστάσεων που θα τοποθετηθεί.

Οι «Πάτριοτ» και το προσωπικό που θα τους συνοδεύει, όπως εκτιμάται, θα αποσταλούν στη Σαουδική Αραβία στα μέσα της άνοιξης, με διάρκεια της αποστολής τον ένα χρόνο, αλλά και με την πρόβλεψη στη συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών για ανανέωσή της για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Η αποστολή των «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία αποτελεί μαζί με την περιπολία της φρεγάτας «Σπέτσαι» στα Στενά του Ορμούζ, δυο πολύ επιθετικές κινήσεις της ελληνικής στρατιωτικής διπλωματίας, με την Αθήνα να αναμένει θετική ανταπόκριση από τη πλευρά των συμμάχων της- ανταπόκριση που, παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, δεν διαφάνηκε στο βαθμό που τουλάχιστον περιμέναμε και από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δυο χωρών που παίζουν σημαντικό ρόλο και στο «Λιβυκό» πρόβλημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα