Οι φλόγες πολιορκούν τη λίμνη Ευβοίας AP Photo/Michael Pappas

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτη και μόνη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, διαμηνύοντας ότι θα ήταν ανέφικτο να διασωθούν και περιουσίες και το δάσος από τις φωτιές. Το αφήγημα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης με εμπρησμούς

Από την πρώτη καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη στις 3 Αυγούστου η κυβέρνηση έθεσε ως πήχη τη σύγκριση με το Μάτι και ως απόλυτο και μοναδικό στόχο να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Αυτή η στόχευση φέρεται να καθόρισε και όλη τη στρατηγική διαχείρισης του πύρινου κύματος, που ξεκίνησε εν μέσω του πιο έντονου καύσωνα του καλοκαιριού αλλά σε συνθήκες άπνοιας και γιγαντώθηκε μόλις ξεκίνησαν ξανά τα μελτέμια: Εκκενώσεις των κατοικημένων περιοχών όταν οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα, αποδοχή επί της ουσίας των καταστροφών σε περιουσίες και δάση, ανακοίνωση άμεσης αποζημίωσης και ενισχύσεων των πυρόπληκτων για διαχείριση του πολιτικού κόστους.

Η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική. Όταν άρχισε ο εφιάλτης Eurokinissi

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο κινητό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη τη δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς, τόνισε ότι: “Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει”.

Και όταν το βράδυ της Πέμπτης, ενώ ο πύρινος κλοιός έσφιγγε όλο πιο στενά τη χώρα και ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες με δήλωση του, διαμήνυσε σαφέστατα ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ότι θα ήταν ανέφικτο να σωθούν και περιουσίες και τα δάση. Υπό μία έννοια πράγματι η κυβέρνηση έριξε “λευκή πετσέτα”, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να εκκενώνει χωριά και κατοικημένες περιοχές προκειμένου να μην υπάρξει εκατόμβη θυμάτων.

Η γραμμή που είχε δοθεί στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εν τω μεταξύ ήταν εμφανής: Σε αντίθεση με το Μάτι, δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καθώς προχώρησε άμεσα η εκκένωση, έλεγαν γαλάζια στελέχη. Ταυτόχρονα κατηγορούσαν το ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε νεκρούς για να “ισοφαρίσει” για το Μάτι.

Δυστυχώς βέβαια υπάρχει πλέον και νεκρός από τις φωτιές, εμμέσως όμως, καθώς εξέπνευσε εθελοντής πυροσβέστης όταν κομμάτι από κολώνα της ΔΕΗ που είχε καεί, υποχώρησε και έπεσε στο κεφάλι του. Ωστόσο έχουν αποφευχθεί οι φρικτές εικόνες του 2018 και ευχή όλων φυσικά είναι να μην επαναληφθούν ποτέ.

Όταν οι φλόγες απείλησαν δε την αρχαία Ολυμπία, ξύπνησαν μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ευτυχώς ο αρχαιολογικός χώρος σώθηκε για άλλη μία φορά.

Στιγμιότυπο από τις εκρήξεις στις Αφίδνες Eurokinissi

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης πάντως βιάστηκε να μιλήσει για “υποδειγματική αντιμετώπιση” στη Βαρυμπόμπη, όπου μάλιστα δύο ημέρες μετά την πρώτη πυρκαγιά ξεπήδησε νέο και πιο καταστροφικό μέτωπο μέτωπο. Ενώ αντιδράσεις προκάλεσε και το γεγονός ότι μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έσπευσαν να αποδώσουν την καταστροφή στις καιρικές συνθήκες παρότι στη Βόρεια Αττική έπνεαν άνεμοι έντασης τριών μποφόρ και το περίφημο μικροκλίμα της πυρκαγιάς δημιουργείται αφού φουντώσει η φωτιά.

Χρυσοχοϊδης- Χαρδαλιάς βρίσκονται στο στόχαστρο και πολλών γαλάζιων, που θεωρούν ή αναμένουν όταν με το καλό τελειώσει η δραματική αυτή περιπέτεια, ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση. Πρόκειται όμως για δύο πρόσωπα- κεντρικές πολιτικές επιλογές του Μαξίμου, ενώ όσο η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα της επιτυχημένης διαχείρισης με πήχη το Μάτι, είναι δύσκολο να αναγνωρίσει λάθη με καρατόμηση των πολιτικών προϊσταμένων.

Το νέο αφήγημα δε που άρχισε να ξετυλίγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το “σηκώνουν” ήδη στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης αφορά σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και της κυβέρνησης. Ήδη έχουν προχωρήσει πράγματι συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων. Τα σενάρια όμως, που κυκλοφορούν στο “δεξιό twitter” και το “δεξιό facebook”, με στόχο τη συσπείρωση της βάσης της κυβέρνησης, αφορούν σε σχέδια εμπρησμών από Τούρκους πράκτορες, αλλοδαπούς και ακόμη και συριζαίους…

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και το τονισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι οι καμμένες περιοχές θα κριθούν αναδασωτέες όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θέλοντας να διαψεύσει σενάρια που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εμπρησμό με στόχο την αλλαγή χρησης γης για να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή του Τατόι.

Επιχείρημα της κυβέρνησης αποτελεί και η ενεργοποίηση του 112 είτε για την εκκένωση απειλούμενων περιοχών, είτε το βράδυ της Πέμπτης και ενώ πάντως η μισή χώρα είχε ήδη παραδοθεί στις φλόγες, για την ενημέρωση κινδύνου πυρκαγιάς από την Παρασκευή οπότε και ξεκίνησαν ξανά ισχυροί άνεμοι.

Η αγωνιώδης προσπάθεια ενός εθελοντή πυροσβέστη AP Photo/Michael Varaklas

Πολλοί πάντως θυμήθηκαν την αφαίρεση της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη δασική υπηρεσία το 1998 επί κυβέρνησης Σημιτη, αλλά και το πόρισμα της Βουλής το 2008 για τις καταστροφές του 2007, που αναγνώριζε το λάθος. Αλλά και το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκε ούτε την τελευταία διετία και μετα το Μάτι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έτσι και αλλιώς.

Σημειωτέον ότι Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλης το 2008, όταν βγήκε το πόρισμα για τις πυρκαγιές του 2007, ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ως πρόεδρος της ΝΔ, το 2018 μετα το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε: “Εχω μιλήσει εκτεταμένα για μια νέα λογική δασοπυρόσβεσης η οποία θα γεφυρώνει επιτέλους το χάσμα, το υπαρκτό χάσμα μεταξύ δασικών υπηρεσιών και Πυροσβεστικής, διότι δεν συνεννοούνται καλά αυτές οι δύο υπηρεσίες. Η Πυροσβεστική, μετά από 20 χρόνια, έχει αρκετή εμπειρία στις δασικές πυρκαγιές, αλλά οι δασικές υπηρεσίες είναι αυτές που ξέρουν τα δάση μαζί με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτές οι δύο υπηρεσίες πρέπει να συνεργάζονται.”

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης υπενθυμίσει στην ίδια συνέντευξη τύπου, ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος είχε μιλήσει για την ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής, αναφέροντας ότι θα έπρεπε εντός εξαμήνου να γίνει η εκπόνηση ενός σχεδιασμού διαχείρισης φυσικών καταστροφών για 50 περιοχές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με το Μάτι.

Είχε επίσης τόνισει τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης των εστιών στο αρχικό στάδιο με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. “Μια φωτιά σβήνει στα πρώτα δέκα λεπτά. Με μια μικρή υδροφόρα με 1000 λίτρα νερό μπορεί να σβήσει. Αν ξεφύγει η φωτιά, δεν φτάνουν ούτε 10 πυροσβεστικά αεροπλάνα.”

Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη μίλησε για κριτική και αυτοκριτική, αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει την ώρα της μάχης.

Η ώρα της κριτικής και της αυτοκριτικής πάντως θα φτάσει και η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει για την ενίσχυση και οργάνωση της Πυροσβεστικής. Υπενθυμίζεται ότι οι πυροσβέστες δίνουν για άλλη μία φορά ηρωική μάχη με ανεπαρκή εξοπλισμό και μέσα, αλλά και με μισθούς ντροπής…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα