Κορονοϊός: Ελπίδες από 3 θεραπείες, όμως το εμβόλιο εξασφαλίζει μεγαλύτερη θωράκιση

Κορονοϊός: Ελπίδες από 3 θεραπείες, όμως το εμβόλιο εξασφαλίζει μεγαλύτερη θωράκιση
Φάρμακο για τον κορονοϊό (AP/Martin Mejia)

Δύο νέες θεραπευτικές αγωγές αναμένουν έγκριση από τους αρμόδιους οργανισμούς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ ήδη έχει εγκριθεί θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όμως οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το εμβόλιο αποτελεί την καλύτερη ασπίδα. Ειδικότερα, τα νέα για την αδειοδότηση της χρήσης μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση ήπιων περιστατικών νοσηλευόμενων ασθενών λόγω covid, συνόδεψαν τα πολύ καλά αποτελέσματα μελετών για φάρμακο που μπορεί να προλάβει τη διασωλήνωση ασθενών με σοβαρή πνευμονία, αλλά και το χάπι που εμποδίσει σε μεγάλο ποσοστό την εκδήλωση σοβαρής νόσου.

Ειδικότερα, την προηγούμενη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι σε ιδιαίτερα προχωρημένο σημείο αναμένοντας επί της ουσίας την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) βρίσκεται θεραπεία του κορονοϊού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια στρατηγική αντιμετώπισης των ασθενών με πνευμονία Covid-19, σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο γίνεται μια αιματολογική εξέταση (μέτρηση του βιοδείκτη suPAR στο αίμα) κάθε ασθενούς που νοσηλεύεται με πνευμονία λ;oγω covid. Στο δεύτερο στάδιο, αν η τιμή του βιοδείκτη suPAR είναι μεγαλύτερη ή ίση με 6 ng/ml ξεκινά θεραπεία με το φάρμακο anakinra.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα:

  • Σχεδόν τριπλασιάζεται η πιθανότητα ίασης. Αν υπάρχουν δηλ. δύο ασθενείς που έχουν πλήρως ιαθεί με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra αυξάνονται σε πέντε.
  • Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα παραμονής στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. Αν υπάρχουν δηλ., δύο ασθενείς που παραμένουν νοσηλευόμενοι σε κοινό θάλαμο υπό οξυγόνο, ή σε ΜΕΘ με την καθιερωμένη θεραπεία, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε 1 και στις δύο περιπτώσεις.
  • Μειώνεται κατά 55% ο κίνδυνος θανάτου. Αν υπάρχουν δύο ασθενείς που έχουν πεθάνει με την καθιερωμένη θεραπεία, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε έναν.

Τα αποτελέσματα έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από τον οποίο αναμένεται η έγκριση τον Οκτώβριο. Η μελέτη σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο Μπουρμπούλη, με την συμβουλευτική υποστήριξη του European Task Force για την Covid-19.

Ελπιδοφόρο χάπι

Νέο “όπλο” κατά του κορονοϊού φαίνεται πως θα τεθεί το επόμενο διάστημα στη διάθεση της ιατρικής κοινότητας. Πρόκειται για το αντιικό χάπι molnupiravir, της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας MSD (Merck Αμερικής), το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου. Κατά τις δοκιμές, το χάπι χορηγείτο δύο φορές την ημέρα σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με κορονοϊό.

Η Merck μάλιστα ανέφερε ότι θα υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το φάρμακο στις ΗΠΑ τις επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, το molnupiravir θα γίνει το πρώτο από του στόματος αντιικό φάρμακο για τον Covid-19.

Το χάπι, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της γρίπης, έχει σχεδιαστεί για να εισάγει σφάλματα στον γενετικό κώδικα του ιού, εμποδίζοντας τη διάδοσή του στο σώμα.

Μια ανάλυση 775 ασθενών στη μελέτη διαπίστωσε:

  • Το 7,3% αυτών που έλαβαν molnupiravir νοσηλεύτηκαν σε σύγκριση με το 14,1% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο
  • δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα molnupiravir, αλλά οκτώ ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο στη δοκιμή πέθαναν αργότερα από Covid

Η θεραπεία λειτουργεί στοχεύοντας ένα ένζυμο που χρησιμοποιεί ο ιός για να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του. Τα αποτελέσματα της δοκιμής υποδηλώνουν ότι η μολνουπιραβίρη πρέπει να λαμβάνεται νωρίς μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων για να έχει αποτέλεσμα. Μια προηγούμενη μελέτη σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσηλευτεί με σοβαρό Covid σταμάτησε μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι πριν από περίπου 10 μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε κοινή σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με κορονοϊό.

Το προϊόν της Eli Lilly είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων (bamlanivimab και etesevimab) για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που δεν χρειάζονται οξυγόνο αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Συνδέονται με την πρωτεΐνη αιχμής και έτσι εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα