Η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού σε άνθρωπο είναι γεγονός

Διαβάζεται σε 3'
Η πρώτη μεταμόσχευση ενός ολόκληρου ματιού
Η πρώτη μεταμόσχευση ενός ολόκληρου ματιού Joseph. B. Frederick /AP Photo

Μετά από σοβαρό ατύχημα που είχε από ηλεκτροπληξία, ο Aaron James έχασε το μισό του πρόσωπο, μαζί και το μάτι του. Πλέον, χάρις σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, έχει ένα νέο και ελπίζει να ξαναφτιάξει τη ζωή του

Μια χειρουργική ομάδα στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού σε ζωντανό άνθρωπο, τον Aaron James.

Μετά από ένα ατύχημα στη δουλειά που οδήγησε στην απώλεια του αριστερού του ματιού και μέρους του προσώπου του, ο Aaron μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το νέο του μάτι.

Εκείνη την ημέρα στα τέλη Μαΐου, μια ομάδα περισσότερων από 140 χειρουργών στο NYU Langone Health ολοκλήρωσε τη διαδικασία μεταμόσχευσης του Aaron, η οποία διήρκεσε περίπου 21 ώρες. Η επέμβαση, σύμφωνα με το CNN, περιελάμβανε τη μεταμόσχευση ολόκληρου του αριστερού ματιού και τμημάτων του προσώπου από έναν μόνο δότη. Ήταν μια ιατρική πρωτοτυπία.

Joseph. B. Frederick/AP Photo & NYU Langone Health via AP
Joseph. B. Frederick/AP Photo & NYU Langone Health via AP AP

Το μάτι του Aaron παρουσιάζει πλέον “αξιοσημείωτα” σημάδια υγείας, σύμφωνα με την ιατρική του ομάδα. Παρόλο που δεν μπορεί να δει από το μάτι, παραμένει αισιόδοξος ότι η όραση μπορεί να έρθει με τον καιρό – και ότι η πρώτη στο είδος της επέμβασή του μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο της ιατρικής των μεταμοσχεύσεων.

Μετά το ατύχημα, οι συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης απασχόλησαν πολύ τους γιατρούς, και τελικά ζήτησαν από την ομάδα του Τέξας να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οπτικό νεύρο με την ελπίδα μιας πιθανής μεταμόσχευσης οφθαλμού.

Joseph. B. Frederick/AP Photo & NYU Langone Health via AP

Ωστόσο υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο το μάτι του δότη να μην αποκαταστήσει την όραση. Για να υπάρξει όραση, θα πρέπει να υπάρξει κάποια επικοινωνία μεταξύ του μεταμοσχευμένου ματιού και του εγκεφάλου.

Αλλά είπα “ακόμη και αν δεν λειτουργήσει, θα έχω ένα μάτι, και θα έχει τουλάχιστον φυσιολογική εμφάνιση, και τότε όλοι σας θα μπορούσατε να μάθετε κάτι από αυτό””, είπε ο Aaron. “Πρέπει να έχεις έναν ασθενή μηδέν”.

Ο Aaron καταχωρήθηκε ως πιθανός λήπτης τον Φεβρουάριο του 2023. Η ευκαιρία να πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση ολόκληρου του ματιού και μέρους του προσώπου ήρθε μόλις λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο.

Joseph. B. Frederick/AP Photo & NYU Langone Health via AP

Ήταν μια “ριψοκίνδυνη” επέμβαση για την ιατρική ομάδα, καθώς καμία στον κόσμο δεν είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινου ματιού σε ζωντανό ασθενή.

“Αυτή είναι πραγματικά η μεγαλύτερη ελπίδα μου”, δήλωσε ο Aaron. “Αν μπορέσω να δω έξω από αυτό, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά αν θα δώσει το έναυσμα για το επόμενο βήμα στον ιατρικό τομέα, τότε είμαι υπέρ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα