Κορονοϊός: Ακόμη και απλά φάρμακα “δεσμεύει” το Υπουργείο Υγείας

Κορονοϊός: Ακόμη και απλά φάρμακα “δεσμεύει” το Υπουργείο Υγείας
Χούφτα με χάπια. pixabay

Με απόφαση του ΕΟΦ απαγορεύονται οι εξαγωγές αντιπυρετικών-αναλγητικών, για τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Λίστα προσωρινής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) η οποία περιλαμβάνει 58 σκευάσματα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως μεγάλο μέρος της νέας λίστας καταλαμβάνουν διάφορα πολύ γνωστά και “δημοφιλή” αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα, διαφόρων εταιρειών και συσκευασιών που τα προμηθεύεται κανείς εύκολα και χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία. Προφανώς η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά ενόψει της επέλασης του κορονοϊού.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης και σκευάσματα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, παθήσεις των ενδοκρινικών αδένων κ.α.

Η παρούσα απόφαση είναι άμεσα εφαρμοστέα, δηλαδή ισχύει από χθες, ενώ ο ΕΟΦ διευκρινίζει πως κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Η άρση της απαγόρευσης θα ανακοινωθεί με άλλη απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε το πότε.

«Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη. Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων», καταλήγει η απόφαση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα