ΠΟΥ: Συνιστά το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις χώρες όπου κυκλοφορούν παραλλαγές του κορονοϊού

ΠΟΥ: Συνιστά το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις χώρες όπου κυκλοφορούν παραλλαγές του κορονοϊού
Αμερικανίδα υγειονομικός κρατά σύριγγα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson AP Photo/Damian Dovarganes, File

"Στις χώρες όπου η διάδοση των παραλλαγών κορονοϊού είναι υψηλή συνιστούμε την χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson" δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ - Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για Astrazeneca.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 συνιστάται για χρήση στις χώρες όπου κυκλοφορούν οι παραλλαγές του κορονοϊού, σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Στις χώρες όπου η διάδοση των παραλλαγών είναι υψηλή και στις χώρες όπου διαθέτουμε τώρα πληροφορίες για την χρήση του εμβολίου αυτού για τον έλεγχο της Covid-19 που προκαλείται από τις παραλλαγές αυτές του ιού, συνιστούμε την χρήση του», δήλωσε ο Αλεσάντρο Κραβιότο, πρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , η οποία συνήλθε για να κρίνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ ενδέχεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση και για το εμβόλιο της AstraZeneca εντός της ημέρας για να αποσαφηνίσει θέματα που προέκυψαν από την απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τον εμβολιασμό, με το εμβόλιο της εταιρείας επικαλούμενες ορισμένες σπάνιες παρενέργειες.

«Μετά την εξέταση των δεδομένων, διαθέτουμε ένα εμβόλιο που αποδεικνύεται ασφαλές», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι το εμβόλιο της J&J συνιστάται για χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών και χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας.

Σύριγγες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson AP Photo/David Zalubowski

Τον Ιανουάριο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα 66% κατά της Covid-19.

Το εμβόλιο είναι το πρώτο μονοδοσικό, το οποίο μπορεί να συντηρηθεί σε συνθήκες κοινού ψυγείου που παίρνει το πράσινο φως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εχει λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ από το τέλος του Φεβρουαρίου, στον Καναδά στις αρχές Μαρτίου και από τις 11 Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Νότια Αφρική έχει επίσης ξεκινήσει εμβολιασμούς με το σκεύασμα της J&J.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ελπίζει πως το διεθνές σύστημα Covax θα λάβει «το συντομότερο δυνατόν» 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και σύμβουλός του διευκρίνισε ότι ελπίζει ότι οι πρώτες δόσεις θα παραδοθούν στον Ιούλιο ή και νωρίτερα.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο ιικού φορέα.

Χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό, τροποποιημένο ώστε να δέχεται γενετικές οδηγίες του τμήματος του ιού που ευθύνεται για την Covid-19. Μόλις εισαχθεί στα κύτταρα, παράγεται πρωτεΐνη χαρακτηριστική του κορονοϊού SARS-CoV-2, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίζει.

Σύμφωνα με το επιστημονικό διευθυντή της J&J Πολ Στόφελς, το εμβόλιο «είναι το πρώτο που έχει μελετηθεί σε πολύ μεγάλη κλίμακα (περί τα 40.000 άτομα) και επί των παραλλαγών του ιού».

Σύριγγες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson AP Photo/David Zalubowski

 

Διχασμένη η Ευρώπη για το εμβόλιο της Astrazeneca

Στο μεταξύ δχασμός επικρατεί στην Ευρώπη τα τελευταία 24ωρο σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca, με αρκετές χώρες να ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις για την ασφάλεια που παρέχει, δεχόμενες παράλληλα κριτική για την απόφασή τους να αναστείλουν την χορήγησή του.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία δήλωσαν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σχετικά με αναφορές θρόμβων σε μικρό αριθμό εμβολιασμένων. Ωστόσο, άλλα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και του Βελγίου, συνεχίζουν τη χρήση του.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πρόκειται να δημοσιεύσει τα ευρήματά του την Πέμπτη (18/03).

Την Τρίτη (16/03), ο EMA δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι “πεπεισμένος” για τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca. Ο επικεφαλής του, Emer Cooke, επεσήμανε ότι οι θρόμβοι αίματος που επισημάνθηκαν από ορισμένες χώρες είναι σχετικά συχνοί στον γενικό πληθυσμό. “Θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις”, είπε.

Σε κοινή δήλωσή τους την ίδια μέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανέφεραν ότι τα σχόλια του ΕΜΑ ήταν “ενθαρρυντικά”.

Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συναντήθηκαν επίσης την Τρίτη, αλλά ένας εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχουν “αποδεικτικά στοιχεία” ότι οι αναφερόμενοι θρόμβοι αίματος συνδέονται με το εμβόλιο. Ο ΠΟΥ προέτρεψε τις χώρες να μην σταματήσουν τους εμβολιασμούς τους. Οι αναστολές έρχονται καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να ελέγξει την αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου AstraZeneca και δεν έχει καταγραφεί θάνατος ή περίπτωση θρόμβου αίματος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα