ΕΜΑ: Απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca

ΕΜΑ: Απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca
Εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού Shutterstock

Ο ΕΜΑ ξαναδίνει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον διχασμό των προηγούμενων ημερών.

Ασφαλές είναι το εμβόλιο της Astrazeneca σύμφωνα με τη γνωμάτευση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η επικεφαλής του EMA, Έμερ Κουκ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού, έχει αποφασίσει «αυτό το εμβόλιο της AstraZeneca ένα ασφαλές και αποτελεσματικό» και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Καταλήγει ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΜΑ, δεν εντοπίστηκε κανένα τεκμήριο σύνδεσης του εμβολίου με τα επεισόδια θρομβοεμβολισμού, ενώ τα επεισόδια που παρατηρήθηκαν δεν ήταν πιο συχνά από τον γενικό πληθυσμό.

Σημειώνεται ακόμη, πως παρότι δεν έχει αποδειχθεί καμία σύνδεση του εμβολίου με τέτοια επεισόδια, θα προστεθεί σημείωση στο ενημερωτικό φυλλάδιο του εμβολίου για την εμφάνιση αυτών των σπάνιων επεισοδίων ώστε να υπάρχει εγρήγορση για καταγραφή οποιονδήποτε συμπτωμάτων.

Ο ΕΜΑ θα συνεχίσει να ελέγχει αυτά τα συμπτώματα και τις αναφορές με μελέτες των φακέλων των ασθενών που έχουν καταγραφεί. Παράλληλα, ο ΕΜΑ ξεκινά τις δικές του στοχευμένες μελέτες για αυτά τα επεισόδια θρομβοεμβολισμού.

Την Τρίτη (16/03), ο EMA δήλωσε άλλωστε ότι εξακολουθεί να είναι “πεπεισμένος” για τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο επικεφαλής του, Emer Cooke, επεσήμανε ότι οι θρόμβοι αίματος που επισημάνθηκαν από ορισμένες χώρες είναι σχετικά συχνοί στον γενικό πληθυσμό. “Θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις”, είπε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε άλλωστε ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.

Η Επιτροπή “αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που προηγήθηκε από πλευράς ΠΟΥ.

Να θυμίσουμε ότι προηγουμένως ο ΠΟΥ συνέστησε το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις χώρες όπου κυκλοφορούν παραλλαγές του κορονοϊού.

“Στις χώρες όπου η διάδοση των παραλλαγών είναι υψηλή και στις χώρες όπου διαθέτουμε τώρα πληροφορίες για την χρήση του εμβολίου αυτού για τον έλεγχο της Covid-19 που προκαλείται από τις παραλλαγές αυτές του ιού, συνιστούμε την χρήση του”, δήλωσε ο Αλεσάντρο Κραβιότο, πρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα