Κορονοϊός: Ανησυχία από τα αυξημένα κρούσματα αλλά και τάση αποσυμφόρησης στο ΕΣΥ

Κορονοϊός: Ανησυχία από τα αυξημένα κρούσματα αλλά και τάση αποσυμφόρησης στο ΕΣΥ
Στιγμιότυπο από ΜΕΘ Eurokinissi

Αν και τα επιδημιολογικά στοιχεία μίας ημέρας δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν την γενικότερη τάση, προβληματισμό προκάλεσαν οι πάνω από 2000 νέες διαγνώσεις. Συγκρατημένη αισιοδοξία από τη μείωση των νοσηλειών.

Σε πάνω από 2000 ανήλθαν και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα χθες, σε μια περίοδο που η πορεία της επιδημία κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι έχουμε απομακρυνθεί με βεβαιότητα από τα ρεκόρ προηγούμενων ημερών, όμως χρειάζεται να δούμε ραγδαία αποκλιμάκωση ώστε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει αναχαίτιση του κινδύνου. Την ίδια στιγμή οι νοσηλείες δείχνουν μια σχετική αποκλιμάκωση παραμένοντας όμως πάνω από τις 4100, όμως υπήρξαν και σημαντικά αυξημένα εξιτήρια.

Η χθεσινή ημέρα, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, δεν θεωρείται γενικά μια καλή μέρα, καθώς μετά από 3 και πλέον εβδομάδες lockdown, αν και τα συνολικά τεστ ξεπέρασαν τις 30.000 και ήταν περισσότερα από εκείνα μία εβδομάδα πριν, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αυξημένος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, θα πρέπει να κρατήσουμε το θετικό γεγονός ότι η επιδημία κινείται πτωτικά. Όμως κινείται με έναν αργό ρυθμό και θα πρέπει να δούμε και τις επόμενες ημέρες πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στα νοσοκομεία, αν και οριακή δείχνει να παρουσιάζει κάποια εικόνα βελτίωσης. Οι συνολικές νοσηλείες παραμένουν πάνω από 4100, απέχοντας από τα ρεκόρ όμως αλλά και οι ΜΕΘ σε πληρότητα κοντά στο 90%. Όμως είχαμε και περίπου 400 εξιτήρια τα οποία ήταν περίπου ανάλογα με τις νέες εισαγωγές.

Προσπαθώντας να προσεγγίζουμε μια συνολικότερη εικόνα, θα ήταν δόκιμο να συγκρίνουμε τα συνολικά στοιχεία του τελευταίο τριημέρου με εκείνο μιας εβδομάδας πριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είχαμε το διάστημα 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου συνολικά 4.436 νέα κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από 40.555 μοριακούς ελέγχους, ενώ είχαν γίνει και 18.166 rapid test. Το δε διάστημα 22-24 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκαν συνολικά 5016 νέα κρούσματα, ενώ έγιναν 46.073 μοριακοί έλεγχοι και 17.475 rapid test.

Η κατάσταση δείχνει μια ήπια βελτίωση όμως βασική παράμετρος φαίνεται ότι εξακολουθούν να παίζουν οι έλεγχοι. Και φυσικά σε ποιες περιοχές γίνονται οι έλεγχοι αυτοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η συνολική μείωση φαίνεται να αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στη Θεσσαλονίκη, η οποία σημείωσε το τελευταίο τριήμερο 986 νέα κρούσματα έναντι 1212 κρουσμάτων μια εβδομάδα πριν, ενώ αντίθετα η Αττική σημείωσε σχετική άνοδο στα 915 νέα κρούσματα έναντι 861.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε πως θα κινηθούν τα στοιχεία τις επόμενες δύο ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί και ο βαθμός της απόδoσης του lockdown στην τέταρτη εβδομάδα, Πανελλαδικά, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ήδη μπει στην πέμπτη εβδομάδα.

Χρειάζεται άμεσα αποκλιμάκωση δε και των νοσηλειών καθώς από αυτές προέρχονται και τα πλέον σοβαρά περιστατικά τα οποία πιέζουν το ΕΣΥ όσον αφορά στις κλίνες ΜΕΘ και φυσικά προκαλούν και τους αυξημένους θανάτους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα