Κορονοϊός: Άρση μέτρων – Τι θα ισχύει από τον Μάιο

Κορονοϊός: Άρση μέτρων – Τι θα ισχύει από τον Μάιο
Άρση μέτρων Menelaos Michalatos / SOOC

Μετά το Πάσχα αναμένεται να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στις 11:00.

Επιβεβαιώνονται οι τάσεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο επιτρέπει να δοθεί άμεσα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το “πράσινο φως” για την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. Το μεγάλο αγκάθι βέβαια είναι η διατήρηση των ημερήσιων απωλειών 60 συμπολιτών μας λόγω covid. Στις 11:00 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για την άρση των μέτρων.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως” για την αναστολή της υποχρεωτικής χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε κοινωνικές δραστηριότητες, μετά το Πάσχα. Μια τέτοια κίνηση θεωρείται λογικό να γίνει καθώς:

  1. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης ήδη έχουν υιοθετήσει την άρση αυτή
  2. Τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά στις 12.000 την ημέρα με τάση για περαιτέρω αποκλιμάκωση, όπως και η θετικότητα των ελέγχων
  3. Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι στην πλειονότητα των κρουσμάτων δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Όμως την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε και κάποιες σημαντικές παραμέτρους που υπονομεύουν τη διατήρηση της κατάστασης σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ο βασικός αρνητικός δείκτης είναι ο αυξημένος αριθμός ημερήσιων θανάτων από κορονοϊό ο οποίος διαμορφώνεται στους 62.

Επίσης ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στους 360. Την ίδια ώρα στο ΕΣΥ διαπιστώνεται κάλυψη της τάξης του 80% σε κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και 52% σε απλές κλίνες.

Μπορεί να έχουμε δε σημαντική υποχώρηση των ημερήσιων νέων νοσηλειών στις 340, όμως και πάλι αυτές δεν είναι λίγες και σε ένα σημαντικό ποσοστό αφορούν σημαντικά περιστατικά ατόμων που μολύνθηκαν από κορονοϊό.

Παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, η Κυβέρνηση έχει ζητήσει να λάβει από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την εισήγηση για περαιτέρω άρση περιορισμών.

Τι αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα η Επιτροπή

Έχοντας τονίσει πολλές φορές την αξία του εμβολιασμού σε όλο τον πληθυσμό ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάποιον να νοσήσει σοβαρά, παράλληλα με τη διατήρηση των βασικών μέτρων όπως είναι η χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πλέον δεν μπορεί παρά να εισηγηθεί θετικά την άρση των περιορισμών για το σύνολο της κοινωνίας.

Σύμφωνα και με τα όσα έχει επισημάνει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι συνθήκες επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά. Δηλαδή στην αναστολή της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, την απλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και τους ελέγχους για κορονοϊό στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους.

Μάλιστα μετά το Πάσχα αναμένεται και η κατάργηση του self test για μαθητές. Βέβαια με το σχεδόν 50% αυτών να έχει ήδη νοσήσει δεν έχει και νόημα να ελέγχονται αφού αποτελούν και τον πληθυσμό με την πλέον αυξημένη ανοσία.

Τα μέτρα βέβαια θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Όπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, οι περιορισμοί – όπως για παράδειγμα η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο σε κλειστούς χώρους – θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά μετά τις 2 Μαΐου. Το Πάσχα, ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι δραματικά στα ισχύοντα μέτρα.

“Τα επιδημιολογικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνουν πως μέσα στις πασχαλινές γιορτές όλοι οι δείκτες της πανδημίας θα μειωθούν. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, τα κρούσματα, που δεν αποκλείεται κάποιες μέρες να πέσουν ακόμη πιο κάτω κι από τις 10 χιλιάδες” σημειώνει ο καθηγητής.

“Νομίζω ότι θα κάνουμε ένα καλό και ασφαλές Πάσχα, το οποίο θα είναι πολύ πολύ καλύτερο από πέρυσι”, αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί: “Με μετακινήσεις και με πολλούς τουρίστες, πολύς κόσμος θα βρεθεί εκτός πόλεων να κάνει Πάσχα στα χωριά του και σε τουριστικούς προορισμούς. Οι δείκτες θα έχουν βελτιωθεί, ιδιαίτερα τα κρούσματα και επίσης, θα αρχίσουν να πέφτουν και οι θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι δεν αυξήθηκαν ουσιαστικά. Επομένως έχουμε πανδημικούς δείκτες, που δεν θα είναι τέτοιοι που θα επιβάλλουν κάτι αρνητικό. Επιβάλλεται, βέβαια, να προσέχουμε”, λέει ο κ. Τζανάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα