Η επιστροφή των Κινέζων τουριστών – Τι σημαίνει για τη χώρα μας

Η επιστροφή των Κινέζων τουριστών – Τι σημαίνει για τη χώρα μας
Τουρίστες στην Ακρόπολη Eurokinissi

Ο κύριος "αιμοδότης" του παγκόσμιου τουρισμού, η Κίνα ανοίγει και πάλι τα σύνορα της μετά από τρία χρόνια. Ξεκινούν σύντομα και στην Ελλάδα οι απευθείας πτήσεις από Σαγκάη, όμως με περιορισμούς λόγω έξαρσης της Covid.

Την ερχόμενη Τρίτη η Air China, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κίνας, θα ανακοινώσει την επανέναρξη των δρομολογίων της από Σανγκάη για Αθήνα, δύο μέρες μετά το επίσημο άνοιγμα των συνόρων της ασιατικής χώρας και μετά από σχεδόν 3 χρόνια αποκλεισμού της λόγω πανδημίας.

Στις 8 Ιανουαρίου 2023, η Κίνα ανοίγει ξανά επίσημα. Η καραντίνα για διεθνείς αφίξεις θα καταργηθεί. Οι απαιτήσεις που υπήρχαν για την είσοδο στη χώρα, θα απλοποιηθούν, ενώ τα διαβατήρια θα εκδίδονται και πάλι για «μη βασικούς» σκοπούς, όπως τα ταξίδια αναψυχής.

Την ίδια ώρα έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός, καθώς η νόσος του COVID, μετά την χαλάρωση των μέτρων στην Κίνα, παρουσιάζει τεράστια έξαρση με τη χώρα να μετρά εκατομμύρια κρούσματα και άγνωστο αριθμό θανάτων. Χτες η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη περιοριστικών μέτρων που θα αφορούν όσους ταξιδεύουν από και προς την Κίνα και την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

Τι σημαίνει ο Κινέζικος τουρισμός για την Ελλάδα

Οι απευθείας πτήσεις της Air China από την Σαγκάη προς την Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19 Ιανουαρίου, ένα δρομολόγιο που είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε τον Ιούνιου του 2020. Εκείνη τη χρονιά το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού είχε εκτιμήσει ότι θα ερχόντουσαν στη χώρα μας σχεδόν μισό εκατομμύριο κινέζοι. Υπολογίζεται ότι το 2019 ήρθαν στη χώρα μας περίπου 200.000 τουρίστες από την Κίνα, καταγράφοντας ρεκόρ.

Είναι γνωστό ότι ο αγαπημένος τους προορισμός είναι η Αθήνα και η Σαντορίνη, ενώ δεν προτιμούν τους αμιγώς καλοκαιρινούς προορισμούς, καθώς η θάλασσα δεν είναι κάτι που απολαμβάνουν στις διακοπές τους. Κάποιοι επισκέπτονται την Ελλάδα με κρουαζιερόπλοια. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Ευρώπη, ανάλογα με τον προορισμό κυμαίνονταν στις χρονιές πριν από την πανδημία, από 1.500 έως 3.000 ευρώ, με τις χώρες που διαθέτουν ακριβό και πολυτελές λιανεμπόριο να κερδίζουν τα περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των ταξιδιωτών από Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρός, αν κανείς αναλογιστεί ότι για παράδειγμα τη Γαλλία το 2019 την επισκέφτηκαν πάνω από 2,4 εκατ. κινέζοι και ξόδεψαν σχεδόν 4 δισ. ευρώ

Τι σημαίνει όμως το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία;

Σε δύο ημέρες από σήμερα, όλοι οι Κινέζοι θα μπορούν να ταξιδέψουν για διακοπές. Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το ένα δέκατο των παγκόσμιων τουριστικών αναχωρήσεων στο παρελθόν, ποσοστό που μεταφράστηκε το 2019, σε 155 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Τη χρονιά αυτή πριν από την πανδημία, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη πηγή τουριστών στον κόσμο.

Ποιες είναι όμως οι προθέσεις των Κινέζων τουριστών; Σε πρόσφατη έρευνα το Νοέμβριο του 2022 η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Dragon Trail, αποκάλυψε το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ταξίδευε στο εξωτερικό το συντομότερο δυνατό μετά τη χαλάρωση των περιορισμών. Ένα άλλο 21% σχεδιάζει να ταξιδέψει εκτός χώρας μέσα σε 3-6 μήνες από το άνοιγμα των συνόρων. Συνολικά το 52% θα ταξίδευε εκτός της ηπειρωτικής Κίνας εντός ενός έτους.

Σε άλλη έρευνα της COTTM που έγινε στο τέλος του έτους, σχετικά με τους διεθνείς ταξιδιωτικούς προορισμούς και την κινεζική ταξιδιωτική βιομηχανία καταγράφηκε ότι περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων περίμεναν την επιστροφή των Κινέζων τουριστών το 2023 και ειδικότερα το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ποιοι Κινέζοι θα ταξιδέψουν πρώτοι

Όπως αναφέρει το Dragon Trail, οι πρώτοι Κινέζοι τουρίστες που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες. Αυτό συμβαίνει καθώς η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιτρέψει την πώληση ομαδικών πακέτων εκδρομών προς το εξωτερικό. Άρα είναι πιθανό, οι πρώτοι ταξιδιώτες να είναι έμπειροι, να έχουν έγκυρο διαβατήριο, κλπ. Εκτιμάται ότι θα είναι είτε πολύ νέοι, είτε σε μεγαλύτερες ηλικίες και θα προέρχονται από πόλεις όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο, η Γκουανγκζού, η Τσενγκντού και η Χανγκζού.

Που θα ταξιδέψουν

Η Dragon Trail υποστηρίζει από τα διαθέσιμα στοιχεία της, ότι η Ασία θα είναι ο κορυφαίος περιφερειακός προορισμός για τους Κινέζους τουρίστες το 2023. Αναμένεται να ταξιδέψουν στην Νοτιοανατολική Ασία, την Ανατολική Ασία (Ιαπωνία και Νότια Κορέα) και την Μεγάλη Κίνα (Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν). Η Ασία ήταν πάντα και θα είναι πάντα η μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά για τον κινεζικό εξερχόμενο τουρισμό λόγω της εγγύτητας, της συνδεσιμότητας πτήσεων και της εξοικείωσης.

Η έρευνα της COTTM που έγινε ανάμεσα σε επαγγελματίες της ταξιδιωτικής αγοράς, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα, ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα αποτελέσουν προορισμό προτεραιότητας για τους Κινέζους εξερχόμενους ταξιδιώτες σε ποσοστό 46%. Άλλες δημοφιλείς επιλογές ήταν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα (17,1%). Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν (13,5%). και Ευρώπη (12,6%). Τα στοιχεία κρατήσεων στις αρχές Ιανουαρίου από το Ctrip δείχνουν ότι οι 10 κορυφαίες πόλεις για εξερχόμενα ταξίδια μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Κινεζικής Πρωτοχρονιάς είναι: Ταϊπέι, Μακάο, Σεούλ, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Μπανγκόκ, Τόκιο, Λονδίνο, Λος Άντζελες και Σίδνεϊ.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί από πολλές χώρες

Η έξαρση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα οδηγούν στη λήψη περιοριστικών μέτρων από πολλές χώρες του κόσμου, όπως η χώρα μας, η Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Κατάρ, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, κ.α..

Έρευνα των Dragon Trail, ITB China και COTTM δείχνει ότι τα ψηφιακά κανάλια είναι οι κορυφαίες πηγές πληροφόρησης για τους προορισμούς που θα επισκεφτούν οι Κινέζοι ταξιδιώτες. Το WeChat παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό κανάλι, ενώ και το Xiaohongshu έχουν ξεχωρίσει στην εποχή της πανδημίας ως νέοι τρόποι για να αντλήσουν ταξιδιωτική έμπνευση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα