Κορονοϊός: Ρεκόρ διασωληνωμένων και θάνατοι δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας

Κορονοϊός: Ρεκόρ διασωληνωμένων και θάνατοι δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας
Γιατρός και νοσηλεύτρια παρέχουν φροντίδα σε ασθενή σε κλίνη ΜΕΘ. AP

Το ένα αρνητικό μετά το άλλο σπάει ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, ενώ δυστυχώς ανοδική διαπιστώνεται η πορεία των θανάτων λόγω covid. Η κατάσταση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται άμεσα

Τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών από την αρχή της πανδημίας κορονοϊού αλλά και θανάτους σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανακοίνωσε και πάλι χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη γρήγορη αναχαίτιση της επιδημίας στη χώρα. Με βάση τα στοιχεία, είναι ιδιαίτερα πρόωρο να συζητά κανείς για άνοιγμα δραστηριοτήτων και δη για διαπεριφερειακές μετακινήσεις λόγω Πάσχα.

Το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται όλο και περισσότερο και μάλιστα στο σύνολο της επικράτειας. Χθες το σύνολο των διασωληνωμένων έφτασε στους 847 ήτοι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Την ίδια ώρα η ανακοίνωση 78 νεκρών επίσης ανησυχεί καθώς ο αριθμός αυτός συντηρεί υψηλά τον μέσο όρο θανάτων σε επίπεδο 4 μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου 12-18/4 είναι 509, ενώ μία εβδομάδα πριν ήταν 539. Δηλαδή μιλάμε για πολύ μικρή αποκλιμάκωση. Οι νέες εισαγωγές αυτές μεταφράζονται σε νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ τις επόμενες μέρες, όταν μόλις το 11% των κλινών στις εντατικές ήταν χθες διαθέσιμο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι με βάση αυτή την πορεία το πιθανότερο σενάριο βλέπει περαιτέρω άνοδο των διασωληνωμένων στα επίπεδα των 900-1000. Να αναφέρουμε ακόμη πως με βάση και τα χθεσινά στοιχεία ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού είναι στα 2838 με τάση να αυξηθεί καθώς οι Τρίτες είναι οι μέρες με τα υψηλότερα κρούσματα και σήμερα μπορεί να δούμε πάνω από 3500.

Ο 7ημερος μέσος όρος ημερήσιων θανάτων είναι 82, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός. Μάλιστα μέσα στον Απρίλιο έχουν σημειωθεί ήδη 1447. Επίσης σημειώνεται πως ένα ποσοστό της τάξης του 17%, αφορά σε ηλικίες κάτω των 70 ετών ή άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Η συζήτηση για τη χαλάρωση μέτρων

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει άνοιγμα κάποιας ακόμη δραστηριότητας πριν τις διακοπές του Πάσχα όπως ευελπιστούσε η Κυβέρνηση. Επίσης δεν θα πρέπει δε να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της επαναφοράς και κάποιων περιοριστικών μέτρων που έχουν αρθεί πρόσφατα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι με βάση και τα τελευταία στοιχεία από τους μέσους όρους κρουσμάτων και τεστ της τελευταίας εβδομάδας, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στο 5,22%, όταν αυτό θα πρέπει να κατέλθει του 3% για να διαθέτουμε μια σχετική ασφάλεια. Η θετικότητα εμφανίζει μια σχετική αποκλιμάκωση η οποία αποδίδεται και στη διαδικασία των self tests που οδηγούν πολλούς που τα διενεργούν σε επανέλεγχο.

Ένα επιπλέον εμπόδιο αποτελούν επίσης και οι μεταλλάξεις. Στην Αττική πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι το βρετανικό στέλεχος επικρατεί και χρειάζεται επιπλέον προσοχή καθώς είναι πιο μεταδοτικό. Η αύξηση της κινητικότητας εκτιμάται ότι θα δώσει περισσότερα περιθώρια λοιπόν στην επιδημία να καλπάσει.

Η υποεπιτροπή των Επιδημιολόγων θα συνεδριάσει αύριο, όπως κάνει κάθε Τετάρτη, προκειμένου να διαπιστώσει και την πορεία της επιδημίας κατά γεωγραφική περιοχή και να αποφασίσει ανάλογα.

Όπως επεσήμανε μάλιστα την Παρασκευή η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μια υποομάδα της Επιτροπής, συζητά εδώ και λίγες εβδομάδες για το πώς θα γίνει εφικτή η σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, πέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτελούν πάντα το βασικό οδηγό, γίνεται επεξεργασία για αποτύπωση του κινδύνου μετάδοσης για κάθε μια δραστηριότητα ξεχωριστά, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει τον τελευταίο χρόνο.

“Γίνεται μία προσπάθεια ταξινόμησης των δραστηριοτήτων αλλά και περιγραφή των προϋποθέσεων που θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση. Είναι σαφές ότι σταθερά προηγούνται δραστηριότητες που δεν έχουν μεν σοβαρό αντίκτυπο στην επιδημία, αλλά ανακουφίζουν τον πληθυσμό, όπως είναι αυτές που μπορούν να αναπτυχθούν σε εξωτερικούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερη. Καθώς η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επανεκκίνησης δραστηριοτήτων ανά περιοχή, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα”, ανέφερε η καθηγήτρια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα