Αυξήσεις – φωτιά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Αυξήσεις – φωτιά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται οι καταγραφές που έκαναν μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τη βοήθεια μεγάλων φαρμακαποθηκών

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αυξήσεις – φωτιά έφερε τελικά η απελευθέρωση των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), των σκευασμάτων που διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού.

Η περιβόητη απελευθέρωση των τιμών, που ψηφίστηκε το 2014 με νόμο που είχε φέρει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και προβλεπόταν να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2017, αντί να φέρει μειώσεις, εκτίναξε τις τιμές.

Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα για πρώτη φορά τις καταγραφές που έκαναν μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τη βοήθεια μεγάλων φαρμακαποθηκών. Οπως προκύπτει από τη λίστα, οι χονδρικές τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα, ήδη από το πρώτο 9μηνο της εφαρμογής της απελευθέρωσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αφού αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής πώλησης, αντίστοιχα ακρίβυναν και τα φάρμακα που φθάνουν στον πάγκο του φαρμακείου, αφού το κόστος μετακυλίεται και στους πολίτες που πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ). Και οι αυξήσεις επηρεάζουν το πορτοφόλι όλων των πολιτών, καθώς οι τιμές είναι κοινές σ’ όλη την Ελλάδα για τα ΜΗΣΥΦΑ.

Πάντως αναμένεται και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να γνωστοποιήσει άμεσα τις ενδεικτικές τιμές που προτείνει, μετά από σχετικό αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. Κάτι που προβλέπεται και από σχετική υπουργική απόφαση.

Να υπενθυμιστεί ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε ήρε την Κρατική Διατίμηση από 1-1-2017, δηλαδή το κράτος σταμάτησε να ορίζει τις τιμές όπως έκανε στο παρελθόν. Με βάση την επιχειρηματολογία της τότε κυβέρνησης, η απελευθέρωση αποτελούσε παλαιότερη μνημονιακή δέσμευση και έπρεπε να τηρηθεί προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.

Οι έντονες αντιδράσεις πάντως των φαρμακοποιών που μιλούσαν για αυξήσεις που θα φέρει η ρύθμιση, δεν είχαν εισακουστεί.

Οι τιμές που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» είναι χονδρικής και είναι πριν και μετά την απελευθέρωση.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, 50 κωδικοί φαρμάκων παρουσίασαν μεταβολή στην τιμή τους το 9μηνο του 2017.

Από αυτούς:

– Οι 49 κωδικοί ( 98%) παρουσίασαν αύξηση τιμής.

– Οι 14 κωδικοί (28%) παρουσίασαν αύξηση τιμής άνω του 10%.

– Οι 9 κωδικοί (18%) εμφάνισαν αύξηση τιμής άνω του 20%, μέχρι και…160%.

– Μόλις 1 κωδικός φαρμάκου (2%) παρουσίασε μείωση τιμής 4,88%.

Στις αυξήσεις εντοπίζει κανείς φάρμακα καθημερινής χρήσης που κυκλοφορούν και στη χώρα μας επί σειρά ετών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις είναι σφόδρα πιθανό να συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει ο περιορισμός του ελέγχου από το κράτος.

Περισσότερα στο Έθνος που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα