Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου τα βραβεία Νόμπελ – Φαβορί η Τούνμπεργκ για το Νόμπελ Ειρήνης

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου τα βραβεία Νόμπελ – Φαβορί η Τούνμπεργκ για το Νόμπελ Ειρήνης
Προβολή φωτογραφίας της Γκρέτα Τούνμπεργκ σε συναυλία της βραζιλιανής μπάντας Fransisco AP

Γιατί οι ειδικοί εκτιμούν πως φέτος το Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί σε πρόσωπα ή φορείς που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Την Παρασκευή απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο φέτος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς υποψήφιοι είναι για την ιστορική πλέον Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Τσίπρας και Ζάεφ, όπως έχουν γράψει και στο παρελθόν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, έχουν πιθανότητες για το βραβείο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη χώρα του ο πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας, καθώς ορισμένα από αυτά έχουν να κάνουν με υποθέσεις και κατηγορίες περί διαφθοράς, γεγονός που μετράει πάντα αποτρεπτικά στις αποφάσεις που λαμβάνει η αρμόδια νορβηγική Επιτροπή στο Όσλο.

Οι πλέον αξιόπιστοι μελετητές της ιστορίας, ωστόσο, επιμένουν πως το Νόμπελ Ειρήνης κυρίως τις τελευταίες χρονιές, απονέμεται σε πρόσωπα ή οργανισμούς, που πρωτοστατούν σε ένα θέμα παγκόσμιας επικαιρότητας. Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για παράδειγμα, πέρυσι έλαβαν η Νάντια Μουράντ και Ντένις Μακουέγκε, από το Ιράκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό αντιστοίχως, “για τις προσπάθειές τους να σταματήσει η χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλου σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις”, ενώ πρόπερσι η Διεθνής Εκστρατεία για την κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, ένας συνασπισμός ΜΚΟ από εκατό χώρες!

Οι ίδιες πηγές επιμένουν, λίγες ημέρες πριν την απονομή, πως το πιθανότερο είναι φέτος το Νόμπελ Ειρήνης να απονεμηθεί σε πρόσωπα οι δράσεις των οποίων σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Τομέας, βεβαίως, στον οποίο η πλέον εμβληματική μορφή είναι η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, που πρόσφατα κέρδισε τις εντυπώσεις με την παρουσία της στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο περιθώριο αυτής, στη Νέα Υόρκη. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, υπ’ αυτή την έννοια θεωρείται αυτή τη στιγμή από τους γνωρίζοντες ως το “φαβορί” για το Νόμπελ Ειρήνης, χωρίς όμως να έχουν εκλείψει ακόμα οι πιθανότητες για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Οι δυο τους, άλλωστε, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το news24/7, αποφασίστηκε να απονεμηθεί από την αρμόδια Επιτροπή το διεθνές βραβείο “Peace of Westphalie”, για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι υποψήφιοι φέτος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι 304, εκ των οποίων οι 219 είναι προσωπικότητες και οι 85 οργανισμοί.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστους από όσους έχουν προταθεί και είναι υποψήφιοι για το βραβείο, καθώς βάση του Κανονισμού, απαιτούνται 50 χρόνια προκειμένου να δημοσιοποιηθούν οι υποψηφιότητες!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα