Κορονοϊός: Η Κίνα εμβολίασε 100.000 άτομα πριν ολοκληρώσει τις δοκιμές

Κορονοϊός: Η Κίνα εμβολίασε 100.000 άτομα πριν ολοκληρώσει τις δοκιμές
COVID-19: Η Κίνα έχει εμβολιάσει 100.000 άτομα πριν ολοκληρώσει τις δοκιμές ασφαλείας AP

H Κίνα φαίνεται ότι παρέκαμψε κανόνες ασφαλείας στον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη νέου εμβολίου για τη νόσο COVID-19. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι αυτό ενέχει κινδύνους.

Η Κίνα προσπάθησε να “κόψει δρόμο” στο παγκόσμιο σπριντ για την ανάπτυξη νέου εμβολίου για τον κορονοϊό. Η Sinopharm, η κρατική εταιρεία που αναπτύσσει δύο από τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια της Κίνας, δήλωσε στο China National Radio ότι έχει ήδη εμβολιάσει εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους πολίτες – παρόλο που οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 της εταιρείας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Vox, οι δοκιμές επιτρέπουν στους επιστήμονες να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να εντοπίσουν παρενέργειες που μπορεί να μην έχουν εμφανιστεί σε δοκιμές φάσης 1 ή 2.

Αλλά αντί να περιμένει τα αποτελέσματα της δοκιμής, η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να επιτρέπει σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων τον εμβολιασμό, ρισκάροντας την υγεία τους.

Κινέζοι πολίτες έλαβαν ένα από τα δύο αναπτυσσόμενα εμβόλια Sinopharm σε ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε από την κινεζική κυβέρνηση στα τέλη Ιουλίου, το οποίο επίσης ενέκρινε ένα τρίτο εμβόλιο, το CoronaVac. Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία περί εμβολίων, τέτοια άδεια επιτρέπεται κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Φωτογραφία αρχείου AP

Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι μόνες χώρες που έχουν χορηγήσει προσωρινά εμβόλια που δεν έχουν ακόμη θεωρηθεί ασφαλή και αποτελεσματικά μέσω των δοκιμών φάσης 3.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα δεν έχει αναφέρει σοβαρά προβλήματα με το πρόγραμμα εμβολίων έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, οι ειδικοί του εμβολίου δήλωσαν στο Vox ότι η παράλειψη ή η μείωση των δοκιμών φάσης 3 είναι επικίνδυνη και θα μπορούσε να εκθέσει τους πολίτες σε κίνδυνο μέσω ενός αναποτελεσματικού ή ανασφαλούς εμβολίου.

Οι κίνδυνοι είναι ακόμα υψηλότεροι στην Κίνα, όπου οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν ιστορικό σκανδάλων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν μπορούν σε μεγάλο βαθμό να διαδραματίσουν τον ελεγκτικό τους ρόλο, λόγω του κρατικού ελέγχου.

Από τα 211 εμβόλια που αναπτύσσονται παγκοσμίως, από τις 11 Σεπτεμβρίου εννέα εμβόλια βρίσκονται σε δοκιμή φάσης 3 και τέσσερα από τα εννέα προέρχονται από κινεζικές εταιρείες.

COVID-19: Η Κίνα έχει εμβολιάσει 100.000 άτομα πριν ολοκληρώσει τις δοκιμές ασφαλείας AP

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι το πρόγραμμα ισχύει μόνο για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, διευκρινίζοντας ότι αφορά γιατρούς που περιθάλπουν ασθενείς με Covid-19 και άλλες ασθένειες, τελωνειακούς υπάλληλους, εργαζόμενους στην αγορά τροφίμων και εργαζόμενους στις μεταφορές.

Εκτός αυτού του επίσημου προγράμματος έκτακτης ανάγκης, ο κινεζικός στρατός στα τέλη Ιουνίου ενέκρινε τη χρήση υποψηφίου εμβολίου που δημιουργήθηκε από την CanSino Biologics για στρατιωτικό προσωπικό. Τέλος, οι εργαζόμενοι κρατικών εταιρειών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είχαν επίσης τη δυνατότητα να λάβουν ένα από τα δύο εμβόλια Sinopharm τον Ιούνιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα