Ανακαλύψτε τα μαγικά χωριά της Ευρυτανίας

Διαβάζεται σε 4'
To μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας
To μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας Unsplash

Απ’ το Μεγάλο Χωριό στις Κορυσχάδες και τον Προυσσό, το ταξίδι σας στα πιο διάσημα χωριά της Ευρυτανίας θα σας μείνει αξέχαστο.

Το Μεγάλο και το Μικρό Χωριό στην Ευρυτανία, μοιάζουν να μην έχουν όνομα. Έχουν όμως ταυτότητα, ιστορία, ομορφιά ατέλειωτη, νοστιμιά βαθιά και τελικά είναι μακράν τα διασημότερα «μεγάλα» και «μικρά» χωριά της Ελλάδας. Απέχουν λίγα χιλιόμετρα από το φανταστικό Καρπενήσι, όμως πιστέψτε μας, δεν θα τα ευχαριστηθείτε αν τα πάτε για λίγο. Θέλουν το δικό τους χρόνο, τη δική τους εκδρομή και θα σας αποζημειώσουν στο έπακρο. Δίπλα τους έχουν και άλλα χωριά, τα οποία επίσης δεν πρέπει να παραλείψετε. Το Βούτυρο, οι Κορυσχάδες, το Κλαυσί και πολλά ακόμη σημεία που πρέπει να εξερευνήσετε!  Φυσικά θα καταλήξουμε στον εμβληματικό Προυσό!

Στο Μεγάλο Χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μέτρων και η απόσταση που το χωρίζει από το Καρπενήσι, είναι 17 χλμ. τις καθημερινές, στα καφενεία του χωριού τα πράγματα κυλούν πιο ήρεμα και χαλαρά ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις μέρες των διακοπών η κίνηση ανεβαίνει. Κανείς δεν πρέπει να χάσει το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο για το οποίο φημίζεται η περιοχή.

Το Μικρό Χωριό, αποτελείται από δύο οικισμούς, που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, το Νέο αλλά και το Παλαιό Μικρό Χωριό. Τους συναντάμε στους πρόποδες του βουνού Χελιδόνα και πάνω από το ποτάμι, τον Καρπενησιώτη. Έλατα, καστανιές, δέντρα βελανιδιάς, καρυδιές και κράνα, δημιουργούν ένα σύμπλεγμα μοναδικό που κάθε εποχή του χρόνου, έχει να μας πει κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα μοναδικό. Εδώ στις 13 Ιανουαρίου του 1963, πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη κατολίσθηση καθώς έβρεχε συνεχόμενα για περίπου δύο εβδομάδες. Ένα τμήμα του βουνού αποκολλήθηκε και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν άνθρωποι και τα περισσότερα σπίτια τους χωριού να καταστραφούν. Αποτέλεσμα αυτού του τραγικού γεγονότος, οι κάτοικοι του χωριού, στη μνήμα μάλιστα και των συγχωριανών τους που χάθηκαν, να χτίσουν και πάλι το χωριό, σε διπλανό σημείο. Την περιοχή που σήμερα την ονομάζουμε Νέο Μικρό Χωριό. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Δοξιάδη μάλιστα ήταν αυτό που ανέλαβε το σχεδιασμό του νέου οικισμού, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν σχεδόν ένα χρόνο μετά. Στην πλατεία του Παλαιού, αξίζει να δείτε τις πηγές με τις έξι πέτρινες βρύσες.

Από εδώ, μάλιστα ξεκινάει και ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών με την πιο μακρινή διαδρομή να οδηγεί στην κορυφή της Χελιδόνας, που απέχει περίπου 6 χλμ. και θα χρειαστείτε για να φτάσετε 3 ώρες και 30 λεπτά. Πρέπει να υπολογίσετε και την επιστροφή! Επίσης πρέπει πάντα όταν κινούμαστε στο βουνό να φροντίζουμε να έχουμε καλή πληροφόρηση για την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι πεζοπορίες για να είναι ασφαλείς πρέπει να γίνονται πάντα με την παρουσία συνοδών βουνού, οι οποίοι γνωρίζουν λεπτομέρειες για την κίνηση στα βουνά.

Το Βούτυρο και οι Κορυσχάδες

Το Βούτυρο, αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά τουριστικά χωριά της Ευρυτανίας, είναι πετρόκτιστο και αμφιθεατρικά τοποθετημένο στο βουνό Χελιδώνα. Το υψόμετρο στην πλατεία είναι 840 μέτρα, και ξεχωρίζει η πέτρινη εκκλησία του 1926. Η περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού, μέχρι και τους Κορυσχάδες, είναι χαρακτηρισμένη ως μόνιμο καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Οι Κορυσχάδες, ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και παράλληλα για τα μεγαλοπρεπή βουνά που το περιτριγυρίζουν. Ο οικισμός, οφείλει το όνομά του στη λέξη «κόρυς» που σημαίνει περικεφαλαία καθώς στα αρχαία χρόνια στην περιοχή λειτουργούσε μεταλλείο όπου εξόρυσσαν μέταλλο με το οποίο έφτιαχναν περικεφαλαίες και όπλα.

Στον Προυσό

Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής με το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας που βρίσκεται χτισμένο στην άκρη ενός γκρεμού να είναι τοπόσημο. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι, ιδρύθηκε το 829 μ.Χ., ενώ λέγεται ότι τα αστέρια που θα δείτε πάνω στην εικόνα, τα αφιέρωσε στην Παναγία ο Καραϊσκάκης. Μία από τις καταστροφές του μοναστηριού είναι αυτή του 1944, από τους Γερμανούς. Κατά την επίσκεψή σας, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στο μουσείο του μοναστηριού, χειρόγραφους κώδικες, ιερά σκεύη, δισκοπότηρα, εικόνες από τον 15ο αι. αλλά και ένα σπαθί του 1821. Απέναντι υπάρχει ο πύργος του ρολογιού της Μονής ενώ κάτω από το ρολόι, λειτούργησε κρυφό σχολείο το 1821. Μετά τον Προυσό, μπορεί κανείς να συνεχίσει και να επιλέξει το μονοπάτι που θα τον οδηγήσει στη Μαύρη Σπηλιά με τους καταρράκτες ή ακόμη και να επισκεφτεί ένα μοναδικό φαράγγι, το γνωστό Πανταβρέχι.

Τι θα φάτε

Κρέατα νόστιμα, συνταγές που εμπεριέχουν τη γεύση και τη θαλπωρή, ποιοτικά προϊόντα και άνθρωποι με μεράκι για τη γαστρονομία. Στην περιοχή, επιλέγουμε να δοκιμάσουμε λουκάνικα και πίτες, το παραδοσιακό κοντοσούβλι που εδώ το ονομάζουν σουφλιμά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα