Κορονοϊός: Εντείνεται η “Επιχείρηση Ελευθερία” για να αντέξει το ΕΣΥ

Κορονοϊός: Εντείνεται η “Επιχείρηση Ελευθερία” για να αντέξει το ΕΣΥ
Εμβολιασμός για κορονοϊό. AP

Με την έναρξη του εμβολιασμού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες κι άλλων πληθυσμιακών ομάδων, οι υγειονομικές αρχές παλεύουν να μειώσουν τα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ.

Η επιδημία κορονοϊού ακόμη και τις ημέρες που τα κρούσματα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, δείχνει να επελαύνει ανεξέλεγκτα και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί όπλο αναχαίτισης. Η “Επιχείρηση Ελευθερία” όπως αποκαλείται η διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών, δείχνει να ανεβάζει ταχύτητες καθώς πολύ πιθανό να μην έχουμε δει την κορύφωση του τρίτου κύματος, ενώ το lockdown δεν αποδίδει. Ήδη αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό άνω των 2 εκατ. πολιτών.

Χθες ανακοινώθηκαν 1606 νέα κρούσματα και μαζί με την Κυριακή συνολικά σημειώθηκαν 3324 νέες μολύνσεις κορονοϊού σε σύνολο 49.559 τεστ. Αντίστοιχα πριν από μια εβδομάδα τον διήμερο Κυριακής – Δευτέρας είχαν καταγραφεί 3821 νέα κρούσματα σε σύνολο 39.626 τεστ. Το γεγονός αυτό δίνει μια σχετική αισιοδοξία ότι η επιδημίας παρουσιάζει σημεία μερικής ύφεσης που αποδίδεται κυρίως στην μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, όμως από την άλλη η πίεση στο ΕΣΥ επιδεινώνεται σταθερά και βρίσκεται σε οριακά σημεία.

Στα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύονται 5500 ασθενείς και οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 780. Επίσης το 86% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένο στην επικράτεια όπως επίσης και το 58% των απλών κλινών covid. Μόνο με τη θωράκιση ευάλωτων ομάδων μπορούμε να αποφύγουμε τις διασωληνώσεις και αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές αρχές ανοίγουν την πλατφόρμα ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον πολίτες να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται ακόμη και μέσα στον Απρίλιου.

H πορεία των εμβολιασμών

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση των εμβολιασμών με αυξημένες παραδόσεις και με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις προχωράμε στο άνοιγμα των επόμενων ομάδων, σύμφωνα και με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών.

“Να σημειώσω εδώ ότι την Τετάρτη 14/4 επαναλαμβάνουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19/4/2021.Επίσης, από το περασμένο Σάββατο 10/4 ανοίξαμε την πλατφόρμα και έτσι οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 60-64 που μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, τώρα πλέον μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει, την επόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα προχωρήσουμε σταδιακά το άνοιγμα της επόμενης ομάδας που είναι η ομάδα με τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού των ηλικιών από 18-59. Θα ήθελα να εξηγήσω εδώ, ότι το άνοιγμα της ομάδας αυτής θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα. Παραδείγματος χάρη, κάποιος με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να ανοίξει την Παρασκευή, μπορεί να ανοίξει το Σάββατο. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, αφορά 800.000 συμπολίτες μας και ανάλογα με τα νοσήματα θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα”.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 55-59, και ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Να επισημάνουμε ότι χθες διενεργήθηκαν 56.525 νέοι εμβολιασμοί και συνολικά έχουν χορηγηθεί πλέον 2.225.878, με 1.480.489 πολίτες να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και 745.389 και τις δύο δόσεις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα