Κορονοϊός: Αργή υποχώρηση της επιδημίας μετά από 5 εβδομάδες lockdown

Κορονοϊός: Αργή υποχώρηση της επιδημίας μετά από 5 εβδομάδες lockdown
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών λόγω κορονοϊού. AP

Η επιστημονική κοινότητα και η Κυβέρνηση θεωρούν θετική την πτώση των κρουσμάτων κατά 23% τις τελευταίες 7 ημέρες, όμως δεν εφησυχάζουν λόγω της ιδιαίτερα αργής αποκλιμάκωσης της έντασης της επιδημίας.

Με αγωνία παρακολουθεί την πορεία της επιδημίας κορονοϊού η Κυβέρνηση καθώς φαίνεται να μην έχει καταφέρει να την ελέγξει όσο θα περίμενε, κατά την 5η εβδομάδα του lockdown. Πάντως τις τελευταίες 7 ημέρες, διαπιστώνεται μια ήπια βελτίωση, έναντι του 7ημέρου που είχε προηγηθεί. Ειδικότερα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός νέων διαγνώσεων ήταν 1438 από 1767 μια εβδομάδα πριν, δηλαδή σημειώθηκε πτώση κατά 23%.Παρόλ’ αυτά δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, είναι λογικό να σημειώνονται σκαμπανεβάσματα στις ημερήσιες καταγραφές διαγνώσεων και γι’ αυτό θα πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα ενός 7ημέρου. Είναι αυτό που ονομάζουν δε και ως “κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών”.

Χθες και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 1600, κι αυτό σε μια περίοδο που η πορεία της επιδημίας κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τις επόμενες αποφάσεις της Κυβέρνησης ενόψει των Χριστουγέννων. Είναι γεγονός ότι έχουμε απομακρυνθεί με βεβαιότητα από τα ρεκόρ προηγούμενων ημερών, όμως χρειάζεται να δούμε περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση ώστε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει αναχαίτιση του κινδύνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, θα πρέπει να κρατήσουμε το θετικό γεγονός ότι η επιδημία έχει κινηθεί πτωτικά. Όμως κινείται με έναν αργό ρυθμό και θα πρέπει να δούμε και τις επόμενες ημέρες πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση.

Προσπαθώντας να προσεγγίζουμε μια συνολικότερη εικόνα, θα ήταν δόκιμο να συγκρίνουμε τα συνολικά στοιχεία του τελευταίου 7ημέρου με εκείνο μιας εβδομάδας πριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το διάστημα 3-9 Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκαν συνολικά 10.065 νέα κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από 109.008 μοριακούς ελέγχους, ενώ έγιναν και 59.348 rapid test. Το δε διάστημα 26 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκαν συνολικά 12.367 νέα κρούσματα, ενώ έγιναν 123.051 μοριακοί έλεγχοι και 55.967 rapid test.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και συνυπολογίζοντας το σύνολο των τεστ, το τελευταίο 7ήμερο η θετικότητα είναι της τάξης του 6,4%, ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν περίπου 7%. Επίσης να αναφέρουμε μικρή υποχώρηση των διασωληνώσεων αλλά και στο σύνολο των θανάτων στο πρόσφατο εφταήμερο που ήταν 683 από 704

Η κατάσταση δείχνει μια οριακή βελτίωση και βασική παράμετρος φαίνεται ότι εξακολουθούν να παίζουν τα τεστ αλλά φυσικά και σε ποιες περιοχές γίνονται οι έλεγχοι αυτοί.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε πως θα κινηθούν τα στοιχεία τις επόμενες 4-5 ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί και ο βαθμός της απόδοσης του lockdown μετά και την πέμπτη εβδομάδα εφαρμογής του πανελλαδικά.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ότι η κατάσταση παραμένει πιεστική στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σημείωσε δε ότι τις τελευταίες τρεις μέρες, οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια. Δηλαδή, τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. που έχουν δεχθεί όλη αυτή τη μεγάλη πίεση, μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, μόλις που παρουσιάζουν ίσες εισαγωγές με εξιτήρια.

Οι δε ΜΕΘ παρουσιάζουν μικρή σταθεροποίηση και έχουν ποσοστά κάλυψης 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα