Κορονοϊός: Ανησυχία με την αύξηση 22% στις νέες νοσηλείες σε μια εβδομάδα

Ασθενής με κορονοϊό στην εντατική
Ασθενής με κορονοϊό στην εντατική ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Σχεδόν 2000 νέοι ασθενείς με covid βρέθηκαν στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ιδιαίτερη ανησυχία για αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ προκαλεί η εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού και η νόσηση σημαντικού αριθμού πολιτών με covid καθώς εκατοντάδες από αυτούς χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 22% και προσέγγισαν τις 2000.

Ειδικότερα στην επιδημιολογική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγο αναφέρεται ότι, την εβδομάδα 25-31/10, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

ADVERTISING

Αντίστοιχα πριν μία εβδομάδα αναφερόταν ότι το διάστημα 18-24/10 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.586, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.109. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.43. Βλέπουμε λοιπόν μεγάλη αύξηση νέων νοσηλειών χωρίς σημαντική αύξηση εξιτηρίων με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να επιβαρύνεται.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι πάνω από 3500 μπήκαν στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού αλλά ο ένας στους τρεις ασθενείς παρέμεινε. Πιθανότατα σημαντικός αριθμός να χρειάστηκε ΜΕΘ ή/και διασωλήνωση.

Η κατάσταση είναι δραματική αν σκεφτεί κανείς ότι το 84% των ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένες όπως και το 48% των απλών κλινών για covid. Και το σκηνικό αυτο διαμορφώνεται πριν δούμε ακόμη την επίπτωση της κοινωνικής δραστηριότητας την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου στην πανδημία.

Η κατάσταση χειροτερεύει και μάλιστα στην έκθεση του ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι χθες 2/11 οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 343 (ημερήσια μεταβολή +6.85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς. Η πορεία αυτή θα φέρει άμεσα ασφυξία στο ΕΣΥ καθώς σε μερικές μέρες αναμένεται και οι διασωληνώσεις να αυξηθούν προς τις 450-500.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΕΟΔΥ
SHARE:

24Media Network