Γκάγκα: Από σήμερα στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer για το κορονοϊό

Γκάγκα: Από σήμερα στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer για το κορονοϊό
Νοσηλεύτρια δίνει χάπια σε ασθενή με κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Στο 50% η επικράτηση της Όμικρον 2, ενώ μεγάλη είναι η αύξηση των επαναμολύνσεων οι οποίες φτάνουν το τελευταίο διάστημα στις 90.000

Την έλευση του νέου αντιικού χαπιού της Pfizer κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Το νέο χάπι θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα να χορηγείται, ενώ τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του χαπιού της MSD είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η κα Γκάγκα επεσήμανε πως από την έναρξη της πανδημίας έχουν γίνει 170.000 νοσηλείες με covid στην Ελλάδα όταν το ίδιο διάστημα 2,6 εκατομμύρια νοσηλεύτηκαν με άλλα νοσήματα.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 50% των νέων δειγμάτων είναι κρούσματα Όμικρον 2 ενώ φαίνεται να έχει επικρατήσει στην Κρήτη. Έκανε λόγο για πολύ συχνές επαναλοιμώξεις, οι οποίες έφτασαν τις 90.000 και αφορούν όλες τις ηλικίες και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους 8 μήνες.

paxlovid AP


Σημείωσε ακόμη ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 130.000, ενώ σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα αύξηση κατά 24% στις νέες διαγνώσεις. Αύξηση παρατηρείται στα λύματα και δη στην Κρήτη.

Ακόμη στις 328 υπολογίζονται οι εισαγωγές ανά ημέρα, στα νοσοκομεία, σημειώνοντας αποκλιμάκωση όπως και στις νοσηλείες σε ΜΕΘ κατά 7-9%.

Η καθηγήτρια επανέλαβε τα στοιχεία μελέτης του ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό, που απέδειξε ότι προστατεύει κατά 91% από τη διασωλήνωση και κατά 87% από τον θάνατο.

Καθώς προχωράμε σε μία νέα πραγματικότητα – σημείωσε – ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στις δικές μας επιλογές. “Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο καθένας από εμάς μπορεί να γνωρίζει πότε να φοράει τη μάσκα του σε εξωτερικούς χώρους”, επισήμανε.

Η νέα έξαρση στη χώρα μας οφείλεται κυρίως στη μεταδοτικότητα της Όμικρον και την χαλάρωση του πληθυσμού, τόνισε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και για όσους έχουν νοσήσει.

“Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά γρίπης τις τελευταίες δύο εβδομάδες αλλά δεν έχουμε διαπιστώσει πίεση στο ΕΣΥ”, είπε η κα Παπαευαγγέλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό σημείωσε ότι: “Είναι κάτι το οποίο μελετούμε, βλέπουμε τις συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία και το Ισραήλ και όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από την επιτροπή σε περίπου δύο εβδομάδες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα