Κικιλιας: Πιθανό να έχουμε πιο αυστηρά μέτρα σε Δυτική Αττική και Κοζάνη

Κικιλιας: Πιθανό να έχουμε πιο αυστηρά μέτρα σε Δυτική Αττική και Κοζάνη
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, δείχνουν ότι η επιδημία καλπάζει με αποτέλεσμα την πιθανή αυστηροποίηση των απαγορεύσεων. Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Την επιβολή αυστηρότερου απαγορευτικού στο Νομό Κοζάνης αλλά και στη Δυτική Αττική εξετάζει η Κυβέρνηση, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα άσχημα.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ώστε να αποφανθούν σχετικά με την επιβολή επιπλέον μέτρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νομός Κοζάνης έχει βρεθεί και άλλες φορές στο “μάτι του κυκλώνα” της επιδημίας. “Εάν και εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επανεξεταστούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύπτουν” σημείωσε ο υπουργός.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας: “Βλέπουμε περισσότερα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού στους νόμους Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε συνεδριάζει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση η οποία κρίνεται σοβαρή σε ό,τι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το νομό Κοζάνης αλλά και με την Δυτική Αττική, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παρατηρούμε. Αν συνυπολογίσει κάνεις την πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται η Ευρώπη και τα μέτρα τα οποία έχουν πάρει μια σειρά από χώρες για την αναχαίτιση του κορονοϊού και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων θα πρέπει να πω ότι θα πρέπει να είμαι στην δίαιτα προσεκτικοί. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων αυτών των εβδομάδων που κάναμε στους πολίτες μας”.

Σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού ο κύριος Κικίλιας σημείωσε ότι με βάση τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ΕΜΑ το εμβόλιο της Pfizer είναι σε διαδικασία να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες και πρόκειται να κατευθυνθεί προς όλα τα κράτη μέλη στις ίδιες ημερομηνίες έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας.

“Θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν πρόκειται περί ενός εμβολίου αλλά πολλών εμβολίων. Αρκετά από αυτά είναι ήδη σε συμφωνία προαγοράς με την ευρωπαϊκή επιτροπή άρα κοινής προμήθειας από τα κράτη μέλη. Λίαν συντόμως την οδό του ΕΜΑ για να εγκριθούν, θα πάρουν κι άλλα δύο εμβόλια. Άρα είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα να έχουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια και επίσης οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προ αγοράς. Άρα λοιπόν θα τηρήσουμε ακριβώς το σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία μας σε αυτή την τεράστια κρίση της δημόσιας υγείας. Και στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες όπως ακριβώς έχει πει Εθνική Αρχή Εμβολιασμών. Και μετά σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός σε μια προσπάθεια να εμβολιάσουμε όσο περισσότερους συμπολίτες μας”, επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα