Διακοπή ρεύματος στη ΒΙΟΜΕ: “Φτιάχναμε σαπούνια για να στείλουμε στη Μόρια και σε φυλακές”

Διακοπή ρεύματος στη ΒΙΟΜΕ: “Φτιάχναμε σαπούνια για να στείλουμε στη Μόρια και σε φυλακές”
Facebook (ΣΕ ΒΙΟΜΕ)

Σε μία περίοδο όπου τα προϊόντα ατομικής και οικιακής υγιεινής είναι πιο σημαντικά και δυσεύρετα από ποτέ, η είδηση της διακοπής του ρεύματος στην ΒΙΟΜΕ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Μία είδηση που προκάλεσε αίσθηση έιγινε γνωστή το πρωί της Δευτέρας 30 Μαρτίου εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα λόγω του κορονοϊού, αλλά και μέσα σε μία περίοδο όπου τα προϊόντα υγιεινής έχουν πιο μεγάλη ζήτηση από ποτέ: Η ΔΕΗ με ισχυρή παρουσία δύναμης των ΜΑΤ έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

“Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει λιγότερο από κάποιους άλλους. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ αν συγκεντρωθούν για να διαμαρτυρηθούν θα είναι παράνομοι, ενώ οι ΜΑΤατζήδες και κάποιοι λίγοι πρόθυμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ μπορούν να συγκεντρωθούν για να κόψουνε το ρεύμα”, επισημαίνεται στο ηλεκτρονικό ψήφισμα που κυκλοφόρησε με αίτημα την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο, ψήφισμα που ήδη μετράει πάνω από 9 χιλιάδες ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ αποτελούσε θυγατρική της Philkeram Johnson και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Ξεκίνησε ως μία πετυχημένη επιχείρηση, από το 2000 έως και το 2006 μάλιστα αποτελούσε μία από τις 20 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο το 2010, με την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο, η μητρική εταιρεία άρχισε να παρουσιάζει ελλείμματα.

Τον Άυγουστο του 2011 η επιχείρηση προχώρησε σε παύση πληρωμών, χρεώνοντας τότε με δάνεια ύψους 1,9 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της, με αποτέλεσμα η τελευταία να αποκτήσει ένα πλασματικό παθητικό και να αρχίσει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Η Philkeram κήρυξε πτώχευση το 2011, αφήνωντας “στην τύχη της” τη ΒΙΟΜΕ, οι εργαζόμενοι της οποίας έμειναν απλήρωτοι από τον Μάιο του ιδίου έτους. Οι ίδιοι προχώρησαν τότε σε επίσχεση εργασίας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απόλυση σε κανέναν από τους 70 εργαζόμενους.

Τον Μάιο του 2012 η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία 97% την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου. Με άλλα λόγια, πήραν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης βιομηχανικής μονάδας στην Ελλάδα.

Πλέον οι νέοι διαχειριστές κατασκευάζουν και εμπορεύονται φυσικά καθαριστικά και σαπούνια, τα οποια κυμαίνονται σε πολύ χαμηλές και προσιτές τιμές.

Οι εργαζόμενες/οι της ΒΙΟΜΕ μιλούν στο News24/7 για το πώς λειτουργεί το εγχείρημα, ποιες νομικές δυσκολίες συναντούν και φυσικά, για την αιφνίδια διακοπή ρεύματος στο εργοστάσιο με εντολή της κυβέρνησης.

Μιλήστε μας για το λεγόμενο “πείραμα” της ΒΙΟΜΕ. Πώς λειτουργείτε και τι παράγετε. Ποιες είναι οι διαφορές της ΒΙΟΜΕ από τις ομοειδείς επιχειρήσεις.

Το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. λειτουργεί κάτω από εργατικό έλεγχο της παραγωγής και αυτοδιεύθυνση μέσα από την συνέλευσή του.

Η συνέλευση πραγματοποιείται καθημερινά, ώστε να αποφασίσουμε και να απαντήσουμε συλλογικά στα όποια ζητήματα προκύπτουν, και οι εργαζόμενοι/ες συμμετέχουμε με απόλυτη ισότητα σε δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Στο κομμάτι της παράγωγης, μέσα από τη καθημερινή συνέλευση αποφασίζουμε για τα προϊόντα που θα παράγουμε κάθε μέρα και όσον αφορά το διοικητικό κομμάτι οι αποφάσεις μας γίνονται μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνία που μας στηρίζει, μέσω της συνέλευσης της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τη ΒΙΟΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο εργατικός και ο κοινωνικός έλεγχος, που είναι και η διαφορά μας από τις ομοειδείς επιχειρήσεις.

Όλα τα προϊόντα που παράγουμε είναι φιλικά στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα ζώα. Έχουμε μία σειρά από φυσικά καθαριστικά και μία από οικολογικά καθαριστικά, τα οποία είναι βασισμένα σε βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες.

Παράγουμε επίσης και προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιλαμβάνουν σαπούνια πλάκες και υγρά σάπουνια.

ΒΙΟ.ΜΕ. Eurokinissi

Όσον αφορά την πρόσφατη διακοπή ρεύματος στο εργοστάσιο, πώς ακριβώς έγινε; Το περιμένατε; Ποια η αντίδρασή σας;

Το περιμέναμε, αλλά το παράλογο του πράγματος είναι ότι έγινε ενώ υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας και μετά από διασφαλίσεις ότι δε θα γίνει διακοπή παροχής του ρεύματος. Και όλη αυτή η διαδικασία μάλιστα με συνοδεία από 2 κλούβες ΜΑΤ.

Από το 2012 αυτό που επιμένουμε να ζητάμε με πείσμα είναι να μπορέσουν να μας δώσουν ρεύμα, νερό και αέριο, για να μπορέσουμε να βάλουμε την παραγωγή σε πλήρη λειτουργία.

Αυτό που έχουν αποφύγει είναι αυτό ακριβώς, ότι κρατούσαν επίτηδες τον λογαριασμό της προηγούμενης καταχρεωμένης εταιρίας, για να δείξουν ότι υπάρχει χρέος.

Αυτό που λέμε εμείς από την αρχή είναι ότι δε θα χρεωθούμε τα χρέη της προηγούμενης επιχείρησης. Δε ζητάμε να χαριστούν τα χρέη, αλλά αντιθέτως μπορούν να πάνε να τα πάρουν, όχι από εμάς, αλλά από αυτούς που τα δημιούργησαν.

Ποιους ενοχλεί το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ ;

Αυτούς που δε μπορούν να δεχτούν τον νέο κόσμο που έρχεται.

Πώς βιώνατε την κρίση του κορονοϊού πριν σας κόψουν το ρεύμα;

Είμαστε μία συνεργατική εργαζομένων, ένα εργοστάσιο,που δεν προβλεπόταν να κλείσει, ήδη από την αρχή της πανδημίας. Θεωρήσαμε πως και εμείς οι ίδιοι έχουμε ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι σε όλους όσους έχουν ανάγκη τα προϊόντα μας, ειδικότερα τη δεδομένη στιγμή και συνεχίσαμε κανονικά την παραγωγή, τηρώντας παράλληλα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Στιγμιότυπο από παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας από πολίτες αλληλέγγυους με τους εργαζόμενους ΒΙΟΜΕ, εναντίον των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διώξεις, τον Οκτώβριο του 2016 Eurokinissi

Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε και προμηθευόταν, όπως και τώρα, σαπούνια και καθαριστικά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Μας εξοργίζει το γεγονός ότι πρόσφυγες σε δομές “φιλοξενίας” αφήνονται στην τύχη τους και στο έλεος των καιρικών συνθηκών, χωρίς κάποιος να μεριμνεί για την απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες έχουν καλεστεί να επιβιώσουν.

Μας εξοργίζει το γεγονός ότι άνθρωποι στις φυλακές δεν έχουν επίσης πρόσβαση σε βασικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης, παράγαμε σαπούνια για να στείλουμε στη Μόρια, σε φυλακές αλλά και σε άλλες δομές προσφύγων και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, βοηθώντας όσο μπορούμε στην καλυτέρευση των συνθηκών των συνανθρώπων μας.

Σε τι κατάσταση βρίσκεστε τώρα;

Αυτή τη στιγμή έχουμε προμηθευτεί δύο γεννήτριες από την αλληλεγγύη, ώστε να έχουμε τα βασικά στο χώρο όπου πραγματοποιούμε τις συνελεύσεις και τις βάρδιές μας και την εξυπηρέτηση των παραγγελιών,που γίνονται είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά. Υπάρχει επάρκεια προϊόντων και καταφέραμε και πραγματοποιήσαμε μία μικρή παραγωγή σκόνης πλυντηρίου ρούχων και τις επόμενες μέρες ευελπιστούμε για μεγαλύτερη παραγωγή με την μεγαλύτερη γεννήτρια που μας προσέφερε και πάλι η αλληλεγγύη.

Υπάρχουν αντιδράσεις συμπαράστασης; Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Από την πρώτη στιγμή που μας έκοψαν το ρεύμα, ο κόσμος ενημερώθηκε και ήταν άμεσα στο πλευρό μας για να βοηθήσει με όποιο μέσο μπορεί.

Όπως αναφέραμε, χάρη στην αλληλεγγύη, η οποία βοήθησε ώστε να βρεθούν γεννήτριες και η οποία λειτουργεί με εβδομαδιαίες συνελέυσεις εδώ και 8 χρόνια,μπορούμε και ερχόμαστε στο εργοστάσιο να εργαστούμε και να κάνουμε τις βάρδιές μας.

Youtube

Προς το παρόν, μαζεύουμε υπογραφές στο ψήφισμά μας που υπάρχει σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε το αίτημά μας να ακουστεί σε κάθε μεριά της Γης.

Έχουμε κάνει έκκληση για αλληλεγγύη σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό για υποστήριξη με κάθε τρόπο.

Θα ξεκινήσει παράλληλα και μία καμπάνια αλληλεγγύης ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά γεννήτριας, μέχρι να βρεθεί μία οριστική λύση στο θέμα του ρεύματος και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά.

Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί και είναι στο πλευρό μας, το καταλαβαίνουμε αυτό άλλωστε και από τις πάμπολλες παραγγελίες που έχει πραγματοποιήσει από διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να μας στηρίξει αγοράζοντας τα προϊόντα μας.

Πατήστε εδώ για να βρείτε το ψήφισμα της #ΒΙΟΜΕ για συλλογή υπογραφών. Το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΒΙΟ.ΜΕ για παραγγελίες προϊόντων συνεχίζει τη λειτουργία του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα