Κορονοϊός: Η πτώση των νοσηλειών επιβεβαιώνει ότι η Όμικρον δεν μας απειλεί

Καρναβάλι
Καρναβάλι AP

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η Μετάλλαξη Όμικρον έχει πλέον επικρατήσει κατά 99%, τη στιγμή που οι νοσηλείες παρά τα αυξημένα κρούσματα, έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 3000.

Σταθερή είναι η αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται στις περίπου 14.500 καθημερινά. Στο γεγονός αυτό φαίνεται να συμβάλλει η διασπορά της Μετάλλαξης Όμικρον η οποία δεν προκαλεί υψηλή νοσηρότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνολικές νοσηλείες βρίσκονται στα επίπεδα των 3000 ή λίγο χαμηλότερα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την περίοδο 24 Ιανουαρίου 2022 έως 21 Φεβρουαρίου 2022, από τον έλεγχο των 1005 δειγμάτων, αναγνωρίστηκαν συνολικά 932 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος. Τα 922 αφορούν στο στέλεχος Omicron (B.1.1.529)και τα 10 αφορούν στο Delta. Βλέπουμε δηλαδή το 99% των κρουσμάτων να είναι η Μετάλλαξη Όμικρον.

ADVERTISING

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 523.000 κρούσματα. Παρόλ' αυτά το ίδιο διάστημα σημειώθηκε μείωση στο μέσο αριθμό νοσηλευόμενων συμπολιτών μας την ημέρα λόγω covid-19, από 491 σε 361. Δηλαδή είχαμε μια υποχώρηση της τάξης του 27%! Η υποχώρηση συνεχίστηκε καθώς ήδη οι νέες νοσηλείες έχουν πέσει στις 290 την ημέρα.

Παράλληλα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υποχώρησαν και οι διασωληνώσεις σε 460 από 665 και πλέον είναι 393.

Όλα τα τα παραπάνω συνάδουν στο γεγονός ότι ναι μεν ο εμβολιασμός και δη με την τρίτη δόση συνέβαλε σημαντικά, αλλά και η ίδια η Μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρά περιστατικά κορονοϊού. Αν και είναι πρώιμο να το πούμε, φαίνεται πως όντως ο κορονοϊό τείνει να γίνει ενδημικός, με την συμβολή βεβαίως του εμβολισμού.

Επικείμενη αύξηση κρουσμάτων

Αν και εξέπληξε κάποιους η απόφαση για άρση της υποχρέωσης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από αύριο, μέσα στη δίνη του Καρναβαλιού και των εξορμήσεων λόγω Καθαρής Δευτέρας, τα παραπάνω δεδομένα δικαιολογούν της απόφαση αυτή.

Να σημειώσουμε ότι Καρναβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν σε δημόσιους χώρους και είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει συγχρωτισμός. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλες διοργανώσεις όπως πριν από 2020, όμως δεν βγήκε καμιά επίσημη εισήγηση και απαγόρευση.

Έτσι είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει διασπορά του ιού και θα σημειωθεί πιθανότατα αύξηση κρουσμάτων, καθώς η Μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί σταθερά επαναμολύνσεις, όμως αυτό δεν φοβίζει. Ειδικά εμβολισμένοι και ήδη νοσήσαντες με τη μετάλλαξη αυτοί δεν πρόκειται να "κολλήσουν" τον ιό, όμως όσοι είχαν νοσήσει με τη Μετάλλαξη Δέλτα και νωρίτερα, κα να βρεθούν ξανά θετικοί δεν θα έχει κάποια επίπτωση για την υγεία τους.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη και δύο σημαντικές επισημάνσεις του ΕΟΔΥ:

1. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μετάλλαξη Όμικρον2 μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την Όμικρον δεν τίθεται θέμα επαναμόλυνσης, καθώς τα αρχικά δεδομένα μελετών υποδεικνύουν ότι η αρχική μόλυνση με την Όμικρον παρέχει ισχυρή προστασία έναντι επαναμόλυνσης. Σημειώνεται ότι η Όμικρον 2 τείνει πλέον να επικρατήσει και είναι πιο μεταδοτική.

2. Τα εμβόλια παρέχουν σημαντική ασφάλεια έναντι της Μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έναντι μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 62% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, ενώ η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης ανεβαίνει σε 87% και 91% έναντι θανάτου από COVID-19 και διασωλήνωσης, αντίστοιχα, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΕΟΔΥ, Μετάλλαξη Όμικρον, Covid-19
SHARE:

24Media Network