Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς - 24 MEDIA CREATIVE TEAM

ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΠ’ ΤΑ SEX SHOP ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους ναούς της ερωτικής απόλαυσης.

Sex Shop: Ένα κατάστημα που προσφέρει προϊόντα που σχετίζονται με τη σεξουαλική και ερωτική απόλαυση. Ένας πολύ σύντομος ορισμός, πίσω από τον οποίο, όμως, κρύβονται τόσα πολλά ταμπού, για χώρους που χαρίζουν μόνο χαρά στους ανθρώπους.

Μη έχοντας μπει ποτέ σε Sex Shop, ομολογώ πως και εγώ ο ίδιος ένιωθα μια μικρή συστολή, αλλά και μια αμηχανία στη σκέψη του να επισκεφθώ ένα τέτοιο μέρος. Τελικά, έκανα μεγάλο λάθος. Το να μπεις σε ένα Sex Shop είναι σα να πας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Μια επίσκεψη ήταν αρκετή για να καταλάβω ότι όλα όσα σκεφτόμουν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Σε ένα Sex Shop κανένας δεν θα σε κοιτάξει με επικριτικό ύφος, κανένας δεν θα σου μιλήσει υποτιμητικά και οι εργαζόμενοι είναι παραπάνω από πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν.

Ο Γιάννης κι ο Δημήτρης, εργαζόμενοι σε Sex Shop της Αθήνας, μιλούν στο Magazine για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους ναούς του έρωτα, θέλοντας να απενοχοποιήσουν κάτι τόσο υγιές, όπως είναι το σεξ.

Αρχικά, ο Γιάννης, υπεύθυνος του Sensations Erotic Boutique”, μας μιλά για την μπουτίκ της απόλαυσης στην οποία εργάζεται. Ο ίδιος αναφέρεται στις έντονες διακρίσεις που υπάρχουν μέχρι και σήμερα σχετικά με ζητήματα γύρω από το σεξ, ενώ αποκαλύπτει τι αγοράζουν οι Έλληνες και ποιο είναι το προφίλ των “ντροπαλών πελατών”.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

“Όταν μαθαίνει κάποιος ότι εργάζομαι σε μια ερωτική μπουτίκ, στο 95% των αντιδράσεων οι άνθρωποι κάνουν πικάντικες ερωτήσεις και ενδιαφέρονται να μάθουν για το επάγγελμα. Θέλουν να μάθουν τι ακριβώς κάνουμε εδώ και στην πλειονότητά τους είναι ενθουσιασμένοι. Οι δικοί μου άνθρωποι και η οικογένειά μου δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με το επάγγελμά μου.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς


Η δουλειά αυτή, για μένα, είναι ένα λειτούργημα. Εν μέσω πανδημίας, μάλιστα, ‘έσωσε’ τους ανθρώπους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Να σημειωθεί ότι υπήρξε τεράστια αύξηση στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των lockdown. Βοηθήθηκαν πολλοί άνθρωποι που ήταν μακριά ο ένας από τον άλλον, με ερωτικά παιχνίδια που λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό. Οι ασύρματοι δονητές χρησιμοποιούνται πολύ τα τελευταία χρόνια.

Το “Sensations Erotic Boutique” λειτουργεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Στόχος του καταστήματός μας είναι να κάνουμε τους πελάτες να νιώσουν ελεύθεροι και άνετοι να μας επισκεφθούν, ώστε να εμπλουτίσουν την ερωτική τους ζωή, χωρίς να αισθάνονται ότι έχουν έρθει για να κάνουν κάτι ”κακό” ή “ντροπιαστικό”.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς


Μέλημά μας είναι οι πελάτες να μην νιώθουν ταμπού και κόμπλεξ για τον έρωτα. Το κατάστημα είναι το πιο καλαίσθητο και όμορφο της Ελλάδας και δεν υπάρχουν γυμνές απεικονίσεις και χυδαίο ύφος, κάτι το οποίο κάνει τη σημαντική διαφορά με τα υπόλοιπα Sex Shop. Δεχόμαστε τους πάντες, ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο έρωτας είναι κάτι υγιές, είναι κάτι βασικό, σαν το φαγητό και δεν πρέπει να υπάρχει ντροπή για τον έρωτα.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Τα τελευταία χρόνια -και σίγουρα μέσα στην πανδημία- υπάρχει άνθιση στα σόου σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Το web κομμάτι είναι στο απόγειό του. Το σεξ -όπως το ξέραμε- έχει πλέον αλλάξει. Σήμερα, κάποιος έχει δει τα πάντα στο ίντερνετ, πριν κάνει σεξ. Υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στο πώς βλέπουν οι άνθρωποι σήμερα το σεξ σε σχέση με πριν 15 χρόνια και ευτυχώς υπάρχουν λιγότερα ταμπού.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Ας μην κοροϊδευόμαστε, σε μια μακροχρόνια σχέση έρχεται η ρουτίνα, φεύγει το πάθος, η φλόγα. Τότε, δυστυχώς το ερωτικό κομμάτι παραμερίζεται και μπαίνουμε στη διαδικασία να ανανεώσουμε τη σχέση. Πάνω σε αυτό, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν ζευγάρια που είναι μαζί και νομίζουν ότι ένα ερωτικό βοήθημα θα τους αλλάξει τη σχέση. Πρέπει να υπάρχει ο έρωτας, όμως, για να έχει ουσία το βοήθημα.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς


Όταν ένα ζευγάρι χάνει την επικοινωνία και την κατανόηση, μέσα από τα προϊόντα που μπορούν να βρουν σε μια ερωτική μπουτίκ, μπορούν να ενισχύσουν την ερωτική τους ζωή, αρκεί να υπάρχει πρόθεση να το προσπαθήσουν. Μια υγιής σεξουαλική ζωή επιτυγχάνεται με την καλή ψυχολογική υγεία των ανθρώπων.

Στην ερωτική μας μπουτίκ, ένα ζευγάρι θα βρει όλα όσα χρειάζεται για να αναθερμάνει τη σχέση και να την εμπλουτίσει με ερωτικά βοηθήματα, όπως παιχνίδια, εσώρουχα και φετιχιστικά αξεσουάρ. Έπειτα τα βοηθήματα απευθύνονται και σε μοναχικούς ανθρώπους, αλλά και σε επαγγελματίες του σεξ.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς


Υπάρχει ντροπή από πελάτες που έρχονται για πρώτη φορά στην ερωτική μπουτίκ. Αυτοί που ντρέπονται πολύ, δεν θα έρθουν ποτέ. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και περιφέρονται ώρες έξω από το κατάστημα μέχρι να πάρουν την απόφαση να μπουν μέσα…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι κάνουν το βήμα, θα καταλάβουν ότι το προσωπικό είναι άψογα καταρτισμένο, με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Είμαστε φιλικοί και μπορούμε να κάνουμε οποιονδήποτε να αισθανθεί άνετα, να χαμογελάσει, να περάσει ευχάριστα την ώρα του, αλλά και να ενημερωθεί κατάλληλα.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς


Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι υπάρχουν πελάτες που είτε έρθουν σε εμάς, είτε πάνε στο σούπερ μάρκετ, είναι για αυτούς το ίδιο. Έρχονται άνθρωποι με μεγάλη άνεση και σου λένε ‘πιάσε μου ένα κ@υλί’… Η πολιτική του καταστήματός μας είναι να μην χρησιμοποιούμε χυδαίο λεξιλόγιο. Χρησιμοποιούμε πάντα προσεγμένες λέξεις, καθώς στόχος μας είναι να σεβαστούμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Αν, όμως, ο πελάτης θέλει να πούμε τα πράγματα με… το όνομά τους, τότε μιλάμε στη “γλώσσα” που θέλουν…

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς


Ας σταματήσει, όμως, ο Έλληνας να ντρέπεται για τα πάντα. Ας σταματήσει να ασχολείται με τι θα πει ο γείτονας. Ας νιώσει ελεύθερος να ζει τον έρωτα όπως θέλει και να μη νοιάζεται τι θα πει ο διπλανός του. Ό,τι και να κάνουμε, θα δεχτούμε κριτική, αυτό είναι δεδομένο. Οπότε ας κάνουμε αυτό που θέλουμε και ας μην ντρεπόμαστε για θέματα σχετικά με την αγάπη, το πάθος και τον έρωτα.

Στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τόση ντροπή. Ίσως υπάρχει ένας δισταγμός στις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Έχω περιπτώσεις που θα δυσκολευτούν πολύ για να με ρωτήσουν κάτι σχετικά με τα βοηθήματα και πολλές φορές κάνουν λάθη στη χρήση ή δεν ενημερώνονται για την συντήρηση και την υγιεινή. Εγώ, όμως, οφείλω να πω σε οποιονδήποτε τι είναι καλό να πάρει, ανάλογα με το τι χρειάζεται. Οφείλω να πω τι πρέπει να προσέξει, τι να προτιμήσει και τι να αποφύγει.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Τέλος, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι το κάθε κατάστημα θα πρέπει να σέβεται τον πελάτη, σε όλα τα επίπεδα. Η μπουτίκ μας είναι κοντά στον πελάτη, πάντα με ειλικρίνεια και σεβασμό και είναι απαραίτητο να μας μιλήσει ο πελάτης για να τον ενημερώσουμε ανάλογα με την περίπτωση. Σκοπός μας είναι να τον κάνουμε να νιώσει απόλαυση, χαρά και βάζουμε καθημερινά τα δυνατά μας για να τα ”καταφέρουμε”.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει ο Δημήτρης, υπεύθυνος του “Sex Shop Amor”. Ο ίδιος μιλά στο Magazine για το πώς βλέπουν οι Έλληνες τα Sex Shop σήμερα, τονίζοντας ότι τα πράγματα είναι μεν καλύτερα, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά “τα ταμπού δεν πεθαίνουν ποτέ”.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

“Το Sex Shop Amor λειτουργεί από εμάς από το 2014. Στο κατάστημά μας έρχονται όλοι οι άνθρωποι. Γκέι, στρέιτ, singles, ζευγάρια όλων των ειδών. Καθημερινοί, απλοί πολίτες, που δεν διαφέρουν σε τίποτα με κανέναν. Είναι άνθρωποι που θέλουν απλά να εμπλουτίσουν την ερωτική τους ζωή και έρχονται σε μας για να τους βοηθήσουμε.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των πελατών, φεύγουν όλα.. Μαστίγια, δονητές, ομοιώματα, πρωκτικές σφήνες. Οτιδήποτε θέλει ο πελάτης, μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε και να βρούμε το κατάλληλο εργαλείο για αυτόν.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς


Υπάρχουν σημαντικά εργαλεία και από ιατρικής φύσεως. Πχ. υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον προστάτη του άνδρα που το χρησιμοποιεί για την γυμναστική του, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του, ειδικά για τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Στους χώρους αυτούς υπάρχει εχεμύθεια και διακριτικότητα. Δεν κρίνουμε κανέναν, δεν σχολιάζουμε. Άλλωστε, αν κρίναμε, δεν θα κάναμε αυτή τη δουλειά. Εμείς θέλουμε τον κόσμο, τον σεβόμαστε και θέλουμε να τον κάνουμε να μείνει ευχαριστημένος με τις υπηρεσίες που του παρέχουμε.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Πιο παλιά υπήρχε μεγαλύτερη ντροπή από τον κόσμο. Σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά τα ταμπού δεν πεθαίνουν ποτέ. Τα μυαλά των ανθρώπων έχουν ανοίξει λίγο, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά στερεότυπα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι τα Sex Shop είναι χώροι ακάθαρτοι και χυδαίοι, ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Προσωπικά, δεν έχω βιώσει στιγματισμό επειδή εργάζομαι σε Sex Shop ούτε από τους δικούς μου ανθρώπους, ούτε από αγνώστους. Ίσα-ίσα, επειδή πολλοί δεν έχουν μπει ποτέ και δεν γνωρίζουνε, θέλουν να μάθουν πράγματα. Πολλοί, μάλιστα, εκφράζουν την ανάγκη να έρθουν και να μπουν μέσα, να δουν αν είναι έτσι όπως το φαντάζονται.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς


Τα παλαιότερα χρόνια, πχ. το 1980, υπήρχε στιγματισμός. Αν κάποιος δούλευε σε Sex Shop εκείνα τα χρόνια, υπήρχαν πολλά σχόλια και κουτσομπολιά. Αν ήσουν άνδρας σε έλεγαν γκέι, νομίζοντας ότι είναι κακό να σε πουν γκέι, αν ήσουν γυναίκα, σε έλεγαν πουτ@να.. Ήταν πολύ στενά τα μυαλά των ανθρώπων. Ευτυχώς τώρα έχουν καλυτερέψει τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό.

Να πω, βέβαια, σε αυτό το σημείο ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει ακόμα και σήμερα ένα σοβαρό ταμπού. Οι πελάτες δύσκολα θα ανοιχτούν σε μια γυναίκα υπάλληλο σε Sex Shop. Ντρέπονται πολλοί άνθρωποι και κυρίως οι άνδρες και για αυτό δύσκολα θα δεις γυναίκα σε αυτή τη θέση. Κομπλάρουν, νιώθουν πιο άνετα με έναν άνδρα απέναντί τους.

Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς

Τέλος, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι αυτή η δουλειά είναι μια σαν όλες τις υπόλοιπες. Ούτε ταμπού πρέπει να υπάρχουν, ούτε ντροπή. Το σεξ είναι απόλαυση και χαρά και πρέπει να το ζούμε ελεύθερα και σίγουρα χωρίς τύψεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα