Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες στην Ελλάδα: Από ποιους προορισμούς έλειψαν περισσότερο

Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες στην Ελλάδα: Από ποιους προορισμούς έλειψαν περισσότερο
Τουρίστες στην πλατεία Συντάγματος Eurokinissi

Μέσω τρίτων χωρών ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές μεμονωμένοι Ρώσοι τουρίστες οι οποίοι επισκέφτηκαν ακριβά ξενοδοχεία. Η Πελοπόννησος αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη έλλειψη από αυτές τις αγορές.

Εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες δεν ταξίδεψαν φέτος στους αγαπημένους τους προορισμούς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, με απώλειες εσόδων για πολλές χώρες – κυρίως της Ευρώπης, όπως η χώρας μας – που ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία «κόστισε ακριβά» σε κυρώσεις, αφού υπάρχει απαγόρευση των πτήσεων σε τουλάχιστον όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και εξωτικοί προορισμοί της Ασίας, ήταν οι μόνες επιλογές διακοπών για τους Ρώσους, όμως τα λιγοστά αεροπλάνα δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση.

Η Ελλάδα το 2019 είχε υποδεχθεί περισσότερους από 600.000 Ρώσους τουρίστες και για φέτος ανέμενε πάνω από μισό εκατομμύριο, με πολλά ξενοδοχεία και προορισμούς να έχουν επενδύσει πολλά σε αυτή την αγορά, που ξοδεύει χρήματα στις διακοπές της, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός ξενοδοχείων, σε καταστήματα εστίασης και εμπορικά. Η Ουκρανική, ήταν επίσης μια πολλά υποσχόμενη αγορά για την χώρα καθώς η οικονομικής της ανάπτυξη επέτρεπε πλέον σε μεγάλο αριθμό πολιτών να κάνει διακοπές στο εξωτερικό.

Πόσοι Ρώσοι και Ουκρανοί ήρθαν στην Ελλάδα φέτος

Ο κ. Δημήτρης Χαριτίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece, ενός από τους μεγαλύτερους tour operators στη χώρα μας, που φέρνει τουρίστες από τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλτικής μιλώντας στο NEWS 24/7, εξηγεί ότι στην Ελλάδα φέτος ήρθαν Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες, όχι φυσικά με οργανωμένα πακέτα, αλλά μεμονωμένοι. «Υπήρχαν κάποιοι Ρώσοι που είχαν κλείσει ήδη τις διακοπές τους, ή τις έκλεισαν τελευταία στιγμή, εφόσον η ελληνική πρεσβεία και το προξενείο μας στη Ρωσία εξακολουθεί να εκδίδει βίζα και μάλιστα είναι από τα πιο φιλικά προξενεία. Έτσι υπήρχε τρόπος να έρθουν στην Ελλάδα μέσω τρίτων χωρών, κυρίως μέσω Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων αεροδρομίων της Τουρκίας. Για παράδειγμα υπήρχε απευθείας πτήση για το Μπόντρουμ και από εκεί με πλοίο στην Κω και αλλού. Επίσης ήρθαν κάποιοι μέσω Βελιγραδίου, ή μέσω Ντουμπάι και Αμπου Ντάμπι στα Αραβικά Εμιράτα», εξηγεί ο κ. Χαριτίδης.

Ο ίδιος λέει ότι πρόκειται για ένα μικρό αριθμό Ρώσων τουριστών, αλλά όμως για πολύ ακριβές κρατήσεις, αφού αυτοί οι τουρίστες κατευθύνθηκαν στα καλύτερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και της Κρήτης.

Όσον αφορά τους Ουκρανούς τουρίστες, ο κ. Χαριτίδης επισημαίνει ότι ήρθαν κάποιοι και μέσω ευρωπαϊκών χωρών αλλά και από την Πολωνία που πήγαιναν οδικώς και από εκεί με απευθείας πτήσεις για Ελλάδα. «Από τις χώρες της Βαλτικής όμως σημειώθηκε μεγάλη αύξηση», τονίζει «η Λιθουανία που είναι και η μεγαλύτερη χώρα των Βαλτικών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα νούμερα του 2019, όπως και η Εσθονία που σε αφίξεις έχει ξεπεράσει επίσης το ‘19, αλλά μιλάμε για πολύ μικρές χώρες και άρα για μικρά νούμερα. Για παράδειγμα η Ελλάδα θα πρέπει να υποδέχθηκε περίπου 80.000 Λιθουανούς τουρίστες, από τις 350.000 που ταξιδεύουν στο σύνολο περίπου το καλοκαίρι. Στο γραφείο μας επίσης δουλεύουμε πολύ την αγορά της Ρουμανίας, όπου είδαμε μεγάλη αύξηση σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς».

Από ποια ξενοδοχεία και μέρη της Ελλάδας έλειψαν οι Ρώσοι τουρίστες

Όπως εξηγεί ο κ. Χαριτίδης το μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη των Ρώσων τουριστών το αντιμετώπισε η Πελοπόννησος. «Η δυτική Πελοπόννησος και το αεροδρόμιο της Αράξου δεν είχε μεγάλη κίνηση. Δεχόταν πάνω από 80.000 αφίξεις, με τις 30-35.000 από αυτές να ήταν στο παρελθόν από τις χώρες της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας. Τα ξενοδοχεία σε αυτή την περιοχή, όπως και στην Ελούντα της Κρήτης «ένιωσαν» την έλλειψη αυτών των αγορών και κυρίως των Ρώσων. Και σαφώς μιλάμε για τα ακριβά ξενοδοχεία και για αυτά που διέθεταν ακριβά δωμάτια. Όμως σε γενικές γραμμές τα ξενοδοχεία κατάφεραν να γεμίσουν τα κενά. Αυτοί όμως που είχαν τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες ήταν οι καλές ταβέρνες, τα καταστήματα και οι εκδρομές, καθώς οι Ρώσοι παραδοσιακά είναι οι καλύτεροι τους πελάτες.

Τι ετοιμάζει ο Πούτιν

Την προηγούμενη Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνεδρίαση του Προεδρείου του Κρατικού Συμβουλίου με θέμα τον τουρισμό. Συζητήθηκε η δημιουργία ενός νέου παραθαλάσσιου θέρετρου, η ενοποίηση των χιονοδρομικών κέντρων, ο μηδενισμός του ΦΠΑ όχι μόνο για τα ξενοδοχεία, αλλά και για άλλες υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις διαμονής, θέματα βίζα, αλλά και οι προοπτικές δημιουργίας Υπουργείου Τουρισμού στη Ρωσία. Ο Πούτιν συμφώνησε με ορισμένες από τις προτάσεις, ενώ έδωσε εντολή να επιταχυνθεί η δημιουργία τουριστικών υποδομών στη χώρα. Σε δήλωση του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να παίρνουμε ισορροπημένες αποφάσεις, να δουλεύουμε αργά. Πρέπει να αναπτύξουμε τον εσωτερικό τουρισμό – αυτό είναι τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό ζήτημα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν στην τεράστια, όμορφη, ενδιαφέρουσα χώρα μας. Ως εκ τούτου, η στάση μου στο θέμα είναι να δημιουργήσω τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του κλάδου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα