Κοντοζαμάνης: Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας τα προβλήματα των διαβητικών

Κοντοζαμάνης: Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας τα προβλήματα των διαβητικών
Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Eurokinissi

Οι εκπρόσωποι των ασθενών έθεσαν μια σειρά θεμάτων σε συνάντησή τους με τον Υφυπουργό Υγείας, με κυρίαρχα την πρόσβαση σε απαιτούμενο υλικό και την υποστελέχωση των δομών.

Ζητήματα που χρονίζουν και απασχολούν τους διαβητικούς ασθενείς συζήτησαν με τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστος Δαραμήλας, και η Αντιπροέδρου κ. Γκόλφω Γεμιστού.

Ειδικότερα, τέθηκαν υπόψη του Υφυπουργού, μεταξύ άλλων, το θέμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο απαραίτητο αναλώσιμο ιατροτεχνολογικό υλικό, το οποίο θα πρέπει να πληροί προδιαγραφές ποιότητας και αξιοπιστίας, ενώ παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της μη πλήρους εφαρμογής του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, αλλά και της καθυστέρησης της θεσμοθέτησης των διεθνών προδιαγραφών για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημέρωσαν τον κ. Κοντοζαμάνη για το θέμα της υποστελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, αλλά και της σχεδόν παντελούς απουσίας των Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμελή φροντίδα των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, με συνέπεια να αυξηθούν κατακόρυφα οι δαπάνες για την Υγεία.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός ενημερώθηκε και για το κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής με ποσοστό 10% στην προμήθεια ινσουλίνης για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επιπλέον θέματα, όπως η συμπλήρωση των διατάξεων νόμου για τις προσωποπαγείς θέσεις με τις ειδικότητες των μαιών και των διαιτολόγων – διατροφολόγων, η ειδικότητα της ιατρικής, η αναδιαμόρφωση των εγκυκλίων της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων από τους φορείς χρονίως πασχόντων, αλλά και οι γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ σχετικά με την πιστοποίηση της πάθησης, αλλά και η ένταξη εξετάσεων στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Ακόμη αναπτύχθηκε πλήρως η κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και η ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά Διαβήτη, ενώ οι εκπρόσωποι των ασθενών ζήτησαν τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε κάθε επιτροπή που υπάρχει ή που πρόκειται να δημιουργηθεί και αφορά στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας, ως και ο αρμόδιος των περισσοτέρων ζητημάτων, δήλωσε υπεύθυνα ότι η επίλυση όλων των θεμάτων βρίσκεται στις προτεραιότητές τους και πως σταδιακά θα φροντίσει για την επίλυσή τους, ξεκινώντας την άμεση επικοινωνία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πριν ακόμη την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα