Ομιλίες Μητσοτάκη-Γεννηματά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, προς το “όχι” ο Τσίπρας

Ομιλίες Μητσοτάκη-Γεννηματά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, προς το “όχι” ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος Eurokinissi

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν εκλήθη. Σφοδρή σύγκρουση με το ΠΑΜΕ και «εμφύλιος» με την ΑΔΕΔΥ. Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι, όπως οι παρατάξεις εκτιμούν τους συσχετισμούς

Χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ την προσεχή Τρίτη, στο Καβούρι, θα απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας μια παλαιότερη παράδοση-σε άλλες συνθήκες βεβαίως- πρωθυπουργοί ή πρόεδροι της Δημοκρατίας να παραβρίσκονται ή και να ομιλούν σε συνέδρια της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Χαιρετισμό θα απευθύνει και η Φώφη Γεννηματά, ενώ σήμερα, μετά από την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, θα απαντήσει στην πρόσκληση που έλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους συνεργάτες του να εκτιμούν, ωστόσο, ότι η απάντηση θα είναι αρνητική. Αξίζει αν σημειωθεί πως ο Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ οι προσωπικές σχέσεις του σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα είναι …υπό το μηδέν, κινείται παρασκηνιακά ώστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να παραστεί και αν μιλήσει στο Συνέδριο, καθώς, όπως τονίζει, αυτό επιβάλλει η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, πάντως, όπως έχουν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», σε ένα μόνο πολιτικό αρχηγό δεν απέστειλε πρόσκληση, στον Δημήτρη Κουτσούμπα, επειδή- όπως λένε στην οδό Πατησίων- ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έχει χαρακτηρίσει την πλειοψηφία της συνομοσπονδίας «συνδικαλιστική μαφία». Στην οδό Πατησίων, τέλος, αναμένουν και τις απαντήσεις των Κυριάκου Βελόπουλου και Γιάνη Βαρουφάκη για το εάν θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση και παραστούν και χαιρετίσουν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή μαίνεται η αντιπαράθεση με το ΠΑΜΕ, που πρωτοστατεί στη λήψη αποφάσεων από συνδικαλιστικούς φορείς ότι «με ΜΑΤ και αστυνομία δεν γίνεται Συνέδριο», ενώ έξω από το χώρο του ξενοδοχείου που θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, ετοιμάζονται συγκεντρώσεις. Συνέδριο, μάλιστα, που προκάλεσε και εμφύλιο της οδού Πατησίων με την ΑΔΕΔΥ, αφού η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε απεργιακή «διευκολυντική» κινητοποίηση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το πρωί της Τρίτης. Η απόφαση στην ΑΔΕΔΥ ελήφθη με πλειοψηφία του ΠΑΜΕ, των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που μειοψήφησαν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τους νέους συσχετισμούς δύναμης στην οδό Πατησίων, παρότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις δίνουν διαφορετικά στοιχεία, είναι πως αυξημένες θα είναι οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ του Νίκου Κιουτσούκη, που ενδέχεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να είναι καθαρά δεύτερη δύναμη στη ΓΣΕΕ και η ΠΑΣΚΕ, ενώ σχετική πτώση θα σημειώσουν ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και του αποκλεισμού της Ομοσπονδίας τω ιδιωτικών υπαλλήλων, όπου η Κουμουνδούρου έχει τις μεγαλύτερες δυνάμεις της. Νεότερα, όμως, επ’ αυτού σε νεότερο ρεπορτάζ, καθώς απαιτείται πιο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα