Εμβόλιο Κορονοϊού: Από 30/6 τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους νόσησαν και έκαναν μία δόση

Εμβόλιο Κορονοϊού: Από 30/6 τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους νόσησαν και έκαναν μία δόση
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Eurokinissi

Μειώνεται η περίοδος πέναλτι σε 6 μέρες για όσους έχουν ακυρώσει ραντεβού. Πολλά τα διαθέσιμα για ραντεβού για mRNA εμβόλια. Νέο μήνυμα για όσους δεν πήγαν να εμβολιαστούν.

Λύση στο γρίφο για το τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν από κορονοϊό και έχουν κάνει ήδη μία δόση εμβολίου ενώ εκκρεμεί μία δεύτερη έδωσε επίσημα το Υπουργείο Υγείας σήμερα.

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 οι πολίτες οι οποίοι έχουν νοσήσει και έχουν ήδη κάνει μία δόση εμβολίου, θα πρέπει να ακυρώνουν μόνοι τους τη δεύτερη δόση. Σχετικά δε με την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού αυτό θα είναι εφικτό από την ερχόμενη Τετάρτη 30/6.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για εμβολιασμό. Έτσι η Κυβέρνηση προωθεί την αποστολή νέων μηνυμάτων για εμβολιασμό σε όσους πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στον πρώτο κάλεσμα.

Επίσης μειώνεται το πέναλτι σε 6 μέρες σε όσους ακύρωσαν ραντεβού από 15 ημέρες που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ γίνεται ακόμη πιο χαλαρός ο μηχανισμός αναπλήρωσης δηλαδή τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να διαθέτουν σε οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών αδιάθετα εμβόλια.

Στην ιδιαίτερα υψηλή προστασία έναντι της μετάλλαξης Δ αναφέρθηκε η Πρόεδρός της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η μετάλλαξη Δ δημιουργεί σημαντική ανησυχία για την πρόκληση ενός 4ου κύματος, αλλά θα είναι ηπιότερος και θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους.

Οι δυο δόσεις εμβολιασμού αποτελούν τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας και μελέτες σε περισσότερα από 12000 δείχνουν αποτελεσματικότητα του Pfizer κατά 86% και AstraZeneca 66%

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πολύ κόσμο απασχολεί το ενδεχόμενο χορήγησης 3ης δόσης. Ο επιφανής ερευνητής και επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του εμβολίου της AstraZeneca, Σερ Άντριου Πόλαρντ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με την ανάγκη μη χορήγησης 3ης δόσης.

Κατά την εκτίμησή του η ανοσία από τις 2 δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθεταν αρχικά. Πιθανώς αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός. «Η ανοσία με τις 2 δόσεις των εμβολίων κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά, η Πρόεδρος της Επιτροπής των Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση.

Πορεία εμβολιασμών

Στους αριθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας μας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τις παραδόσεις του Ιουλίου, ανακοίνωσε πως:

Η Pfizer θα παραδώσει πάνω από 1.150.000 δόσεις και συνολικά 4,88 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 3ου τριμήνου

Η Moderna 380.000 δόσεις

Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις ως τέλος Ιουνίου και 171.000 δόσεις τον Ιούλιο.

Στην συνέχεια, είπε πως με βάση τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος, είναι εφικτός ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, δηλαδή για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, μέσα στο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα