Γρίπη: Περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ το κόστος των εμβολίων

Γρίπη: Περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ το κόστος των εμβολίων
Εμβόλιο shutterstock

Ως το πλέον δημοφιλές εμβόλιο αναδεικνύεται το αντιγριπικό, με το φετινό τζίρο να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ για τα ελληνικά φαρμακεία.

Ξεκίνησε ήδη ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα, και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο ο Οκτώβριος θεωρείται ο κύριος μήνας της εμβολιαστικής περιόδου για τη γρίπη που συνήθως φτάνει μέχρι και το Δεκέμβριο αν και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται ακόμη και μέχρι το Μάρτιο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, «η χώρα είχε προμηθευτεί το 2018, δύο εκατομμύρια εμβόλια δια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Το 2019 εξασφαλίσαμε τρία εκατομμύρια εμβόλια και το 2020 μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε 4.200.000 εμβόλια για τους συμπολίτες μας». Η ποσότητα αυτή δημιουργεί μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά η οποία ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ ως έσοδο για τα ελληνικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη φαρμακευτική αγορά που συνέλεξε η εταιρεία pharmacyinsights, την εμβολιαστική περίοδο Οκτώβριος 2018 – Μάρτιος 2019 διακινήθηκαν από τα ελληνικά φαρμακεία δύο εκατομμύρια δόσεις ενώ την αντίστοιχε επόμενη περίοδο 2019 – 2020, 2,67 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 33,5%. Για την τρέχουσα περίοδο 2020-2021 εκτιμάται επίσης μία αύξηση της τάξης του 30% για τα εμβόλια που θα διακινηθούν από τα φαρμακεία.

Αντίστοιχα ο εν λόγω τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,6 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018 – 2019, 35 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019 – 2020 και υπολογίζοντας μία άνοδο 30% αναμένεται τζίρος πάνω από 45 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία. Να επισημάνουμε ότι δεν χορηγούνται όλα τα εμβόλια από τα φαρμακεία καθώς ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως πχ οι υγειονομικοί εμβολιάζονται στα νοσοκομεία.

Οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν είναι η Sanofi τα εμβόλια της οποίας διακινεί η Βιανέξ, Mylan και GSK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος υπάρχουν και δύο σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στα εμβόλια. Η πρώτη αφορά στο γεγονός πως τα εμβόλια θα χορηγούνται από τα φαρμακεία μόνο εφόσον υπάρχει συνταγή, ώστε να συλλέγονται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία. Επίσης, λόγω κορονοϊού δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Το άλλο στοιχείο είναι ότι συνολικά το κόστος όλων των εμβολίων από την 1/9/2020 δεν θα το καλύπτει με τα υπάρχοντα κεφάλαια που διαθέτει για φάρμακα ο ΕΟΠΥ (1,945 δις. ευρώ συνολικά) αλλά αναμένεται να χορηγηθεί από άλλο κρατικό προϋπολογισμό, κονδύλι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρη Φιλίππου, «κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και αυξημένες ανάγκες, μεριμνήσαμε ώστε να εξασφαλίσουμε 30% μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων σε σχέση με πέρυσι και 50% με σχέση με πρόπερσι. Φέτος εισάγεται, ηλεκτρονική συνταγογράφηση με διπλό στόχο. Πρώτον, την ιχνηλάτηση των εμβολίων ώστε να μπορέσουμε σαν οργανωμένο Κράτος να δούμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και για δεύτερον, για να μπορούμε να έχουμε ένα σαφή έλεγχο των ποσοτήτων που υπάρχουν διαθέσιμες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λείψουν εμβόλια από τον Έλληνα, ο οποίος τα χρειάζεται».

Τονίζει ακόμη ότι για να μην υπάρχουν προβλήματα, η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται σταδιακά για όλο το διάστημα το οποίο θα διαρκέσει η εμβολιαστική περίοδος και συγκεκριμένα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς αναφέρει ότι, «Δυστυχώς, έχουμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα: τον πανικό του κόσμου με την Covid, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις ευπαθείς ομάδες και στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν. Θα πρέπει λοιπόν με βάση τη συνταγογράφηση που πλέον είναι μόνο ηλεκτρονική, εκτός από ειδικές κατηγορίες, να μπορέσουμε να χορηγήσουμε μέσω των γιατρών τα εμβόλια αυτά στον κόσμο και να εμβολιαστούν. Υπάρχει ένα δυναμικό 11.000 φαρμακείων διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Σε χρονικό διάστημα που θέλουμε εμείς ή που θέλουν οι ειδικοί, μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο, να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα