Κορονοϊός: Μετά από 4 μήνες έπεσαν κάτω από τους 300 οι διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: Μετά από 4 μήνες έπεσαν κάτω από τους 300 οι διασωληνωμένοι
Πολίτες με μάσκα στην Αθήνα. Eurokinissi

Ραγδαία η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της επιδημίας, όμως το 4ο κύμα παραμονεύει εάν δεν επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

Στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τις 10 Φεβρουαρίου υποχώρησε ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχωρώντας μετά από 4 και πλέον μήνες κάτω από τους 300, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Επίσης και τα κρούσματα υποχωρούν και έχουν πλέον σταθεροποιηθεί σε τριψήφιο αριθμό δείχνοντας ότι όντως το τρίτο επιδημικό κύμα κορονοϊού αποκλιμακώνεται. Όμως εγγύηση για να μην υπάρχει νέα έξαρση αποτελεί η εμβολιαστική κάλυψη και τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από το Υπουργείο Υγείας εκτιμώνται ιδιαίτερα σημαντικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η πτωτική πορεία της επιδημίας και δη διασωληνωμένων και θανάτων θα διατηρηθεί καθώς σημειώνεται σημαντική υποχώρηση του δείκτη θετικότητας ο οποίος βρίσκεται κοντα στο 1%, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πλέον λίγες (πχ στις 20/6 ήταν μόλις 48 στην Επικράτεια), αλλά το κυριότερο περιορίζεται και η διασπορά.

Σχετικά με τη διασπορά σ’ αυτό έχει συμβάλλει ο εμβολιασμός, με 3 στους Έλληνες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και περίπου το 44% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Διαπιστώνεται μια σχετική επιβράδυνση σε σχέση με τις πρώτες δόσεις εμβολιασμού κι αυτό κυρίως αποδίδεται στο ότι δεν έχουν παραδώσει όλες οι εταιρείες τις ποσότητες για τις οποίες έχουν δεσμευτεί. Σήμερα κατά την ενημέρωση από το ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, αναμένεται να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Κάτω από 100 οι διασωληνωμένοι τον Ιούλιο

Όπως σημειώσαμε υπάρχει αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση ης επιδημίας και αξία να επαναλάβουμε και την εκτίμηση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου για μείωση των διασωληνωμένων ασθενών κάτω από τους 100 στην επικράτεια μέσα στον επόμενο μήνα.

Όπως ανέφερε κατά την τελευταία ενημέρωση “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα, με μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού στην επικράτεια σε περίπου 1.300 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου σε όλη τη χώρα μειώθηκε σε 89 ασθενείς την ημέρα”. Ο μέσος όρος μάλιστα έχει πλέον υποχωρήσει στους 65.

Η καθηγήτρια είχε επίσης αναφέρει ότι ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης επίσης μειώνεται καθημερινά, όπως και ο αριθμός των συνανθρώπων που χάνονται στη χώρα μας, με το μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να μειώνεται στους 13 θανάτους την ημέρα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Rt που μειώθηκε στο 0,76, οι νεότερες προβλέψεις μιλούν για μείωση των διασωληνωμένων ασθενών κάτω από τους 100 στην επικράτεια μέσα στον επόμενο μήνα” τόνισε η κα Παπαευαγγέλου συμπληρώνοντας ότι όλη αυτή η θετική εικόνα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αλλά και στον καλό καιρό δευτερευόντως.

Σύμφωνα δε με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκα Μαγιορκίνη, στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται και μειώνεται εντυπωσιακά.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 15% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 100 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας. Η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα επιταχύνθηκε, καθ’ ότι καταγράφηκαν 37% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας σε λιγότερες από 600 περίπου ανά ημέρα” σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα