Ο Γιώργος Τράγκας INTIME NEWS

Ο ΤΡΑΓΚΑΣ, Ο ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ

Το ευτυχές σενάριο για τον Γιώργο Τράγκα θα ήταν να βγει νικητής και να στείλει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Δυστυχώς όμως, η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις. Ο γνωστός δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος για όσους αρνούνται το δώρο της επιστήμης, να αλλάξουν γνώμη.

Είναι πραγματικά λυπηρό να χάνονται άνθρωποι από κορονοϊό σαν τον Γιώργο Τράγκα, ανεμβολίαστοι σε έναν “δυτικό κόσμο” που έχει αφθονία δωρεάν σκευασμάτων.

Είναι πραγματικά τραγικό να αναλογιστεί κανείς, πως λίγους μήνες πριν, άλλοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας το σκεύασμα το οποίο έχει αποδειχθεί πως προστατεύει από τη βαριά νόσηση, σώζοντας ζωές. Όλα αυτά, την ώρα που στις περιοχές των “αναπτυσσόμενων” κρατών, τα αιτήματα για περισσότερα εμβόλια είναι αγωνιώδη και διαρκή. Και την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν στα νοσοκομεία μόνοι, και οι συγγενείς τους δεν μπορούν να τους δουν, με τους γιατρούς να πανηγυρίζουν για κάθε αποσωλήνωση.

Ο Γιώργος Τράγκας, παρότι είχε υποκείμενα νοσήματα και ως μέλος ευπαθούς ομάδας πληθυσμού θα έπρεπε να είχε εμβολιαστεί από τους πρώτους, επέλεξε να μην λάβει το σκεύασμα ενώ σε βίντεό του μιλούσε κατά της πανδημίας και των εν γένει χειρισμών, χαρακτηρίζοντάς τη “κατασκεύασμα”.

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα βίντεό του, αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, λόγω της διασποράς (και όχι της προστασίας που προσφέρουν έναντι του θανάτου). Ο Πάρις Κουρτζίδης, εκπρόσωπος του κόμματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι” δήλωσε πάντως στον ΣΚΑΙ πως ο Γιώργος Τράγκας δεν ήταν αντιεμβολιαστής, “ήθελε να κάνει το εμβόλιο αλλά φοβόταν”.

Ξέρετε, το ιδανικό για τον Γιώργο Τράγκα θα ήταν να βγει νικητής από τη μάχη του, να αναρρώσει και να στείλει μήνυμα υπέρ του εμβολασμού. Δυστυχώς όμως, δεν τα κατάφερε. Από εκεί και πέρα, αυτό που φάνηκε για ακόμη μια φορά, είναι πως ο covid-19 δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με τις ιδεοληψίες. Γιατί είναι άλλο πράγμα η κριτική στους εκάστοτε κυβερνητικούς χειρισμούς και άλλο πράγμα η αμφισβήτηση της επιστήμης. Είναι άλλο πράγμα ο προβληματισμός για τη παγίωση “μη κανονικών” δεδομένων περιορισμού ελευθεριών και η εργαλειοποίηση της οικονομίας, και άλλο η άρνηση του μοναδικού αγαθού που μπορεί να προστατεύσει τις ζωές μας, και η προπαγάνδα εναντίον αυτού.

Άλλωστε, τα κράτη που έχτισαν γερές υγειονομικές δομές, κοινωνικό υπόβαθρο με κοινωνικές πολιτικές και εργάστηκαν πάνω στην εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και τα media, είναι τα κράτη εκείνα που έχουν επιτύχει τα υψηλότερα ποσοστά στο τείχος ανοσίας. Παραδείγματα, είναι η Δανία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία των σωστών χειρισμών από το δεύτερο “κύμα” και μετά.

Ως γνωστόν όμως, στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, και οι συνωμοσιλόγοι βρίσκουν ευκαιρία να λαϊκισουν, ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα, εν μέσω έκτακτων συνθηκών.

Ο Γιώργος Τράγκας είχε άλλωστε επιλέξει να ιδρύσει ένα πολιτικό κόμμα, τον Φεβρουάριο του 2021, υπό τον τίτλο “Ελεύθεροι Άνθρωποι” ή επίσημα Κίνημα Ελευθέρων Ανθρώπων, Κ.ΕΛ.ΑΝ. Σκοπός του κόμματος είναι όπως είχε δηλώσει ο ίδιος να διασφαλιστεί η Δημοκρατία, η καταπολέμηση της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Γύρω από αυτό το κόμμα, συσπειρώθηκαν αρκετοί συνωμοσιολόγοι και αρνητές της λογικής.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο γνωστός τραγουδιστής, Γρηγόρης Πετράκος, που έχει πολλάκις καταφερθεί εναντίον της covid-19, θεωρώντας τη επίσης, “κατασκευασμένη” και “όπλο ελέγχου της ελευθερίας των πολιτών”. Ο ίδιος παραμένει ανεμβολίαστος, κατά δήλωσή του, υπό το πρόσχημα της “σωματικής αυτοδιάθεσης”, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αναρτήσει ψευδοεπιστημονικές αναφορές και “μελέτες” που αμφισβητούν τα δεδομένα του ΠΟΥ.

Ο γνωστός τραγουδιστής και αρνητής των εμβολίων και των κινδύνων του κορονοϊού προσχώρησε στο κόμμα και ανέλαβε τη θέση Αναπληρωτή Γραμματέα στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Το ΚΕΛΑΝ υποδεχόταν τον Πετράκο με την εξής ανακοίνωση: “Ήταν από τους πρώτους Έλληνες που με τεκμηριωμένα στοιχεία, με ορθό λόγο ανήρτησε στο διαδίκτυο βίντεο και δηλώσεις, αποδομώντας όλο το αφήγημα τη χυδαίας κυβερνητικής προπαγάνδας και των ελεγχόμενων πανελλαδικών καναλιών. Χωρίς φόβο μίλησε καθαρά, δηλώνοντας ευθέως την αντίδρασή του στον αυταρχισμό της εκτελεστικής εξουσίας ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”.

Και ο ίδιος χαιρετούσε ως εξής:

Ήταν η εποχή που το facebook είχε μπλοκάρει τον λογαριασμό του Γρηγόρη Πετράκου λόγω του περιεχομένου των δημοσιεύσεών του και τον χαρακτηρισμό τους ως fake news, ενώ το παραπάνω βίντεο αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του ΚΕΛΑΝ.

Ως γραμματέας του ΚΕΛΑΝ ο κ. Πετράκος τοποθετήθηκε πρόσφατα εκ νέου, περί υποχρεωτικότητας.

Στη συνέντευξή του στον Alpha, χαρακτήρισε την πανδημία ως “επίσημο αφήγημα”, διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό του Γ. Τράγκα από τα μεγάλα κανάλια και αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της μάσκας και των εμβολίων.

Σημειώνεται πως ο κ. Πετράκος αρχικά δεν ανάρτησε τίποτα για τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση του κ. Τράγκα.

Μετά τον θάνατό του, ο Γρ. Πετράκος έκανε ανάρτηση στο Facebook.

Στην ανάρτησή του, προσπάθησε να “δικαιολογήσει” τη σιωπή του, ενώ άφησε να εννοηθεί πως το κόμμα θα συνεχίσει. Μεταξύ άλλων έγραψε:

“Δεν πρόλαβες να το ρίξεις στη θάλασσα το καραβάκι. Μη σε νοιάζει. Είναι σα να το κανες.

Οι άνθρωποι εδώ, σαν κανίβαλοι, ακόμα τσακώνονται περί του αν το είχες κάνει ή δεν το είχες κάνει…

Μετά από τόσο σάλιο που ξόδεψες να τους ξεστραβώσεις για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική εργαλειοποίηση του ιού, αυτοί ακόμα πιστεύουν ότι το θέμα μας είναι η “δημόσια υγεία”…

Ακόμα βλέπουν φαντάσματα με “αρνητές του ιού” και “αντιεμβολιαστές”.

Όσο ήσουν στο νοσοκομείο δεν είπα λέξη, θείε.

Δεν τους έδωσα ούτε ψιχουλο, τροφή, να γράφουν, να παραποιούν και να κανιβαλίζουν.

Κι ας με “τσιγκλούσαν” τα τρολάκια τους.

Έτσι θα ήθελες και έτσι έπραξα”.

Δυστυχώς ο Γιώργος Τράγκας υπήρξε εν πολλοίς, θύμα της περιρρέουσας συνωμοσιλογίας, που αναπτύχθηκε ενάντια στη δήθεν “τρομολαγνία” του συστήματος. Η εργαλειοποίηση των fake news από κάποιους που διατείνονται πως είναι “γνώστες”, αμφισβητώντας την ιατρική κοινότητα, κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους δείκτες αποδοχής ψευδών ειδήσεων στον γενικό πληθυσμό.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα -όπως αναφέραμε- είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες στην Ευρώπη στην παραπληροφόρηση και στα fake news, σύμφωνα με τον δείκτη Media Literacy Index 2021. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 27η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες και συμπεριλαμβάνεται στην 4η χειρότερη από τις 5 ομάδες ταξινόμησης, μαζί με την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες. Τα στοιχεία αυτά συμβαδίζουν και με τη μέχρι σήμερα πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, σε συνδυασμό με τις ουκ ολίγες κυβερνητικές παλινωδίες από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα.

Αρκετοί από τους γνωστότερους συνωμοσιολόγους παγκοσμίως, έχουν φτιάξει βέβαια περιουσίες μέσα από διαφημίσεις στις ιστοσελίδες τους, πώληση “θαυματουργών” εναλλακτικών σκευασμάτων και φυσικά, από χρηματικές χορηγίες από τους θαυμαστές τους, οι οποίοι συχνά τους αντιμετωπίζουν σαν σύγχρονους μεσσίες. Για παράδειγμα, ο πατέρας του σύγχρονου αντιεμβολιαστικού κινήματος, Αντριου Γουέικφιλντ, ο οποίος παραποίησε επιστημονικά στοιχεία για να ισχυριστεί ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει αυτισμό, κατηγορήθηκε ότι είχε στήσει απάτη που θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 43 εκατομμύρια δολάρια.

Για τα συμφέροντα των καθοδηγητών αρνητών, θα τοποθετηθούμε και σε επόμενο ρεπορτάζ.

Εν κατακλείδι, οι δυσάρεστες πλευρές της ζωής είναι αυτές που μας υπενθυμίζουν με τον πιο ηχηρό τρόπο πως οι θάνατοι δεν οφείλονται σε “γριπούλες”, “σκηνοθετημένες απάτες” κ.ο.κ., αλλά οφείλονται στη πραγματικότητα των δεδομένων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι όμως πρωτίστως ευθύνη της Πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενημερώνοντας σωστά, εκλαϊκεύοντας την επιστήμη, λαμβάνοντας διαρκή μέτρα στήριξης, δίνοντας το παράδειγμα βγάζοντας μπροστά τους ειδικούς και όχι διατυμπανίζοντας τη κατ’ επίφαση αποτελεσματικότητά της λαμβάνοντας μέτρα χωρίς απόλυτη διαφάνεια και επαρκή αιτιολόγηση.

Οι αυτόκλητοι φωστήρες και τιμωροί Θεματοφύλακες της Συνταγματικότητας της δημοκρατίας μας, υπάρχουν γιατί η ίδια η Πολιτεία τους επιτρέπει να υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, οτιδήποτε άλλο και να γραφτεί είναι περιττό.

Απέναντι στη πανδημία, η μόνη ελπίδα, η μόνη σωτηρία μας είναι τα εμβόλια και η αλληλεγγύη. Τίποτα άλλο. (Περί απειροελάχιστων παρενεργειών των εμβολίων, διαβάστε εδώ)

Και όπως έλεγε χθες ένα κοριτσάκι στον μπαμπά του, στο εμβολιαστικό κέντρο που έκανε το εμβόλιο ο υπογράφων του κειμένου, “χρόνια πολλά μπαμπά. Είναι ωραίο που φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί στο σπίτι”.

ΥΓ. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, διαπιστώθηκε πως το booster είναι αποτελεσματικό κατά 93% (συγκριτικά με τις δυο δόσεις εμβολίου) ως προς την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% ως προς τα πολύ σοβαρά συμπτώματα και 81% ως προς το θάνατο που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Τέλος, η συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα εμβόλια συνιστά οι ανοσοκατεσταλμένοι ή αυτοί στους οποίους έχει χορηγηθεί αδρανοποιημένο εμβόλιο να λάβουν ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα