Stephania erecta: Εύκολος στην φροντίδα του, αυτός ο βολβός χρειάζεται έμμεσο φως, συχνό πότισμα όταν είναι στην ανάπτυξή του και να μένει στεγνό τους χειμερινούς μήνες, όταν κοιμάται. “Τον χειμώνα κοιμούνται, πέφτουν φύλλα και μένει μόνο ο βολβός. Μην τον πετάξεις, θα ξαναγεννηθεί”. Μας λένε από το Monstera Athens. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

20 ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Τα εντοπίσαμε μετά από μια επίσκεψη σε τρία ιδιαίτερα μαγαζιά της Αθήνας.

Οι Millennials αγαπούν τα φυτά, είναι γεγονός. Το ίδιο και η Gen Z. Είναι οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, το αστικό τοπίο όπου ζούμε και η απομάκρυνση από τη φύση, που η ενασχόληση με την κηπουρική και το να πρασινίζεις το σπίτι σου ένα είδος ψυχοθεραπείας.

Οι μονστέρες, οι φίκοι και οι σανσιβέριες κατέκλυσαν το Instagram όμως οι επίμονοι κηπουροί αναζητούν συνεχώς πιο περίεργα και εντυπωσιακά φυτά, ενώ πολλοί βρίσκουν την ηρεμία που αποζητούν συνθέτοντας terrariums ή κάνοντας συνθέσεις με κάκτους. Αναζητώντας έτσι ολοένα και πιο εντυπωσιακές ή ιδιαίτερες επιλογές, συναντήσαμε τρεις ανθρώπους που η αγάπη τους για τα φυτά τούς ώθησε στο να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί.

Φυτα απο δευτερο χερι στο Παπιγιον

Ένα πολύ διαφορετικό φυτώριο είναι το Παπιγιόν project, αφού εδώ βρίσκεις μόνο second hand φυτά. Ο Αχιλλέας Χαρίσκος δίνει μία δεύτερη ευκαιρία σε λουλούδια, κάκτους και φυτά, σώζοντας τα από τα σκουπίδια, εγκαταλειμμένα μέρη ή ιδιοκτήτες που δεν τα θέλουν πια. Η ενασχόλησή του με την κηπουρική ξεκίνησε το 2007, όταν απλώς φρόντιζε τα φυτά φίλων που θα μετακόμιζαν ή θα έλειπαν για κάποιο διάστημα καθώς ταξίδευε και ο ίδιος σε όλο τον κόσμο.

Ο Αχιλλέας Χαρίσκος δίνει μία δεύτερη ευκαιρία σε λουλούδια. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Έχοντας διαβάσει και ασχοληθεί πολύ με την κηπουρική, όλα αυτά τα χρόνια φροντίζει μπαλκόνια, δίνει συμβουλές και λύσεις και προσπαθεί να επιμηκύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή των φυτών. Εδώ και λίγο καιρό, ο Αχιλλέας αποφάσισε να δώσει μία επαγγελματική στέγη στο project του, φτιάχνοντας έναν πολύ όμορφο χώρο στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη για να φιλοξενήσει τα διασωθέντα φυτά του.

Όχι το τσαρούχι δεν είναι φυτό. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Εδώ, το ραδιόφωνο παίζει Τρίτο Πρόγραμμα ή ακούγονται ηχογραφημένα πουλάκια, μίας και οι ήχοι της φύσης ξεκουράζουν τον Αχιλλέα. “Έχω υιοθετήσει την ίδια συνήθεια με το σπίτι, όπου φροντίζω τα φυτά και μαζί με τις γάτες μου ακούμε μουσική. Είχα φτάσει κάποια στιγμή να έχω και 140 γλάστρες στο σπίτι. Τα φυτά πρέπει να τα συναισθάνεσαι, να τα καταλαβαίνεις” λέει ο Αχιλλέας, ο οποίος φτιάχνει τις δικές του eco-friendly γλάστρες, σε μία προσπάθεια για zero waste. “Σίγουρα ένα κομμάτι είναι και το χέρι. Παίζει ρόλο βέβαια και η ψυχολογία όπως και η μέρα που θα επιλέξεις. Είναι πολύ έξυπνα τα φυτά”. Στο Παπιγιόν, βρίσκεις αρκετά κακτοειδή, σε συνθέσεις μάλιστα του Αχιλλέα, αλλά σε κάθε επίσκεψη θα σε περιμένει σίγουρα κάτι διαφορετικό.

Ντάτουρα: “Ένα φυτό με πολύ εντυπωσιακό άνθος αλλά δεν ενδείκνυται σε σπίτι με κατοικίδια”.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Κάππαρη: “Εντυπωσιάστηκα πραγματικά που τη βρήκα σε γλάστρα κι έχει επιβιώσει. Θέλει ένα ελαφρύ χώμα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Donkey tales: “Είναι παχύφυτο και γίνεται πολύ όμορφο έτσι όπως απλώνεται. Το συγκεκριμένο φτάνει και τα 2.5 μέτρα, γίνεται πολύ μακρύ. Και ζει τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και σε εσωτερικό”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Κάκτος ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Euphorbia obesa: “Αυτό το μπαλάκι είναι το φυτό στην τελική του μορφή. Θέλει πότισμα μία φορά τον χρόνο.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Αντένιουμ: Φυτό από την Αφρική που αντέχει στον ήλιο και τη ζέστη”. 
Coral Euphorbia: Ένας κάκτος για τους λάτρεις του είδους. 
Το ομώνυμο παπιγιόν.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Αγαύη: “Χρειάζεται λίγο νερό στην αρχή και μόλις βγει η ρίζα παίρνει τον δρόμο της”.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Παπιγιόν, Αγίας Ζώνης 13, Κυψέλη

Τα ιδιαίτερα φυτά του Monstera Athens

Η Ειρήνη Ορφανίδου ξεκίνησε να ασχολείται με την κηπουρική από χόμπι. «Άρχισε από τη βεράντα, μετά όταν γέμισε αυτή, τα φυτά επεκτάθηκαν στο σπίτι και κάπως έτσι άρχισα να σκέφτομαι πόσο ωραία ιδέα θα ήταν να ανοίξω ένα μαγαζί. Ψάχτηκα πολύ μέσα από το Instagram και διάβασα για τα φυτά εσωτερικού χώρου και τα πιο περίεργα» λέει η ιδιοκτήτρια του Monstera Athens, που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Φυτοθήκη στη Monstera Athens

Εκτός από τα πολύ όμορφα φυτά που επιλέγει η Ειρήνη, βρίσκεις όμορφες γλάστρες, terariums και τα υπέροχα μακραμέ που πλέκει η ίδια. “Ξεκίνησα να φτιάχνω μακραμέ για να αρχίσω να κρεμάω τις γλάστρες μου” εξηγεί γελώντας.

Η Ειρήνη Ορφανίδου του Monstera Athens.

Η συμβουλή της Ειρήνης προς τους επίδοξους, νέους κηπουρούς, είναι η υπομονή. “Κάποιο φυτό θα πεθάνει, δεν γίνεται αλλιώς. Να μην στενοχωρηθείς, δεν μπορείς να τα σώσεις όλα. Ειδικά με τη μόδα των φυτών εσωτερικού χώρου, παίζουν πολλά τροπικά, οπότε θέλουν και ανάλογες συνθήκες. Είναι πιθανό να μην τα καταφέρουν. Γενικά, τα φυτά θέλουν αγάπη και στοργή” τονίζει, ενώ επισημαίνει ότι δίνει συμβουλές και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Το Monstera Athens έχει και ένα άκρως ενημερωμένο Instagram, με επεξηγήσεις των φυτών και χρήσιμες πληροφορίες.

Κουρκουμάς: Ο γνωστός σε όλους μας κουρκουμάς που χρησιμοποιούμε στο φαγητό, είναι άκρως εντυπωσιακός με τα μωβ λουλούδια του. “Είναι ωραίος και εύκολος. Θέλει ήλιο και να μένει έξω”.
Jatropha podagrica: Θα μπορούσε να είναι ένα από τα φυτά που φρόντιζε ο Harry Potter και η παρέα του. Η Jatropha Podagrica γνωστή ως το Buddha Belly Plant, μπορεί να φαίνεται λίγο αστεία, αλλά είναι αρκετά τοξική.
Marimo balls: Η άλγη στο νερό είναι η ιδανική επιλογή για να διακοσμήσεις το τραπέζι σου χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθείς ιδιαίτερα με τη φροντίδα του.
Hoya carnosa compacta ή κεράκι: Μία ωραία επιλογή για φυτό εσωτερικού χώρου, ειδικά αν συνδυαστεί με τα makrame της Ειρήνης. “Εύκολα φυτά οι χόγιες για μέσα και έξω. Δεν θέλουν πολλά – πολλά. Αναπαράγονται πολύ εύκολα με νερό ή χωρίς. Είναι φυτό εγγύηση για μένα”.

Monstera Athens, Σποράδων 38, Κυψέλη

Ο πρασινος παραδεισος του Mother

“Ξεκίνησα να φτιάχνω αυτό το μαγαζί λάθος. Αν ήξερα ή αν δούλευα σε ένα φυτώριο σίγουρα θα ήταν διαφορετικό. Τελικά, έγινε όπως ακριβώς το είχα στο μυαλό μου” λέει ο Μάνος Τζιαπώνης, ιδιοκτήτης του Mother στο Μετς.

Ο Μάνος Τζιαπώνης του Mother.

“Τα φυτά σού δείχνουν ότι πρέπει να ασχοληθείς για να πάει κάτι καλά. Έχουμε μάθει να ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς και να θέλουμε κάτι τώρα, αυτή τη στιγμή. Τα εύκολα πράγματα όμως δεν έχουν και πολύ ουσία. Τα φυτά ό,τι και να κάνεις θα πάνε λίγο πολύ με τον τρόπο που θέλουν αυτά. Δεν υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου, όλα είναι για έξω. Απλώς στην Ελλάδα όλα αυτά τα φυτά ζουν σε συγκεκριμένες συνθήκες. Λέμε για παράδειγμα ότι η μονστέρα είναι φυτό εσωτερικού χώρου αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να ζήσει και σε ένα μπαλκόνι με ήλιο. Φυσικά, τα φυτά κάνουν καλό στους εσωτερικούς χώρους, σε αντίθεση με τα λουλούδια. Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τις τοξίνες. Νομίζω ότι η φύση είναι κομμάτι μας. Οπότε χαίρεσαι να βλέπεις κάτι ζωντανό μέσα στο σπίτι σου”. Ο Μάνος αγαπάει τα περίεργα φυτά, έχει ατελείωτες γνώσεις και χαίρεται να τις μοιράζεται με όσους επισκέπτονται.

Ειδικό για plantholics. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Στο Mother τον πρώτο λόγο έχουν τα φυτά – οι plantholics θα βρουν αρκετά περίεργα και σπάνια είδη – ενώ ο ίδιος έχει αφιερώσει χρόνο και διάβασμα για να φτιάξει το δικό του υπόστρωμα (αυτό που λέμε χώμα).

“Υπομονή και φροντίδα. Δεν θα τα κάνει όλα μόνο του το φυτό” είναι η συμβουλή που δίνει στους newbies. “Και να μην απογοητεύεσαι αν σου πεθάνει το πρώτο ή το δεύτερο φυτό. Συμβαίνει και στους πιο ειδικούς” λέει καθησυχαστικά. “Εξαρτάται το φυτό και την εποχή για τη μεταφύτευση. Εγώ το προσφέρω δωρεάν αυτό, με το υπόστρωμα που φτιάχνω μόνος μου για το κάθε είδος φυτού. Το νόημα στο υπόστρωμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει πολύ καλός αερισμός στις ρίζες”.

Caryota (Caryota Mitis): “Φοινικοειδές, πολύ κοντά στην κέντια όσον αφορά στη φροντίδα που θέλει. Αντέχει και σε λιγότερο φως και θέλει πότισμα μία φορά στο δεκαήμερο, ανάλογα με το σημείο. Πάντα βέβαια συμβάλλουν πολλοί παράγοντες στο κάθε πότε πρέπει να ποτίζεται ένα φυτό”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Hawaiian Palm (Brighamia Insignis): “Ο φοίνικας της Χαβάης, πολύ τοξικό οπότε μακριά από κατοικίδια. Είναι ένα φυτό που το συναντούσαμε στη Χαβάη, αλλά στη πλέον στη φύση υπάρχουν πάρα πολύ λίγα γιατί πολλαπλασιαζόταν από μία πεταλούδα που έχει εξαφανιστεί. Ευτυχώς, υπάρχουν οι Ολλανδοί που έχουν κάνει υβρίδια ή και τα ίδια φυτά σε θερμοκήπια. Αρκετό έμμεσο φως και νερό όποτε στεγνώνει”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Philodendron Pedatum: “Από τα πολύ όμορφα φυλλόδεντρα με τα πιο περίεργα φύλλα. Τα περισσότερα που υπάρχουν στην αγορά είναι υβρίδια από άλλα είδη”.
Philodendron Pink Princess: “Με σκούρα χρώματα προς το πολύ βαθύ βυσσινί, ενώ σε κάποια σημεία χάνει τελείως τη χλωροφύλλη και γίνεται ροζ. Τραβάει πολύ το ροζ στο φυτό. Είναι κάπως πιο ακριβό αλλά είναι το «ιερό δισκοπότηρο» των plantholics”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Anthurium Clarinervium: “Αυτό είναι από τα πιο όμορφα και fancy της οικογένειας. Ανθεκτικό πολύ, αντέχει σε μέτριο φως αλλά ίσως μείνει στάσιμο. Σε έμμεσο φως θα βγάλει γρήγορα φύλλα”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Pachira (Bonsai Style): “Λένε ότι φέρνει τύχη και κυρίως χρήματα στο σπίτι. Έχει καταγωγή από την Ασία και οι Κινέζοι το λένε money tree. Εδώ το βλέπουμε σε μία φάση μπονζάι, αλλά στην ουσία είναι ένας κορμός. Πολύ εύκολο φυτό, αντέχει σε σκοτάδι και με πολύ λίγο νερό λόγω του χοντρού κορμού που κρατάει. Και μπορεί από έναν τόσο μικρό κορμό να βγάλει ένα τεράστιο φύλλο”.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Philodendron Painted Lady: “Αυτά τα νερά που κάνει στα φύλλα (σ.σ. και μοιάζοθν με πίνακα ζωγραφικής) είναι η έλλειψη χλωροφύλλης. Μία γενετική ασθένεια που κάνει το φυτό να μην έχει χλωροφύλλη σε κάποια σημεία αλλά είναι και αυτό που του δίνει την ιδιαίτερότητά του”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Mother, Αναπαύσεως 16, Μετς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version