Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ

Στην άμεση στήριξη των πληγέντων και την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών εστιάζει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προχώρησε σε ένα μίνι ανασχηματισμό του... Μαξίμου

Οι καταστροφικές φωτιές αποτέλεσαν μία απρόοπτη και αντικειμενικά δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, η οποία είχε βάλει ψηλά τον πήχη όσον αφορά στην απόδοση του επιτελικού κράτους και τώρα καλείται να αναδιοργανώσει την Πολιτική Προστασία και να διαχειριστεί τις πρακτικές και πολιτικές συνέπειες.

Πρώτη προτεραιότητα, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η άμεση στήριξη των πυρόπληκτων. Στο Μαξίμου άλλωστε εκτιμούν ότι εντέλει η κυβέρνηση θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα ενισχύσει τους πληγέντες. Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και ο σεισμός στη Σάμο δείχνουν εξάλλου ότι την επόμενη ημέρα αυτό που μετράει είναι η αμεσότητα της ενίσχυσης, χωρίς γραφειοκρατία. Μάλιστα η κυβέρνηση αυτή τη φορά θα δώσει ένα επίδομα, με μία αίτηση, σε μία πλατφόρμα, ώστε οι πληγέντες να μην αναγκάζονται να τρέχουν σε τρία διαφορετικά υπουργεία. 

Στην περίπτωση της Εύβοιας πάντως αυτό δεν αρκεί, καθώς η καταστροφή -οικολογική και οικονομική- είναι μεγάλη και με ευρείες συνέπειες. Για αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας -θα συναντηθεί την Τετάρτη με το Σταύρο Μπένο, που ορίστηκε επικεφαλής- και μέτρα όπως πχ η πρόσληψη ρητινοσυλλεκτών στα αντιδιαβρωτικά έργα και για την προστασία των αναδασώσεων. 

Μεγάλο στοίχημα αποτελούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά, τα οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς σε αντίθεση με την αναδάσωση, η οποία αναμένεται να προχωρήσει με την εθελοντική συμβολή ιδιωτών, οι τεχνικές εταιρείες στην πλειονότητα τους δε διαθέτουν τεχνογνωσία για έργα με κορμοδέματα και οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θα πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να γίνουν οι μελέτες και να ξεκινήσουν τα έργα πριν τα πρωτοβρόχια. 

Σημειωτέον ότι σε δεύτερο χρόνο το κλιματικό νομοσχέδιο θα ανοίξει και πάλι το ζήτημα των ανεμογεννητριών, με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να ξεκαθαρίζει ότι ούτως ή άλλως επιτρέπονται αιολικά έργα σε δασικές περιοχές.

Η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών μετατίθεται σε δεύτερο χρόνο. Το γεγονός όμως ότι έγιναν την Παρασκευή διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές στο Μαξίμου και στο επικοινωνιακό επιτελείο, σημαίνει ότι “κάηκε” ο ανασχηματισμός; Και όμως όχι, καθώς ο πρωθυπουργός όταν θα λάβει στα χέρια του τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων στις αρχές φθινοπώρου και αναλόγως θα κρίνει εάν θα προβεί σε ουσιαστικότερες αλλαγές και σε χρόνο, που θα επιλέξει ο ίδιος.

Το γεγονός ότι εν τω μεταξύ οι πυρόπληκτοι θα έχουν λάβει τις πρώτες άμεσες ενισχύσεις εκτιμάται από κυβερνητικής πλευράς ότι θα επηρεάσει όμως το πολιτικό κλίμα. Το μεγάλο ερωτηματικό στο στρατόπεδο τηςΝέας Δημοκρατίαςπαραμένει πάντως η τύχη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αλλαγή προσώπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα σήμαινε όμως και αμφισβήτηση συνολικά της πολιτικής ασφάλειας, εξ ου και δεν είναι απλό ζήτημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχουν οι αλλαγές ισορροπιών στο Μαξίμου και το νέο πρόσωπο στο επικοινωνιακό επιτελείο. Με την αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου, πλέον υπάρχουν δύο υπουργοί Επικρατείας, αφού παραμένει βέβαια και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μένει να φανεί πως θα λειτουργήσει στην πράξη αυτό το μοντέλο και τι ευρύτερες συνέπειες θα έχει στο εσωτερικό παιχνίδι του “επιτελικού κράτους”. 

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προέρχεται απο τα σπλάχνα της ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, έχει πολιτικές ρίζες στον καραμανλικό χώρο, αλλά στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη στη μάχη για την ηγεσία και διατέλεσε εκπρόσωπος του κόμματος της στη συνέχεια, επιστρέφοντας μαζί της στη ΝΔ και αναλαμβάνοντας κομματικές θέσεις όταν εξελέγη πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τοποθέτηση του στην “ηλεκτρική καρέκλα” του κυβερνητικού εκπροσώπου ερμηνεύεται από πολλούς ως “εξευμενισμός” στην κομματική βάση. Και αυτό καθώς για πρώτη φορά ο κ.Μητσοτάκης τοποθετεί στη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ένα στέλεχος με κομματική θητεία και εμπειρία στο πολιτικό και επικοινωνιακό πεδίο, σε αντίθεση με τον τεχνοκράτη Στέλιο Πέτσα, τον καθηγητή Χρήστο Ταραντίλη και τη δημοσιογράφο Αριστοτελία Πελώνη, η οποία παραμένει βεβαίως ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος. Πρόκειται συνεπώς για ένα πρόσωπο που θα κάνει πιο “σκληρό” κομματικό και πολιτικό “παιχνίδι” με τα ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα θα θεωρείται “ένας εξ ημών” από τους νεοδημοκράτες. 

Η τοποθέτηση Οικονόμου και η υποβάθμιση Λιβάνιου δείχνουν επίσης το εξής: Ότι η κυβέρνηση σε πρώτη φάση αντιμετωπίζει τα επικοινωνιακά ζητήματα. Αλλά και ότι στέλνει το μήνυμα πως ανταποκρίνεται στο αίτημα για αλλαγές, χωρίς ακόμη να προχωρά σε έναν πραγματικό ανασχηματισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα